Гърция отменя задължителната карантина за пътници от 32 страни

Туристите ще трябва да бъдат ваксинирани или с отрицателен тест
15 апр 2021 13:00, Ния Христова
34
Гърция отменя задължителната карантина за пътници от 32 страни
Снимка: БГНЕС
Гърция обяви, че отменя задължителната карантина за пътници от 32 държави. Туристите ще трябва да бъдат ваксинирани или да имат отрицателен тест за COVID-19, съобщава "Гардиън.
 
От следващата седмица гражданите на Европейския съюз, САЩ, Великобритания, Сърбия, Израел и ОАЕ няма да трябва да се самоизолират. Очаква се новият режим да влезе в сила на 19 април.
 
"Това са първите стъпки, преди страната да се отвори за туристи на 14 май", каза висш служител от министерството на туризма. "Едновременно с премахването на ограничението за чуждестранни гости, ще бъдат отворени девет летища."
 
Според плана пътници ще бъдат приемани на островите Кос, Миконос, Санторини, Родос, Корфу, Крит, Атина и Солун.
 
"Не очакваме туристите да започнат да пристигат на тълпи, но системата трябва да бъде тествана. Не може да се включи наведнъж, за една нощ", обясни служител на отдела.
 
Официалният представител, който придружаваше гръцкия министър на туризма Харис Теохарис на пътуване до Москва, заяви, че Атина работи и по споразумения с международни туроператори.
 
"Ние сме тук, за да разговаряме с тях", каза тя. "Подобно пътуване е планирано и в САЩ в края на месеца."
 
Тази седмица, като част от експеримент, разработен от експерти от гръцката туристическа индустрия, 189 пътници от Нидерландия отлетяха за Родос, сменяйки локдауна в родината си за осем дни с доброволна самоизолация в морски курорт. На почиващите е забранено да напускат хотела и да ходят на плаж.
 
В същото време само 700 израелски туристи приеха предложението да пътуват без карантина. Длъжностните лица обясняват малкия брой потенциални гости със строгите разпоредби, които все още са в сила в Гърция. Например баровете и ресторантите не могат да приемат посетители и работят само с доставки.
 
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предупреди, че е рано да се премахнат всички ограничения.
 
"Целта е да се стигне до безопасен Великден и още по-свободно лято", каза той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много са вярващите за кофти-19,прости им боже,на слепите
27
0
 
1
 
! Отговори
Ставри от Ставрос преди 3 години
Ясо Паликари узо и калмари скариди и миди на корем.
26
4
 
2
 
! Отговори
супер преди 3 години
Октопод, фагри, лавраки чисто море и супер условия. Ще мога да си планирам почивката и няма да се чудя дали PCRа ще ми излязе отрицателен ден преди тръгване. Изкарах ковид миналата година, сравнително леко, ваксинирах се и ще преминавам свободно. вече обмисляме и ските в алпите, а който не иска да се ваксинира - ако ще
25
2
 
2
 
! Отговори
Прекрасно лято! преди 3 години
Фрапе, плаж, слънце, а "короната" е единствено лош отминал спомен!
24
4
 
5
 
! Отговори
Уникални преди 3 години
Кеф ти моренце, кеф ти безопасна среда, истинска почивка! Там сме!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мамин сладъкНе са ти ясни нещата, ваксината предпазва от заболяване 80-95 % (да кажем че тия проценти дето ги пишеш са верни - по скоро 95 % за РНК и 70 % за векторните) и предпазват почти на 100 % от тежко заболяване. Значи шанса да се заразиш е между 30 до 5 процента а шанса да е тежко е под 1%. това значи а не каквото си написал
22
4
 
2
 
! Отговори
До Били 17 преди 3 години
и ти не блестиш. Ваксиниран шанса да предава заболяването е само ако се е заразил, който е доста нисък на фона на неваксиниран и непреболедувал. Не е невъзможно но е доста невероятно, то и отрицателния PCR не гарантира че не си се заразил ден два преди теста и да почнеш да ръсиш след няколко дни. Накратко, да обясняваш че ваксинираните разнасят зарази не е гениално
21
3
 
3
 
! Отговори
ДА преди 3 години
Това лято ще пробвам Албания!Там нямало ограничения!Да видим!
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чиста вода, пресна рибка. Безопасно лято на Беломорието. Световна туристическа дестинация - Гърция.
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, благодаря !Няма да пълня каракачанските джобове тая година.
18
2
 
5
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Ами то е просто чудесно ама... благодаря за такава почивка. От 15 години по 1-2-3 пъти,предимно по островите... приключих с Гърция, засега. По-нататък ще видим!
17
4
 
10
 
! Отговори
Били Спасителят преди 3 години
Да съберат ваксинирани, които могат да пренасят вируса, с хора с отрицателен тест! Това си е направо гениална идея! Продължавайте така, планетата разчита на такива гении, за да се намали населението!
16
4
 
15
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Тези са пълни откачалници. Никой не може да ме накара да отида във фашистка държава, която с цел да ми опази здравето ще ме проследява къде ходя и какво правя. Ще ми изисква някакво документче, че съм ваксиниран. Никога. Казвам го при положение , че от 1988 г. съм в Гърция всяко лято.
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още отначало казаха, че дори ваксиниран си заразен единствено спомга да леко протичане на болеста. Гърците огладняха и сега мислят какви ли не глупости и натискат за паспорти, а ЕУ е на път да се върже, въпреки че в Европа няма ваксини, и пълна ваксинация отнема 1м. Общо взето в момента цари един абсолютен хаос в Европа.
14
7
 
3
 
! Отговори
до GHT преди 3 години
никой не те кара насила да ходиш , сложи 3 маски една върху друга и за по сигурно се заключи в мазето .
13
4
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
До "туриста", мнение номер 4:Кво море бе ратай, я бързо се качвай на рейса, щото те чакат в Гърция да им миеш кенефите.... Бедняк ***!
12
4
 
14
 
! Отговори
мамин сладък преди 3 години
До 8А и ваксините доказано имат ефек 80-95 прцента и предпазват само от тежко протичане на заболяването (днес отоново беше потвърдено). Значи ваксиниран пак се заразяваш и може да заразяваш и дори може да се разболееш тежко (щото не са на 100% ефективни).А за белите държави не ми говори (в такава държава работя) - там са най-големите опитни мишлета на социалния експеримент ковид-19 ;-)
11
4
 
9
 
! Отговори
мамин сладък преди 3 години
До 8 Кой ти го разправа тва с имунитета?? Последните проучвания в Европа показват, че при т.нар. 2ра и 3та вълнА са се заразили само хора, които преди това не са били заразени, т.е. хората, изкарали вируса прз март-април миналата година имат траен имунитет дори година по-късно и няма повторно заразени (вкл. и в Тирол, от където уж тругнал вируса в Европа). Земи чети и слушай и други освен НОЩарите.
10
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърците досега действаха разумно, а сега какво ги прихвана!Туристите от България и Унгария ще им разнесат заразата веднага, поляците също.
9
0
 
7
 
! Отговори
хм преди 3 години
До до 6Големи специалисти всички се извъдихте. Как да се ваксинирам аз, като съм изкарал вируса преди месец? Лекари са ми казали, че няма никакъв ефект, дори напротив. изградените антитела, възприемат ваксината като вирус и се насочват към нея и на практика я неутрализират. Казаха ми, че след 6 месеца е ок да се ваксинирам.