Кои фактори намаляват ефективността на РНК ваксините?

Италиански лекари дават отговорите
16 апр 2021 20:45, Петя Славова
20
Кои фактори намаляват ефективността на  РНК ваксините?
Снимка: БГНЕС


Италиански лекари установиха, че затлъстяването, високото кръвно налягане и тютюнопушенето могат да намалят количеството антитела, които се произвеждат в резултат на ваксинацията с РНК ваксините на Moderna и Pfizer. Учените публикуваха резултатите от изследването в medRxiv.

Новият тип коронавирусни ваксини, разработени от Pfizer-BioNTech и Moderna, се основават на мастни наночастици с РНК фрагмент на SARS-CoV-2. Те могат да влязат в човешките клетки и да ги накарат да произвеждат големи количества фрагменти от протеиновото покритие на SARS-COV-2. Имунната система реагира на тях и предпазва тялото от по-нататъшни инфекции.

Практиката показва, че благодарение на двете ваксини повечето пациенти развиват доста силен имунен отговор. В резултат на това организмите им произвеждат антитела, които могат да неутрализират коронавирусните частици. В някои редки случаи обаче не се появява имунитет към SARS-CoV-2 след ваксинация. Разработчиците изследваха защо се случва това.

Възможна причина е открита от лекари под ръководството на изследовател от университета Сапиенца Микико Ватанабе. В своето проучване те проследяват как страничните фактори влияят върху нивата на антителата при 70 жители на Рим, които са получили по две дози ваксина на Pfizer. Учените наблюдавали здравето им и вземали проби от кръвта им всяка седмица, проследявайки как телата на пациентите реагират на ваксинациите. След като всички участници в експериментите получили втората доза от ваксината, лекарите измерили крайното ниво на антитела в организма им и сравнили тези показатели.

Четири фактора са свързани в най-голяма степен с концентрацията на антитела. По-специално, кръвта на италианци, страдащи от затлъстяване, имала средно 1,5-2 пъти по-малко антитела от техните връстници. Подобни пропорции са били характерни и за пушачи, пациенти с хипертония, както и за пациенти с повишена концентрация на мазнини в кръвта.

Това в еднаква степен е било характерно както за мъжете, така и за жените и не се променя при разглеждане на разликите във възрастта на доброволците. Това предполага, че затлъстяването, тютюнопушенето и хипертонията могат да бъдат свързани с ефективността на РНК ваксините върху човешкото тяло. Причините за това все още са неизвестни.

"От една страна, все още не можем да кажем как ниската концентрация на антитела влияе върху вероятността от развитие на тежки форми на COVID-19. От друга страна, наблюденията от последните месеци показват, че количеството на антителата в организма директно корелира с нивото на защита срещу различни вируси, включително SARS-CoV-2. Затова това явление трябва да продължи да се изучава“, пишат изследователите.

Ватанабе и нейните колеги смятат, че това трябва да се има предвид както при първични, така и повторни ваксинации. За тези хора, които принадлежат към една или няколко от рисковите групи, открити от учените, те предлагат повторната им ваксинация да бъде извършена по-рано.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С една дума няма никакъв смисъл да се ваксинираме 🤔
4
0
 
1
 
! Отговори
дебел пушач с кръвно преди 2 месеца
Че за кво ми е тая ваксина тогава? Само да се разкарвам напразно.
3
2
 
2
 
! Отговори
Кукловодител преди 2 месеца
Не се харесваш,Имаш лошо ДНКПромени го!Сложи си РНК!
2
2
 
1
 
! Отговори
Handel преди 2 месеца
"В своето проучване те проследяват как страничните фактори влияят върху нивата на антителата при 70 жители на Рим,"Това е наситина много представителна извадка. Интересно колко милиона евро са "усвоени" за това безценно проучване.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хората си правят експерименти. Излиза, че 80% от населението няма да има полза от ваксините, защото са затлъстяли или са с високо кръвно и голямата част пушачи.