Взривът в склад за боеприпаси в Чехия - планиран да избухне у нас

Експлозията във Врбетице през 2014 г. трябвало да стане на българска територия
Обновена: 19 апр 2021 13:37 | 19 апр 2021 13:37, Петя Славова
264
Взривът в склад за боеприпаси в Чехия - планиран да избухне у нас
Ян Хамаче Снимка: БГНЕС

Чешката полиция съобщи, че експлозията във Врбетице през 2014 г. не е трябвало да стане на чешка територия, а на българска. Това съобщава "Дойче Веле" заедно с информация на чешките власти, че руските разузнавачи Александър Мишкин и Анатолий Чепига са участвали във взрива.

Експлозията на боеприпаси в склад във Врбетице през октомври 2014 г., за която Чешката република подозира агенти на руските специални служби, не би трябвало да се случи на чешка територия. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Чешката република, първият вицепремиер Ян Хамачек в ефира на чешката телевизия.

Според министъра е било планирано боеприпасите да се взривят по-късно, след като бъдат транспортирани до България.

По данни на разследването, в покупката е участвал българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев, който беше отровен през 2015 г., но оцеля.

Според Хамачек полицията е установила, че руските разузнавачи Александър Мишкин и Анатолий Чепига са участвали във взривовете (те са имали руски паспорти на имената на Александър Петров и Руслан Боширов; по време на престоя им в Чехия от 11 до 16 октомври 2014 г. , те са използвали също паспорти на името на гражданина на Молдова Николай Поп и гражданина на Таджикистан Руслан Табаров). Скоро след отравянето на Юлия и Сергей Скрипал в британския Солсбъри, стана известно, че агентите са действали в интерес на Руската федерация.

Седмичникът "Респект" твърди, че Гебрев е доставял оръжие в зони на военни конфликти. Както посочват редица медии, боеприпасите, съхранявани в склада, може да са били предназначени за доставки в Украйна или Сирия. Чешкото радио съобщава, че във Врбетице „е избухнало нещо, което Гебрев вече е бил купил и е започнал да изнася“. На свой ред ръководителят на чешкото правителство Андрей Бабиш заяви, че по това време вече е било платено за боеприпасите.

Премиерът на Чешката република обеща, че членовете на правителството ще се запознаят с материалите на специалните служби на страната днес. На свой ред Ян Хамачек, едновременно изпълняващ длъжност ръководител на чешкото външно министерство, заяви, че информацията за служителите на реда ще бъде предоставена за обсъждане от външните министри на страните от ЕС.

На този фон антиправителственото движение "Милион моменти за демокрация" проведе протестна акция близо до руското посолство в Прага.

Вицепремиерът и министър на промишлеността и търговията Карел Хавличек заяви по чешката телевизия, че на руската компания "Росатом" ще бъде забранено да участва в търга за изграждането на нов енергиен блок в атомната електроцентрала "Дуковани" през следващите дни.

По-рано чешкият премиер Бабиш заяви, че специалните служби са му предоставили недвусмислени доказателства за участието на руски военни разузнавачи в експлозията на боеприпаси в село Врбетице, при което са загинали двама души.

"Чешката република е суверенна държава и тя трябва да реагира на откриването на такива факти", подчерта премиерът в тази връзка

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
2
 
3
 
! Отговори
ЧЕШКИ ГЕРБ И ИТНХАХА преди 3 години
АНО 2011 (на чешки: ANO 2011) е центристка консервативнолиберална[1] политическа партия в Чехия, основана през 2012 година.Създадена от бизнесмена Андрей Бабиш, тя няма ясно изразена идеология, заемайки прагматични популистки позиции, първоначално с антикорупционна насоченост. Присъединява се към европейската партия Алианс на либералите и демократите за Европа. На изборите през 2013 година се класира втора с 19% от гласовете и се включва в коалиционно правителство с Чешка социалдемократическа партия и Християнски и демократичен съюз - Чехословашка народна партия. През 2017 година е първа
178
2
 
13
 
! Отговори
дядомраз преди 3 години
Андрей Бабеш спечели предните избори в Чехия и наложи нормални отношения с Русия.Тези дни чешки министър трябваше да отиде в Москва да договори Спутник. Всичко това не се харесва някому и трябва да се промени. Помислете. Как Чехия ще иска Спутник ако в това време е работила по руска следа? Освен това идват избори които партията на Бабеш,работеща за нормални отношения с Русия, не бива да печели повече.
177
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България загина при взрив един американец, докато тествал стават ли нашите оръжия за сирийската им инвазия. Айде ,измислете че русите са го убили. САМО ЧЕ Е РЕДНО ДА СЕ ОБЯСНИ, ТАКИВА ДЪРЖАВИ-МАРИОНЕТКИ КАТО ЧЕХИЯ ДАЛИ ПРЕПРОДАВАТ ОРЪЖИЯ КОИТО ПОСЛЕ СЛУЖАТ ЗА ГРАЖДАНСКИ ВОЙНИ ЗА ПРАВИЛНАТА СТРАНА ДА ИЗБИВА ДЕЦАТА И ЖЕНИТЕ НА НЕПРАВИЛНАТА СТРАНА В КОНФЛИКТА... И ТО БЕЗ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДА ОДОБРИ СДЕЛКИТЕ... КОЕТО Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО МАЙ МАЙ
176
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До господБлагодарим Господи! Вече почнаха да се трепят из щатите! Вече по три-четри престрелки на ден съобщават!
175
3
 
9
 
! Отговори
Айде де! преди 3 години
Дайте следващата новина колко лоша е Русия, че тука се изчерпахме!Даже вече и зелените папагали си бъркат фразите от преповтаряне!
174
2
 
4
 
! Отговори
господ преди 3 години
Колт е крупен производител и търговец на оръжие, неговият милиардерски прокълнат род вече е изчезнал безследно от картата на света. Такива търговци на смърт тежка божия промисъл си навличат.
173
2
 
6
 
! Отговори
КИРЕ преди 3 години
НЯМА ЛИ ДА СМЕНИТЕ НОВИНАТА ЧЕ ВЕЧЕ НЯМА ЗА КАКВО ДА СЕ КАРАМЕ ТРОЛЧЕТАТА
172
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Олееее леееее рубладжиии бързо бързо да защитим цар путерко и колхозистан. Тия нещастници в българията да не надигат глава.Бързо ама бързоооо.
171
3
 
15
 
! Отговори
Петров и Боширов преди 3 години
В ГРУто липсва "работна ръка". Само двама Агенти,малко ***.Най-прочути във Света!Работят в Англия,Чехия,Болгария и още...Агента на ЕС-US Клоун със червен нос.
170
11
 
5
 
! Отговори
Мужик преди 3 години
Mypзилкитe пак настъпиха котето по опашката.
169
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това с имената в паспортите не е вярно. Единият е бил на името на Д. Бонд, а другият - на М. Щирлиц.
168
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aко тези оръжия са щели да се използват срещу руснаци и техни съюзници значи складовете са легитимна руска цел. Започвам да ги уважавам още повече ако са те.
167
4
 
5
 
! Отговори
РОКИ преди 3 години
До АнонименЧе е голяма и си има всичко за което ламтят кравари и европеици
166
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как така отровен пък оцелял, да не би да е възкръснал? Или е отровен или е жив, средно положение няма, освен ако е нямало опит да бъде отровен.
165
4
 
10
 
! Отговори
не съм тъп преди 3 години
След тази приказка,голям смях в залата.Приказки на *** селяне и ***. "По данни на разследването..." Много бързо разследването,само 7 години..ХА ХА
164
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората управляват хеликоптери на други планети, а руските фашисти тровят с БОВ и правят терористични актове на уж братята си славяни.
163
12
 
19
 
! Отговори
РОКИ преди 3 години
Когато ден и нощ ти повтарят отвсякаде колко лоша е Русия, и по слабохарактерните земат та повярват и се превращат в краварски тролчета
162
3
 
6
 
! Отговори
Любо питен преди 3 години
Абе др Методиевич няма ли нещо да каже по темата (макар и в Оставка)?По много други теми той е ХИПЕРАКТИВЕН, а по тази, спотаено МЪЛЧИ?ПОЧЕМУ ТАК, тов. Методиевич??
161
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
#КОЙ го е планирал?КОЙ?Начальниците на Чепига и Боширов? Кажете го ясно и точно - Империята на Злото, жива е и изнася държавен терроризъм!!!
160
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От кремълските фашаги не очаквайте нищо друго, освен гадости, терор и смърт. Същото очаквайте и от техните поклонници българските русофили.