Ще вземе ли мерки ЕС срещу Русия след последните разкрития от страна на Чехия?

Агентите, взривили склад във Врбетице са същите, отровили Скрипал
20 апр 2021 19:45, Нели Христова
264
Ще вземе ли мерки ЕС срещу Русия след последните разкрития от страна на Чехия?
Снимка: БГНЕС

Забележително е, че Чехия посочи с пръст двама руски агенти за смъртоносна експлозия на склад за боеприпаси в страната. Фактът, че въпросните агенти са същата двойка, обвинена в опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал с "Новичок" на английска земя, е още по-изумително.

В събота чешката полиция публикува изображения на двама мъже, които според тях са свързани с взрив, при който  двама души загинаха в хранилище във Врбетице през 2014 г.

Снимките съвпадат с тези на Александър Петров и Руслан Боширов, имената, под които са пътували главните заподозрени по време на предполагаемото им участие в почти фаталното отравяне на Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри през 2018 г.

Ден по-късно външното ведомство на Обединеното кралство заяви, че според чешките власти двамата мъже, обвинени в опита за убийство на семейство Скрипал, "също стоят зад смъртта на двама цивилни и експлозия в чешкия град Врбетице".

Източник от чешкото правителство, който е свързан пряко с разследването, заяви в понеделник, че полицията подозира, че експлозията е преждевременна и не е трябвало да се случи на чешка територия. Източникът, поискал анонимност заради продължаващото разследване, каза, че отдела за организирана престъпност на чешката полиция провежда линия на разследване, която предполага, че боеприпасите са били предназначени да експлодират в България след износ там. Не е ясно защо взривът е станал преждевременно.

Чешката република заяви, че ще изгони 18 служители на руското посолство в Прага в отговор на експлозията през 2014 г., която причини огромни финансови и екологични щети. Русия отговори, като изгони 20 дипломати от посолството на Чешката република в Москва.

В понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече решението на Чехия "провокативно и недружелюбно".

Русия се подиграва на Запада

Великобритания вярва, че двамата мъже, заподозрени в извършването на нападението в Солсбъри, са руски разузнавачи, първоначално идентифицирани от разследващия уебсайт Bellingcat като Анатолий Чепига и Александър Мишкин.

Кремъл отхвърли обвиненията и на моменти изглежда като да се подиграва на Запада заради истеричната му "русофобия". Впоследствие руските и международни медии потвърдиха самоличността на Чепига и Мишкин в интервюта с жители на родните им села в руския север и Далечния изток.

Ако се окаже истина, че едни и същи агенти стоят зад този взрив и атаката в Солсбъри, а реакцията на Москва на такива сериозни твърдения остане същата, това би повдигнало сериозни въпроси относно това, което Европа наистина може да направи, за да ограничи наглата враждебност на Русия.

Семейство Скрипал бяха открити в безсъзнание на пейка в центъра на град Солсбъри на 4 март 2018 г . Тестовете разкриха, че са били отровени с "Новичок" - нервен агент, описан като едно от най-смъртоносните химически оръжия, правени някога.

Москва отрече да е замесена в инцидента в Солсбъри, а двамата мъже твърдят, че са били във Великобритания като туристи. Руският президент Владимир Путин заяви, че двамата мъже, определени като заподозрени, "не са престъпници".

Но дори Путин да не вярва, че са престъпници, има достатъчно доказателства, че те далеч не са невинни туристи, които току-що са попаднали на грешното място в неподходящото време.

Още през 2018 г. тогавашният премиер на Великобритания Тереза ​​Мей заяви пред депутатите, че властите в Обединеното кралство вярват, че двамата заподозрени са служители на руската служба за военно разузнаване, известна като ГРУ.

"ГРУ е силно дисциплинирана организация с утвърдена командна верига, така че това не е измамна операция", каза Мей в парламента. "Почти сигурно тя е одобрена и извън ГРУ - на висше ниво в руската държава."

По това време британската прокуратура заяви, че "е стигнала до заключението, че има достатъчно доказателства, които да предоставят реалистична перспектива за осъждане и заговор за убийство и опит за убийство на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия."

Британските съюзници също бяха убедени, че двамата мъже работят от името на руското правителство. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп изгони 60 руски дипломати в отговор на отравянето. Дипломати бяха изгонени от 14 държави-членки на Европейския съюз, както и Канада, и Украйна.

Любители на катедралите

След като влязоха във Великобритания с псевдоними и извършиха нападението в Солсбъри, се смята, че "Петров и Боширов" са избягали у дома в Русия, където сега се смята, че са защитени от руската държава.

Ако версията за събитията в Обединеното кралство е вярна, официалният отговор на Русия на обвиненията става все по-сериозен, след като агентите са се прибрали в безопасност у дома. През септември 2018 г. Путин заяви, че руските власти са идентифицирали двойката и не са открили доказателства за престъпна дейност.

"Ние, разбира се, разгледахме какви хора са те. Знаем кои са, намерихме ги", каза Путин пред аудитория на Източния икономически форум в източния руски град Владивосток. "Няма нищо необичайно или престъпно, уверявам ви“, настоя той и добави: "Нека излязат някъде, пред вас, в медиите".

Още на следващия ден подкрепената от Кремъл информационна мрежа RT публикува почти подигравателно интервю с агентите, в което те твърдят, че просто са в бизнеса със спортно хранене и че целта на тяхното тридневно пътуване от 6000 мили е да посетят Катедралата в Солсбъри, със своя 123-метров шпил и известния часовник, "първата по рода си навсякъде по света".

Властите на Обединеното кралство опровергаха твърденията на мъжете и показаха какви са били движенията на мъжете благодарение на кадри от охранителни камери. Те са изключително необичайни за туристите в страната.

Кадрите показват, че мъжете са пристигнали във Великобритания на 2 март. На 3 март, ден преди нападението, те пътуват до Солсбъри, оставайки в града за по-малко от два часа. По-късно те твърдят, че обилният сняг е направил туристическите им планове невъзможни, въпреки че местните метеорологични доклади и видеозаписи оспорват това.

На следващия ден те се връщат в Солсбъри, пристигайки в града в 11,45 ч. сутринта. Забелязани са в близост до къщата на Скрипал преди обяд и се качват на влак обратно за Лондон в 13,50 часа. Същата вечер те преминават през паспортния контрол на летище Хийтроу в 19.30 часа, преди да се качат на самолет за Москва.

Малко повече от месец след интервюто за RT бе съобщено, че един от заподозрените е получил медал на героите от Владимир Путин.

Официалният руски отговор на Солсбъри варираше от претенциите за русофобия от страна на дипломати до самия Путин, който нарече Скрипал "предател на Родината" и "мръсник".

Претенции за клеветническа кампания

Симпатизантите на Кремъл вече твърдят, че обвиненията, отправени към предполагаемите агенти Петров и Боширов от чешки официални лица, са част от клеветническа кампания срещу Русия.

Андрей Кортунов, генерален директор на Руския съвет за международни отношения, финансиран от държавата мозъчен тръст, който внимателно следи официалната правителствена политика, заяви пред BBC, че: "Ако погледнем целия наратив на Кремъл, Русия ще приключи тази история, заявявайки, че е измислица и обвинявайки ръководството на Чешката република в опит да направи живота за Москва труден в навечерието на министерския съвет на ЕС."

Срещата, за която той говори, е видеоконференция между европейските министри на външните работи, планирана за понеделник, на която се очаква да бъде обсъдена руската военна агресия в Украйна, влошеното здраве Алексей Навални и, вероятно, последните обвинения дошли от Чешката република .

Многократното престъпно поведение на Русия би трябвало - поне на хартия - да доведе до изгонването на повече дипломати и по-нататъшни санкции, особено като се има предвид, че президентът на САЩ Джо Байдън изглежда е на косъм да обяви допълнителни санкции срещу Кремъл.

Но дори ЕС да се обедини в своето осъждане на Русия тази седмица за огромен кръг от въпроси, едва ли Кремъл ще бъде обезпокоен от някакво тропане на краката.

В крайна сметка, ако последните няколко години са ни научили нещо за Путин, то е следното: Без значение колко сериозни са обвиненията срещу него - от подпомагане на сирийски диктатор при бомбардирането на собствения му народ до санкциониране за опита за убийство на политически опоненти - европейските лидери не могат отричат ​​географията на Русия.

Независимо дали става въпрос за доставка на природни ресурси или за подпомагане на Европа в кризата с недостига на ваксини, стига Русия да има какво да предложи на съседите си на Запад, прагматичното успокоение до известна степен ще спечели в края на деня. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вън кремълските терористи и шпиони от Европа.
209
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз какво разбрах. Гербев е продавал оръжие на Украйна нелегално( той затова и отрича), руснаците са били в неизбежна отбрана и са го ударили мутренски. Сега всички ревем колко е лоша Русия. Когато дърпаш мечката за опашката защо плачеш после че те хапе. А монголите днес пишат на кирилица. Внимавай с руснака , помни и ще ти го нахендри накрая.
208
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отговорни другари са обяснили ба Презьодентише Фон Дер Грюнене Вовър че ако шъ дава двамата руски разузнавача званията Герой на Украина, да не забрави Бабиш и неговия вътре0вънкашния му министръ също да награди защото задържайки 7 годи инф кой, кога, как и защо е изпръцкал бомбухите у ческата гора, та са способствали не само да се ликвидират бомбите предназначени да избиват цивилните украинци, но и са спомогнали на руските розведки да се промъкнат пеша през телените барикадиСлава на Чхия
207
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боби, а ти определено не знаеш как се съхраняват боеприпаси.
206
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доколкото стана известно преди време, руски агенти са били на терен преди пожара в Парижката катедрала.
205
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май някой ще мръзне тази зима.?
204
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съветският съюз-"Империята на злото" се сгромоляса акрактивно и зловонна смрад заля света. Сега от руините му надига глава опърпаната и сиромашка пРосия и се зъби на света като зъл уличен дръглив пес...Нещастници...
203
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропуснах и арабските пролети, сирийската гражданска война, алжирската гражданска война, първата африканска икономическа война в заир, която под цензура продължава и днес вече десетилетия... бомбардировките над София Лом, Кюстендил, хвърлянето на играчки и химикалки- бомби българчетата да си играят с тях и да остават без пръсти... пращането на болни от едра шарка янкита да дъхат в устите на индианците и да ги морят и какво ли още не...
202
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идиологическите диверсии и подривната дейност на запада нямат равни по своите мащаби - Будапеща 55, Прага 68, цветните революции, Виденовата зима, техни жертви за да се сдобият с марионетни правителства са самите народи...
201
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, какво се вие толкова двама руски шпиони опитали да утепат трети руски шпионин.
200
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господинчото-жертва Гебрев продавал ли е оръжия на воюващи страни, за да причинява смърт и разрушения? Продавал ли е тоя пъпчавец на сирийските убийци например?
199
3
 
14
 
! Отговори
112 МЯСТО ПО МЕДИИбг преди 3 години
Забележително е, че Чехия посочи с пръст двама руски агенти за смъртоносна експлозия на склад за боеприпаси в страната. Фактът, че въпросните агенти са същата двойка, обвинена в опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал с "Новичок" на английска земя, е още по-изумително.а всичко се оказва кьорфишек, над който се смее целата чешка опозиция и чешкия народ, начело с Вацлав Клаус. И БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ ПРАВЯТ ЦЕНЗУРА ЗА ОБРАТНИТЕ НОВИНИ ОТ ЧЕХИЯ КОИТО НЕ СТАВАТ ЗА АНТИРУСКА ИСТЕРИЯ.
198
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
истината е, че Европа нищо не може да направи срещу подмолната дейност на Путин. Санкцииките са един голям смях и въздух под налягане.
197
1
 
13
 
! Отговори
Инспектор Дюдю преди 3 години
Абе не знам дали агентите взривили склада са същите АМА СНИМКИТЕ ОПРЕДЕЛЕНО СА СЪЩИТЕ . Все едно че за изминалите години тия агенти дори и дрехите си не са сменяли . Ебаааго . Да не си ги менкате тия снимчици с британското разузнаване .... които ги имат от американското разузнаване пазили тия снимки от времето на покушението срещу Кенеди . Още тогава тия двамата Лолек и Болек били засечени и снимани край мястото на убийството ...
196
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 111Ще се разплача от твоят патриотизъм и обич към българия. Ама си обичал Русия и се възхищаваш на един вид диктатура. Как Путин е велик диктатор и има огромна армия. И другата велика свободна страна Китай била до него. И си имал право да си правиш каквото искаш в България. Ти настина си жалка картина. Това ли ти е голямата любов към България. Господ да я пади от такива патриоти ли руски ***.
195
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До двамата са спасителиЩом е направено от Русия е геройство и спасение. Дай да опровдаваме нсуко нейно действие. това, че нарушава договори и заграбва територии няма значение. Нейните войски са като червеният кръст и не носят смърт и разруха. Е това твоето е отромна наглост, арогантност и цинизъм. Дали така мислят всички комшии на Русия или това няма значение. Русия е непогрешима, нали.
194
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БПФДаже "Свободна Европа", рупорът на американската пропаганда, признава, че чехите дори не са наясно с ПРИЧИНАТА за взриваИ къде го прочете това или чу. Порових се и не видях нещо подобно. Може ли да го посочиш. А и чехите не са отявлени русофоби и не биха цитирали имена и версии, за да се правят на интересни. Изведнъж всички са лошите, но Русия е ангелче. Малко е странно, че другите държави са *** и се правят на интересни. В България се убедих, че пусофилите обичате Русия повече.
193
4
 
12
 
! Отговори
111 преди 3 години
До do 187Аз си обичам България! Харесвам Русия! А ти щом плюеш по родината си, свободно се изнасяй навън, но не искам да и гласуваш, за да ми даваш акъл отвън как да си уредя двора, къщата, полето, морето, изобщо България! Аз си живея тук и мое е правото дори на *** да я направя! Искам спокойствие и мир! А около нас само за война мислят!! Дали пък не ги е яд, че те властват по 4-5г и ги сменят, а Путин си стои и има зад себе си огромна страна и армия. Ама и Китай са с него...Ха-ха!
192
2
 
9
 
! Отговори
двамата са спасители преди 3 години
Приятел в нужда се познава!Каквото и да е станало през 68-***,в никакъв начин несе равнява на Будапеща 56.Ако има някой да се съмнява в такова геройство,да изпепелиш склад сбомби,ракети и снаряди,предназначени за хунтата вКиев,то тези които възпламенили мунициите дефакто саспасили десетки,даже стотици хиляди украинци в цяла Украйина включително Луганск,Донбас,Крим,Севастопол,Приднестровието. Зеленски да се се крие с тоалетната артия из храсталаците а да награди Петров и Буширов с Герой на Украиха
191
3
 
11
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
До За потвърждение"Фортуна" строи здраво и с този темп някъде в първата седмица на май месец, ще навлезе в териториалните води на Германия. Разбира се, окаяни медийки като Днес.бг, дето са на хранилката, мълчат като пукъли за опитите за пиратски действия срещу "Фортуна" отстрана на полски плавателни съдове, ама в германски води няма да смеят да припарят. "Турски поток" вече работи. Транзитът на газ през украйна ще бъде спрян още догодина... и на байдън ще му се пукне сърчицето. Това са фактите