Земан: Считаме българската следа във взрива във Врбетица за доказана

Чешкият президент направи извънредно обръщение
25 апр 2021 17:20, Нели Христова
82
Земан:  Считаме българската следа във взрива във Врбетица за доказана
Снимка: БГНЕС

Това заяви чешкият президент Милош Земан, който направи извънредно телевизионно обръщение по телевизионните канали Prima и CNN Prima NEWS във връзка с инцидента в село Врбетице през 2014 г.

Мога да заявя, че в доклада на Службата за сигурност и информация се отбелязва, подчертавам, че няма доказателства и доказателства на очевидци, че тези двама агенти (бел. ред.руснаците, на които се приписва участие в инцидента) са били на територията на складовете за боеприпаси във Врбетица. Когато помещенията на втория склад бяха прегледани непосредствено преди експлозията, там не беше открито взривно устройство", каза Земан.

Президентът подчерта, че подозренията относно възможното участие на двама чуждестранни агенти в инцидента във Врбетица са възникнали през последните седмици. "Службата за сигурност и информация никога не е споменавала инцидента във Врбетице досега през последните шест години," каза той.

Въпреки това, каза Земан, не може да се твърди, че подозрението за участие на двама чуждестранни агенти в инцидента не е сериозно. "От всичко казано не следва, че подозрението за тяхното участие не е несериозно. Първо, трябва да отговорим на въпроса какво са правили тук изобщо. Второ, фактът, че контраразузнаването не е доказало тяхното участие не означава, че те не са влезли на територията на складовете във Врбетица. Полицията разследва хипотезата, че е можело да бъдат отведени там от един от собствениците на IMEX (който е наел складове за съхранение на боеприпаси). Това подозрение трябва да бъде изключено или потвърдено", допълни Земан.

Президентът не изключи, че скандалът с инцидента във Врбетица може да завърши като игра на специалните служби. В този случай, според него, са възможни сериозни последици за Чехия.

Невнимателното боравене с боеприпасите и евентуалното участие на чуждестранни разузнавателни служби се считат за причини за експлозиите във Врбетица.

"Работим с две версии - че експлозиите във Врбетица са станали в резултат на небрежно боравене с боеприпаси, и втората версия - че агентите на чуждестранни специални служби са виновни за това," каза Земан.

Той също така призова по телевизията да се изчакат резултатите от разследването на инцидента във Врбетица.

Според него, чешките служители на реда са установили връзка между българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев и експлозиите на складовете за боеприпаси в селото.

"Боеприпасите от складовете във Врбетица трябвало да влязат в България", каза той. "Има договори за продажба, българският оръжеен търговец Гебрев е платил аванс. Можем да считаме българската следа за доказана", добави още Земан.


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
1
 
! Отговори
До Rrr преди 8 месеца
А что делают руские в Донбасе ?
50
2
 
2
 
! Отговори
Това преди 8 месеца
Говорене за ''българска следа'' е некоректно и нетактично - създава се впечатление, че държавата ни е по някакъв начин замесена, което не е вярно ! От нашето външно би трябвало да направят забележка на чехите !
49
0
 
2
 
! Отговори
Логика преди 8 месеца
Няма доказателства за чужди развед служби, следователно руснаците са взривили склада.Само пълен айдьот може да приеме такива изводи и да изисква България да реагира официално.
48
1
 
2
 
! Отговори
Извод преди 8 месеца
Няма нищо доказано, само предположения и обвинения т.е. политика. Дано човечеството оцелее. Война: Едни роби убиват други роби, защото господаря на едните се скарал с господаря на другите.
47
3
 
2
 
! Отговори
Rrr преди 8 месеца
Придурки, так вы ещ и оружие на украину поставляли для убийства русских людей на Донбассе?Когда турки вас будут резать Россия будет наблюдать
46
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Незнам за чехкините, но по-голяма шлюхa от рускинята света не е виждал. Едно време са ги продавали по пазарите, а сега заливат Запада. Пълно е и със сайтове за руски булки.
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гебрев да влиза на топло за продажба на оръжие на терористи
44
6
 
1
 
! Отговори
ББ преди 8 месеца
лицемерно "считате българската следа" въпреки документите предоставени от фирмата,удобно отклонявате вниманието от атентаторите...с какво ви притисна путин?убийците на путин извършили атентата срещу Скрипал...прикривате ли ги...отклонявате внимание ли?уплашиха ли ви...с какво ви държат руските служби???
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ВИЦ 34,В Германия немецът ходи в публичен дом като клиент, турчинът като чистач да чисти, а чехът да се види с жена си, ДО КАТО БЕГЕЕЦЪТ ДА ЗБИРА ПАРСАТА.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Земан е първо земен и второ над-земен.По-разумно от това да се изчака проверката няма. Да всяко изчакване води до съмнение че нещо ще бъде фалшифицирано, но също така се знае че бързата *** слепи ги ражда.Земан е образован, интелигентен и верен на Чехия човек.
41
4
 
3
 
! Отговори
ББ преди 8 месеца
да разбираме,че руски агенти са взривили склад с боеприпаси на чешка територия предназначени уж за Украйна...и Българският ВПК...контролиран от руски агенти...голям виц си е...в България нищо не се случва без да е разрешено от руските служби!!Народа ни е друга бира...не ни петнете...мафията и престъпниците с пари са ваши рожби!!!
40
0
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 месеца
Значи когато гръмнаха складовете край София,трябва да търсим чехска връзка?
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преди време, когато Гебрев заяви че е отровен, се чудех какво общо има с кампанията за Скрипал. Явно сега не му стиска да се пъчи, защото излиза наяве като доказан търговец на смърт в един братоубийствен конфликт. Не им прави чест на чехите прикриването на сделките.
38
1
 
6
 
! Отговори
Майор Земан преди 8 месеца
Изглежда, че Гебрев е купувал взривни вещества от Чехия и ги е продавал на Украйна, която беше във война с Русия.
37
4
 
7
 
! Отговори
Диана преди 8 месеца
До ИСТИНАТАВсе пак, впечатлително е, че Чехия продължава разследването там. Не ми е много ясно защо изхвърлиха руските дипломати преди края на разследването, но може би са решили да доведат нещата докрай този път...Само отношението им към българската следа остава непроменено, а нямат никакви доказателства за участие на българи в това взривяване, нито за връзка на Гебрев с взрива, нито за връзка между взрива и факта, че оръжието е било предназначено за Гебрев - всичко са само голи предположения
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И каква стана тя сега? Ние чехите,не сме ги виждали тези " руснаци"! Ама може и да са били тук?!-:( Но пък иначе" вярваме" на " Българската следа"???! А стига бре,то бива " солидарност" с ЕС и членките му.ама пак пък толкова сляпо???! Пунта Мара е всичко май а?! Е браво на човека че е честен!-:) *** то и през комунизма нямаше такава " солидарност" бре българино! " Организационно мероприятие" нали?-:(((
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чехкините и немкините са един дол дренки, като видят български мачо по морето и му се мятат на врата, чехите и немците имат бирени тумбаци и са кльощави.
34
3
 
14
 
! Отговори
Виц преди 8 месеца
В Германия немецът ходи в публичен дом като клиент, турчинът като чистач да чисти, а чехът да се види с жена си.
33
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чехите са комлексарчета. През 30те години сами се присъединяват към Германия при Хитлер и му предоставят военната си промишленост която е била най-мощната в Европа а Германия е нямала икономика защото е била под санкции от версайския договор. Тогава се се слагали на Хитлер, сега се слагат на американците.
32
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Единственото доказано нещо е, че на територията на Чехия е имало оръжия за подклаждане на войни, който и да ги е взривил е спасил много човешки животи. На Чехия трябва да се турят санкции.