Чехия призова страните от ЕС да изгонят поне по един руски дипломат

Солидарност заради атентата във Врбетице поиска премиерът Бабиш
Обновена: 8 май 2021 20:50 | 8 май 2021 20:47, Анисия Иванова
113
Чехия призова страните от ЕС да изгонят поне по един руски дипломат
Снимка: БГНЕС

На неофициална среща на върха на ЕС в град Порто чешкият премиер Андрей Бабиш помоли партньорите от общността да обмислят експулсирането на „поне един“ руски дипломат от техните страни във връзка с инцидента с атентата през 2014 г. в складовете за боеприпаси в село Врбетице, за който чешките власти подозират специалните служби на Руската федерация. Това съобщи вестник „Mlada fronta DNES", цитиран от БНР.

Бабиш е отправил това искане до участниците в срещата на върха на обща вечеря, проведена в петък вечерта. По този начин, смята премиерът, страните от ЕС могат да проявят солидарност с Чехия.

Още по темата

"Невъзможно е Европа да разреши подобни действия на своя територия. Трябва да го приемем по следния начин: когато е извършена атака срещу една от страните в ЕС, това означава, че е извършена атака срещу всички," каза премиерът.

Бабиш отбеляза също, че участниците във вечерята на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС са се обявили за по-добра координация на съвместните действия по инцидента във Врбетице.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1968. Леонид Брежнев, генералният секретар на ЦК на КПСС, още се колебае дали политическо решение няма да е по-правилно. Живков споменава идеята за военна намеса. Тя се подема от полския и немския му колега Гомулка и Улбрихт.
40
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маршал Жуков е заслужил герой на Съветския съюз. Георгий Канстантинович строши гръбнака на шеста армия при Сталинград, спря гитлерофашистите при Москва, вдигна обсадата на Ленинград, победи ги при Курск, а накрая превзе и самия Берлин. Чехите трябва да празнуват утре защото без Русия нямаше да съществуват.
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един кашишки полк и танков БАТАЛЬОН
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никаква танкова бригада не изпращаме . Изпращаме Елховския кашишки полк
37
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1968 година 7000 съветски танка и 600 000 солдати нападат мирното население на Чехия, само защото искат да поемат по свой път на развитие, вместо да мизерстват с другите комунисти. Срам и позор ние също изпращаме една танкова бригада без да са ни провокирали по никаккъв начин.
36
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1-ви Украински фронт-маршал Конев. Обща численост-2,5 милиона войници. Просто няма място за други.И Жуков безславно се издънва-погубва безславно 1-ва и 2-ра гвардейска танкова армия, а руснаците губят 800 000 войници...
35
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре е руските *** да учат история, особено военна история. *** нещо Пригожин се стиска за деньги. Вика :Деньги нет! Жуков бил казал на 08 май за атака срещу Берлин, а той е превзет на 2 май. Капитулацията сна Германия е подписана в Реймс на 07 май. На 8 срещу 9 май е преподписана с участието и на руснаците. И още нещо-Клоак на Хитлер била смазана от 6000 000 войници!? Ти луд ли си ,бе. Срещу Берлин воюват 3/Три / фронта 1-ви Белоруски ком. маршал Жуков, 2 -ри Белоруски -маршал Рокосовски.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид затварянето ни предостави/я небивало много време да се сетим, че можем да употребяваме мозъците си по- ползотворно.Поне да усетим колко сме нищожни, да спрем да правим от мухата слон, защото слоновете не са по силите ни. Театърът е планетарно мащабен, a някой от небесното отгоре др па конците, гледа ни акъла и ни крои шапка. А тук долу - едни приказки, ежби, битки. Сякаш нещо зависи от нас!hahahahahaha
33
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре е една велика дата. Красная армия строшава гръбнака на немския фашизъм и развява знамето си над руините на райхстага. На нeмчугите още им пари от безусловната капитулация, благодарение на която днес съществуват нации като чешката.
32
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По тава време на 8ми май 1945, маршал Жуков произнася една най чаканата и жадувана дума, думата Берлин. 4000 самолета, 2500 танка, 20000 оръдия и 6 000 000 войници, обещали на близките си да отмъстят атакуват и смазват клоаката на Хитльо. На сутринта на 9ти май подписват мирния договор. Утре руснаците ще дефилират с портретите на прадедите си, а ние клюкиме Борат, Чалгарат и Маярат.Рат е вид недоразвит опосун, суяк или сбива от текезесето
31
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без Русия Чехия нямаше да съществува. Щяха да бъдат някакъв икономически придатък на райха. Май е време Русия да преустанови всякакви икономически контакти и проекти с неблагодарна Чехия и чехите ще изпищят на умрялo.
30
11
 
6
 
! Отговори
Пут(к)ин преди 2 години
Никой не бръсне руската *** за слива.
29
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гонете руските пРосяци където и да ги видите. И най-добре е като ги стигнете-веднага да им сцепите тиквите с мотика. Вън от България, прошляци ....
28
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чехите още не могат да забравят, как през 68ма година братушките ги нападнаха и окупираха държавата им с танкове.
27
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чехите скачат според сопата. Краварите насъскват източноевропейскитe си пудели. Реакцията на Русия ще бъде бърза и сурова. Русия няма да търпи да унижават дипломатите й.
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чехия - бойния пудел на Германия.
25
4
 
21
 
! Отговори
ДДТ преди 2 години
В ЕС има много болни хора.Особено тези на ръководни постове.
24
8
 
20
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Чехия от глупост и под натиска на сащ се отказа от Спутник V, и сега съжеляват. Унгарците веднага купиха партида та и са доволни.
23
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин поясни "наистина не искаме да изгаряме мостове, но ако някой възприеме добрите ни намерения като безразличие или слабост и възнамерява да изгори напълно тези мостове или дори да ги взриви, той трябва да знае, че реакцията на Русия ще бъде асиметрична, бърза и сурова".
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В речта си ръководителят на Руската федерация се позова на "Книгата на джунглата" на Ръдиард Киплинг, описвайки настоящите отношения между Русия и Запада. Президентът забеляза, че малките табаки се движат около Ширхан и вият, за да спечелят благоволението на своя господар."Трябва да се отбележи, че чакалът табаки е бил убит от съюзниците на Маугли, докато Ширхан е бил убит от самия Маугли, хванат в капан в огън - най-добрата форма на "асиметрична битка" отбелязва бившият разузнавач на американската морска пехота Скот Райтър.