Маршовете на смъртта: По-малко известната жестокост на Холокоста

За първи път свидетелствата на оцелелите са преведени на английски
17 май 2021 20:37, Нели Христова
107
Маршовете на смъртта: По-малко известната жестокост на Холокоста
Снимка: БГНЕС

Разкази от първа ръка на оцелели от нацистки маршове на смъртта, които образуват поредната безмилостна глава на геноцида, са преведени на английски за първи път.

По време на маршовете на смъртта десетки хиляди хора загиват по пътищата от изтощение, застреляни за наказание или убити при привидно случайни кланета, докато нацистите местят хората от концлагерите преди освобождението от съюзниците. Оставяйки следа от кръв в цяла Европа .

Библиотеката на Холокоста на Винер, която събира свидетелства от малкия брой оцелели през 50-те и 60-те години, има за цел да хвърли светлина върху тези "мобилни концентрационни лагери" в новата си лондонска изложба "Маршове на смъртта: Доказателства и памет". Свидетелствата също ще бъдат достъпни безплатно онлайн.

Изложбата се фокусира върху този често пренебрегван аспект на Холокоста и върху това как са събрани криминалистични и други доказателства за маршовете на смъртта след края на Втората световна война.

Сред съвременните фотографии са тайни изображения, направени от Мария Зайденбергер, която е заснела принудителен марш от Бухенвалд до Дахау, докато е минавал близо до дома й в Хербертсхаузен. Майка й раздава картофи на затворниците, докато тя снима тайно от прозореца на дома им.

Изложбата откроява истории като тази на Гертруда Дийк, унгарска еврейка, изпратена в редица лагери. "Нейната история за оцеляването й е забележителна. Тя е била в марш на смъртта, след това се е скрила в плевня и е оцеляла при опити за сексуални нападения от войници и хора, с които се е сблъсквала", каза съучредничката на изложбата д-р Кристин Шмид.

Други изображения включват тези на Сабина и Фела Шепс, две полски еврейски сестри. Една снимка е направена в полско гето през 1939 г. "Те бяха депортирани в подлагера Грос-Росен и след това изпратени на този марш на смъртта. Имаме тези наистина трогателни изображения на жените в гетото, преди физическото им опустошение. И след това изображения от тях през май 1945 г., след освобождението. Те са напълно изтощени, напълно физически опустошени. Едната издъхва ден след заснемането на снимката. Можете просто да видите невероятните физически такси", обяснява Шмит.

"Няма толкова много оцелели от маршовете на смъртта, така че тези свидетелства, които имаме, са рядкост и са доста ценни. Този огромен, хаотичен период е история, която не се разказва често", казва тя.

"Образите от освобождението имат изкупление или положително въздействие", каза тя. "Винаги е съществувала тази идея, че лагерите са били освободени и всичко е приключило. Но това освобождение не беше момент, това беше дълъг и продължителен и траен процес."

В базата данни "Свидетелство за истината" на библиотеката има 45 свидетелства, отнасящи се само до походите на смъртта. 400 от тях сега са преведени, дигитализирани и достъпни за първи път на английски език. Останалите 1185 преведени свидетелства ще бъдат публикувани по-късно тази година.

Те обхващат теми, вариращи от описания на преживяването на нацистки гетота, концентрационни лагери и лагери на смъртта, до историите на онези, които са се скрили от нацистите, или на видно място, използвайки фалшиви самоличности, или на тавани и изби.

Авторите са оцелели евреи, роми и синти, както и други, които са били свидетели на нацистки преследвания. Има и няколко свидетелства от тези, които са участвали в съпротивителни действия срещу нацистите и техните сътрудници, както и от тези, които са успели да избягат от лагерите на смъртта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
8
 
! Отговори
Какво се случи? преди 2 години
Някъде около 1990 година САЩ осъзнават, че ще се сблъскат със сила по голяма от "взимаме каквото си искаме, от който и когато и както си искаме", но като казвам САЩ имайте предвид, че си говорим не за държавата САЩ - а си говорим за собствениците на САЩ - това са едни богати много богати родове дето 80 години са смучели кръв от целия свят и те са в комбина с останалите такива ... И там е проблемът всъщност - осъзнавайки,че ще се сблъскат с тази сила и е било неизбежно са нанесли превантивен удар
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пияница мистикМай си прав за всичко, освен за рептилите.
38
0
 
2
 
! Отговори
. преди 2 години
Barka Barka Woof Woof !
37
0
 
5
 
! Отговори
Гледай сега ... преди 2 години
Математиката не ми е силата, обаче ... 1930 - Голямата депресия - дотогава САЩ играят горе долу честно с останалите, след 1930 - The age of civility приключва. Много хора са били против тогава да се нарушава забраната за търговия с Германия - но САЩ казват така - Третият райх има пари и злато, никой не иска да търгува с тях, ние сме в криза, но имаме стомана - почваме да продаваме. И оттогава политиката на САЩ се променя до идеята никога повече 1930-та - който квото има си го взимаме та да ***
36
2
 
17
 
! Отговори
Еми преди 2 години
Кажи му евреин и не го обиждай повече. Защо думата евреин е някакъв синоним на обида според вас? Защо казват - Той е евреин, или те са евреи, натяква се някак самата дума дори носи едно силно негативно чувство.
35
8
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 1Защото си пр0ст и на Луната не се е кацало, има рептили със змийски очи, пръскат те с кемтрейлс и HAARP променя климата. А, забравих! И илюминатите държат банките заедно с масоните :)))
34
1
 
12
 
! Отговори
бай Иван преди 2 години
Хитлер национализирал еврейските банки.В същото време взема заеми от швейцарски банки.Това е причината Швейцария да остане независима държава.До нападението на СССР, комунистите са захранвали Хитлер с петрол от Баку.По това време на парадите на Червената армия в Москва,са присъствали приятелски хитлерови войници и офицери!
33
0
 
2
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 2 години
Изтриха М.о.л.о.т.о.в, не знам защо.
32
3
 
14
 
! Отговори
Стига преди 2 години
Стига с тая плоча вече никой отдавна не ги мисли за такива жертви, от как са се пръкнали някой ги гони... защо ли?
31
0
 
1
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 2 години
24. Ванко, Ворошилов не е преговарял с Рибентроп, това беше ***, министър на външните работи на СССР. Но това всъщност не е най-важното, случилото се е неописуемо с думи и фотографии.
30
1
 
28
 
! Отговори
:-) преди 2 години
Винаги когато евреите нещо сгафят, медиите замазват положението, като пускат поредната статия за Холокоста.
29
3
 
18
 
! Отговори
1 преди 2 години
Четейки коментарите ви,и разбирам че незнаете,истината за евреите,в момента,те управляват света,беше доста отдавна,ако си спомняте атентатите,над търговските центрове в НЮ ЙОРК,изтекоха данни,че в трите търговски центъра,са работили над 3000 евреи,но същия ден 11.09. е нямало нито един на работа,интересно защо?
28
0
 
2
 
! Отговори
Той Сакскобурга преди 2 години
Е обърнал почти милиард в недвижимости по целия свят, нооо тая изконна мечта да е милиардер чисто финансово да ги има парите в сметки мира му не давала ... и стават все повече с всяка продажба на недвижими имоти. Между другото ония с парите знаете ли какво правят в момента - дерегулират огромни суми пари да съживят икономиката - е помним до какво доведе това в онова филмче "Голямото прецакване" пак с Крисчън Бейл и там му е хубава ролята. Ако онова беше голямото прецакване - идва грандиозното!
27
2
 
25
 
! Отговори
Православен славянин преди 2 години
Това ли ни поднасяте след като в 21 век евреите убиват масово цивилни !????
26
3
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
Не съм съгласен ... Примерно народният съд в България си е напълно заслужен - вторият народен съд също ще бъде напълно заслужен - гледам телевизията в момента и отмятам едно от събитията, които подозирах, че ще се случат. Първенютата ще ядат уяяяяяяя - без значение за какво са похарчили един милиард - на бас, че не е за каквото трябва. Ония с парите се чудят кой от тях е снасял на Симеон 2 пари лепта и рекет, освен годишната лепта от БПЦ - тоя милиард в сметките му не е само от МОН И БПЦ.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако никой не признава парите на нацистите и не търгува с тях стратегически материали,войната нямаше да трае с годинию!Паричните потоци на Райхът се остйностяват и превеждат през швейцарски банки, много от коитто собственост на евреи.Хиляди швейцарци се отказват от гражданството си при разкриването на този факт!
24
1
 
12
 
! Отговори
бай Иван преди 2 години
Хиляди поляци са избити от комунистите в Катинската гора,бягайки от Хитлер.По това време действа пакта Ворошилов Робинтроп,при който Хитлер и Сталин са съюзници ,при подялбата на Полша!
23
8
 
12
 
! Отговори
Бе нещо ... преди 2 години
Взе да ми накъртва от рева на тия. На колко години са били че имат спомени? На по 120 ли са сега ? Аре стига. Имам съсед аременец в Русе - същата история. Само реве за нещо си, за някаква услуга.
22
2
 
0
 
! Отговори
Дилемата преди 2 години
В момента има много тежка дилема г-н Сакскобурготски и тя се казва : Пази ме боже от приятелите от враговете и сам мога. А подочух по магистралата на времето - Да ние нарочно и умишлено сбъркахме всичко в тая страна - до последното нещо просто да видим какво ще стане... ей така, защото можахме ... принципно имаме парите да срутим и сринем тая държава и без това сме я превърнали в търговско дружество. Може да ви разорим за година, но имаме много по-големи проблеми от предвиденото-аз съм мъртъв!
21
2
 
10
 
! Отговори
Лъжата преди 2 години
Пропуснали са да кажат и истината, че евреите са наричали отделението за химическо чистене на дрехи - "газовата камера".Германците са били, и са, много стриктни в документацията. Когато руските войски настъпват и освобождават работниците от концлагерите се оказва, че загиналите от тиф и болести евреи е 75 000.Преди 7-8 години ЛИЧНО Путин декларира цифрата 75 000 въз основа на притежаваните от СССР-Русия оригинални документи от немските архиви.