Маршовете на смъртта: По-малко известната жестокост на Холокоста

За първи път свидетелствата на оцелелите са преведени на английски
17 май 2021 20:37, Нели Христова
107
Маршовете на смъртта: По-малко известната жестокост на Холокоста
Снимка: БГНЕС

Разкази от първа ръка на оцелели от нацистки маршове на смъртта, които образуват поредната безмилостна глава на геноцида, са преведени на английски за първи път.

По време на маршовете на смъртта десетки хиляди хора загиват по пътищата от изтощение, застреляни за наказание или убити при привидно случайни кланета, докато нацистите местят хората от концлагерите преди освобождението от съюзниците. Оставяйки следа от кръв в цяла Европа .

Библиотеката на Холокоста на Винер, която събира свидетелства от малкия брой оцелели през 50-те и 60-те години, има за цел да хвърли светлина върху тези "мобилни концентрационни лагери" в новата си лондонска изложба "Маршове на смъртта: Доказателства и памет". Свидетелствата също ще бъдат достъпни безплатно онлайн.

Изложбата се фокусира върху този често пренебрегван аспект на Холокоста и върху това как са събрани криминалистични и други доказателства за маршовете на смъртта след края на Втората световна война.

Сред съвременните фотографии са тайни изображения, направени от Мария Зайденбергер, която е заснела принудителен марш от Бухенвалд до Дахау, докато е минавал близо до дома й в Хербертсхаузен. Майка й раздава картофи на затворниците, докато тя снима тайно от прозореца на дома им.

Изложбата откроява истории като тази на Гертруда Дийк, унгарска еврейка, изпратена в редица лагери. "Нейната история за оцеляването й е забележителна. Тя е била в марш на смъртта, след това се е скрила в плевня и е оцеляла при опити за сексуални нападения от войници и хора, с които се е сблъсквала", каза съучредничката на изложбата д-р Кристин Шмид.

Други изображения включват тези на Сабина и Фела Шепс, две полски еврейски сестри. Една снимка е направена в полско гето през 1939 г. "Те бяха депортирани в подлагера Грос-Росен и след това изпратени на този марш на смъртта. Имаме тези наистина трогателни изображения на жените в гетото, преди физическото им опустошение. И след това изображения от тях през май 1945 г., след освобождението. Те са напълно изтощени, напълно физически опустошени. Едната издъхва ден след заснемането на снимката. Можете просто да видите невероятните физически такси", обяснява Шмит.

"Няма толкова много оцелели от маршовете на смъртта, така че тези свидетелства, които имаме, са рядкост и са доста ценни. Този огромен, хаотичен период е история, която не се разказва често", казва тя.

"Образите от освобождението имат изкупление или положително въздействие", каза тя. "Винаги е съществувала тази идея, че лагерите са били освободени и всичко е приключило. Но това освобождение не беше момент, това беше дълъг и продължителен и траен процес."

В базата данни "Свидетелство за истината" на библиотеката има 45 свидетелства, отнасящи се само до походите на смъртта. 400 от тях сега са преведени, дигитализирани и достъпни за първи път на английски език. Останалите 1185 преведени свидетелства ще бъдат публикувани по-късно тази година.

Те обхващат теми, вариращи от описания на преживяването на нацистки гетота, концентрационни лагери и лагери на смъртта, до историите на онези, които са се скрили от нацистите, или на видно място, използвайки фалшиви самоличности, или на тавани и изби.

Авторите са оцелели евреи, роми и синти, както и други, които са били свидетели на нацистки преследвания. Има и няколко свидетелства от тези, които са участвали в съпротивителни действия срещу нацистите и техните сътрудници, както и от тези, които са успели да избягат от лагерите на смъртта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната порция лъжи! Евреите са били извозвани с влакове, има архивни кадри, какви маршове на смъртта ги гонят тези?
19
12
 
5
 
! Отговори
Коментатор преди 2 години
До Анонимен 8Защото са конспирации, в които няма нищо вярно! А за какво им е на богатите евреи да финансират Хитлер?Всъщност Германия е била много силна, немската военна индусрия е бълвала най-модерната за времето си бойна техника, и на Хитлер спонсор не му е трябвал - той си е имал всичко необходимо да воюва, и с право е смятал че може да превземе света! Съвсем малко му е трябвало за да успее!Що за глупава конспирация е че трябвало някой да стои зад толкова могъщ човек?
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами турците са ги учили.Арменският геноцид се случва под формата на военновременна евакуация от фронтовите зони, прераства в депортация и мор по пътя.И да, крайно време е и Израел да признае арменският геноцид!
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошото е че не са успяли да ги избият до крак. Това прокажено племе което предаде Иисус Христос за 30 сребърника не трябва да тъпче грешната земя. В момента убиват малки дечица и целият свят гледа и мълчи. Путин къде си бе рожбо мамина. Да не те хвана страх от Евреите че мълчиш като че ли евреите са ти бутнали нещо в устата. А вие писачите докога ще промивате мозъците на плитко умните. Евреите искате да ги изкарате жертви ли. А сега когато те убиват безмилостно деца не са ли същите като Хитлер.
16
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
руснаците освобождават лагерите и веднага ги пускат в действие и ги напълват с военопленници и собствени граждани.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато бягащите от нацистите се превърнат в съвременните нацисти. Когато жертвите се превърнат в зверове.
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунизма го създават евреите.Хитлер е половин евреин,както и Йосиф Иларионович Сталин.Хитлер затварял в лагери евреите,защото са шпионирали за Сталин.С една дума зверствата през войната са извършвани от нацисти и комунисти.След войната само от комунисти,избили хиляди от собствените си народи,в името на властта!
13
6
 
0
 
! Отговори
Гражданската епоха преди 2 години
Е свършила казват ми те! Не мислите ли, че много пресолихте яденето с ония нацист, да знаете точно за кой нацист ви говоря. Това момиче хванало се за оградата на Аушвиц или Раденау или който и да е от лагерите на смъртта. Сакскобурга ме подценява много - да историята има навик да се повтаря ... но събитията, които предчестват едно повторение са изключително различни. Страх го е горкото нацистче от руснаците, затова развява белия флаг и ги вика на разговор: Демек ще говоря, ще говоря само не ...
12
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Художествени измислици и еврески лъжи
11
3
 
18
 
! Отговори
1 преди 2 години
От една седмица насам,спасените от холокоста евреи,извършват холокост,над палестинските деца,но господ е велик,забавя но не забравя,ще горят в ада,спасените от целия свят евреи,за геноцида им над палестинските деца.
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аман от тези евреи вече,поради каква причина на тях им е позволено да нападат който си искат,да убиват когото си искат и никой не може нищо да им каже...една шепа хора са а правят поразий в цял свят...
9
1
 
13
 
! Отговори
Господ да пази от преди 2 години
евреин съсед !
8
0
 
12
 
! Отговори
Един чичко преди 2 години
Аз бях прав !
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
има не малко доказателства че богати евреи са финансирали Хитлер! Това защо не го споменавате?
6
1
 
3
 
! Отговори
Айбайконур бе преди 2 години
Какво да ти гледам на дъртата.
5
6
 
5
 
! Отговори
Коментатор преди 2 години
Малко известен факт е че в началните години на войната, които са съпътствани от много успехи на германците, Хитлер не е сигурен какво иска да прави с евреите, и тогава все още жестокостите са изключение.Когато обаче войната се обръща, нацистите заповат да дават воля на гнева си, като една от причините е, и за да останат възможно по-малко свидетели на зверствата им. Така се стига до омагьосан кръг - отстъплението на нацистите хем дава надежди на евреите, хем обаче засилва кръвопролитията над тях
4
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А малко истории за Палестинци да ни пуснете? Може и от изгонването им от техните земи 1948 и от тези дни също!
3
3
 
18
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 2 години
пропаганда навсякъде вече !
2
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не им дава право да бомбардират деца и медии.
1
3
 
23
 
! Отговори
Про паганда преди 2 години
Това трябва ли да има ли общо с палестинците?