Джо Байдън подкрепя призива на ЕС за мерки срещу Беларус

Призова за разследване на случая със сваления самолет
25 май 2021 09:52, Ния Христова
45
Джо Байдън подкрепя призива на ЕС за мерки срещу Беларус
Снимка: БГНЕС
Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя призива на ЕС за въвеждане на целенасочени икономически санкции и други мерки спрямо Беларус. Президентът на САЩ възложи на администрацията да разработи подходящи мерки за изправяне пред съда на лицата, замесени в инцидента с "Ryanair" и задържането на един от основателите на канала Nexta Telegram Роман Протасевич, признат за екстремист в Беларус, съобщава ТАСС.
 
"Присъединявам се към многото призиви за международно разследване за изясняване на фактите от това събитие. Приветствам съобщенията, че ЕС призовава за целенасочени икономически санкции и други мерки", каза Байдън в изявление, което бе публикувано от пресслужбата на Белия дом. 
 
"Наредил съм на моят екип да разработи надлежни мерки за санкции срещу отговорните за този акт в тясна координация с ЕС, други съюзници и партньори и международни организации".
Още по темата
 
Президентът смята събитията за "обида на международните норми". "Принудителната промяна от страна на Беларус на курса на търговски самолет, летящ от една държава на ЕС в друга, както и арестът на Роман Протасевич са пряка обида за международните норми", се казва в текста. В изявлението се посочва, че видеото с разпита на Протасевич може да е направено по принуда.
 
"САЩ, заедно с други страни, призовават за освобождаването му, както и стотици политически затворници", добави Байдън. Ръководителят на Белия дом изрази подкрепа за Протасевич и бившата кандидатка за президент Светлана Тихановская. 
 
"САЩ ще продължат да подкрепят хората в Беларус в борбата им", се казва в изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
ЕС и Беларус преди 2 години
В Беларус все още намират масови гробове на хора, изтребени от немците в годините на окупацията на Беларус от войските на канцлера Хитлер. За тези три години ЕВРОПЕЙСКО, преди всичко, немско "присъствие", народът на Беларус е подложен на геноцид, отнел живота на около три милиона души, два пъти повече от жертвите на арменския геноцид в Османската империя през 1915 г. Такава е ужасната цена, заплатена от беларусите за това, че страната им е окупирана от немците през първата седмица на войната.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците казваха, че ако някой доведе света до война, това е човекът..............
23
0
 
1
 
! Отговори
Любопитен преди 2 години
Дали Демента знае къде се намира Беларус?Въпреки че има бизнес интереси в съседна Украйна.
22
0
 
3
 
! Отговори
Крали Марко преди 2 години
Ако е толкова хубава демокрацията защо жилищате не са по осем хилки както беше преди за 80м2 ?!Сега един гараж върви по 20 хилки в евро. Хората се давят като диви зверове за неща кото бяха достъпни за всички преди. Вече никога няма да има спокойствие за масовия човек. НИКОГА.
21
0
 
4
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Запада са най големите терористи на земята. Факт.
20
0
 
5
 
! Отговори
а те преди 2 години
Ами точно преди седмица американски военен кораб спря май в Оманския пролив кораб и го претърсиха в международни води? Конфискуваха товара - бил с оръжие.... А те не изнасят ли оръжие? Ами това какво е? Това е на хиляди мили от САЩ, но те го правят!
19
0
 
2
 
! Отговори
вярно е преди 2 години
До Анонимен 7 Не, не е легенда - можеш да прочетеш за събитията тогава в Гугъл и медиите ! Не ти изнася, но историята не се пише от платени *** за щастие!
18
0
 
4
 
! Отговори
челен опит има преди 2 години
Преди да падне по поредната стълба или след това ги е "подкрепил"? Предполагам ги е и поздравил, че прилагат челния опит на САЩ, особено в случая със самолета на боливийския президент през 2013 г.?
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То с подкрепа и тинтири-минтири не става. На Америка и трябва млад президент като Джон Кенеди! Той им каза - хайде разкарайте се от Куба.
16
0
 
2
 
! Отговори
мангела меркел преди 2 години
пиян джо защо казват не ангела а мангела меркел?
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СПОКО!----------------------------------------------------------------------------------------------------Колективният запад вие на умряло, защото майданутият "журналист" ще изпее конкретните организатори, спонсори и подстрекатели на опита за преврат в Белорусия през миналата година. А това са преки доказателства срещу световните терористи.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Арестът на Роман Протасевич били пряка обида за "международните норми". Съненият Джо под "международни норми" разбира разработените в 3-4 западни столици "правила-норми" за еднолично и едностранно налагане, които нямат нищо общо с международното право.
13
0
 
6
 
! Отговори
Наглец! преди 2 години
Президентът смята събитията за "обида"?!?! А те колко такива 'обиди' нанесоха досега? Нещо да се чува в 'демократичния' свят за Асанж?
12
1
 
4
 
! Отговори
СПОКО! преди 2 години
"Аз съм в затвор 1. Продължавам да си сътруднича с разследването, признавам за организацията на масови безредици след президентските избори в Минск", каза Протасевич.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То щот белоруските самолети най-често през САЩ минават :))
10
1
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДЖО БАЙДЪН Е СТРАХЛИВЕЦ, ЩОМ НЕМОЖА С ЕДНА КОМУНИСТИЧЕСКА ФЕДЕРАЦИЯ ДА СЕ СПРАВИ!
9
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на чичо Джо!
8
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само така - пълна изолация на фашистките държави. Червения фашизъм доста се задържа, но и той ще бъде победен от демокрацията.
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бидона най-напред да освободи политическите затворници в сащ, всички републиканци които нарича терористи, само защото не приемат измамите, в момента е лов на вещици и макартизъм2, всички неудобни се преследват под различна форма. Това прави и по света, затова никой не го е избирал тоя престъпник.
6
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилите до такава степен нямат мозък, че започнаха сами да си вярват на онази легенда, че някой е спирал със сила боливийски самолет във Виена :)