Всеки втори в Кипър е получил поне една доза ваксина

24% от хората са напълно ваксинирани
27 май 2021 10:33, Ния Христова
19
Всеки втори в Кипър е получил поне една доза ваксина
Снимка: БГНЕС
Кипър отчете успех във ваксинационната си програма. Вече всеки втори гражданин в страната е получил поне първата доза. Във ваксинационната програмата се правят промени, като се въвежда възрастово ограничение за прилагането на препарата на "АстраЗенека", съобщи БНР.
 
50.4% от населението вече е получило първата доза от ваксината, а почти 24% са и с двете дози. Това отчете здравното министерство в сряда. Според министреството ускореното изпълнение на националния имунизационен план е основната причиназа значителното намаляване на броя новозаразени с коронавирус. През последната седмица те са под 100 на ден, което е 0,1 – 0,2% от извършените тестове.
 
Здравното министерство в сряда обяви и че вече не препоръчва ваксината на "АстраЗенека" за хора под 50-годишна възраст и съветва да предпочетат базираните на по-нова технология ваксини на "Пфайзер" и "Модерна".
Още по темата
Хората, които вече имат поставена първата доза от "АстраЗенека", ще продължат нормално с втората.
 
Промяната се направи след анализ и препоръки на Научно-консултативния комитет по пандемията заради възникналото обществено напрежение за тази ваксина. 
 
Европейската агенция по лекарствата разследва случаят на 39-годишна британка, която почина в Кипър на 24 май след тежка тромбоза. Има предположения за възможна връзка на смъртта на жената с поставената й на 6 май ваксина на "АстраЗенека".
 
През юни Кипър очаква да получи близо 350 000 ваксини от всички производители, което ще позволи ваксинационната програма да продължи безпроблемно, увери здравният министър Константинос Йоану.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"контрол да не се внася заразата от чужбина" - ми за кво е тогава ужкимваксината бре? Вие май забравихте какво е "медицина", какво е "логика"... Само какво е "паника" не сте забравили.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стефани Дюбоа, 39 годишна, също е ваксинирана в Кипър, и каза че се е чувствала добре точно до преди да почине от ефектите.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така се прави - строг контрол да не се внася заразата от чужбина. Без това епидемията ще е вечнас.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като са толкова предпазени с ваксини , защо тормозят хората по летищата и хотелите ?
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що тогава искат от туристите по два пициара, като се защитиха толкова мощно и напълно
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да. Така е вероятно. Вече има по официални данни и трима умрели вследствие на ваксината. Едната е жена на 39 години.