Надеждите за летни пътувания в Европа се съживяват

Ще се прави "бял ​​списък" на страни извън ЕС с ниски нива на инфекция
28 май 2021 10:25, Анисия Иванова
9
Надеждите за летни пътувания в Европа се съживяват
Снимка: БГНЕС

Европейските граждани вече могат да потвърдят летните си планове за лятото, след като от Европейският съюз се съгласиха да въведат сертификати за ваксини, които ще позволят пътуване без карантина в рамките на Европа. Това решение дава шанс за спасяване на летния сезон, предава Bloomberg.

„Гражданите ще могат да пътуват безопасно. Бизнесът ще може да се възползва от свежи приходи, а транспортът ще може да работи нормално“, каза европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндърс на пресконференция в петък.

ЕС подкрепи сертификатите за ваксинация на Covid-19, които ще бъдат издадени безплатно в цифров или хартиен формат.

Ходът за облекчаване на пътуванията в рамките на ЕС продължава със сделка между държавите-членки тази седмица. Чрез нея се позволява и на туристи извън Европа да посещават европейските държави, ако са били напълно ваксинирани поне 14 дни преди пристигането им.

ЕС има планове за „бял ​​списък“ на страни извън ЕС с ниски нива на инфекция, за които  няма да бъде изисквана ваксинация.

Един от европейските депутати заяви, че няколко държави-членки, включително Германия, са били скептични относно добавянето на Япония и Великобритания към белият списък, защото са притеснени за появата на нови варианти на Covid-19.

Испания обаче вече продължава работата си оптимистично напред и добави Обединеното кралство и Япония към списък на страните, които не са засегнати от ограничения на пътуванията. Посетителите от двете страни ще имат право да влизат в Испания без никакви ограничения от следващия понеделник.

Новите правила, договорени между представители на Европейския парламент и правителствата на държавите-членки, все още подлежат на официален процес на одобрение, преди да влязат в сила. Очаква се в края на юни да бъде взето категорично решение от ЕС, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.www.bloombergtv.bg/a

Тъй като по-голямата част от населението в САЩ, Великобритания и ЕС трябва да бъдат ваксинирани до юли, новите правила ще позволят постепенно увеличаване на пътуванията, като дават тласък на икономики като Хърватия, Кипър, Испания и Португалия, които зависят изцяло от туризма в страната.

Отделни страни като Гърция вече приемат посетители, които могат да предложат доказателство за ваксинация или отрицателен тест, без включена 14-дневна карантина.

Испания също така обяви, че на всички ваксинирани пътници ще бъде разрешено да посещават страната от 7 юни, включително тези, идващи от страни, за които все още има ограничения.


9
Още от ЕС
Стреза е съсипана след трагедията с лифта, при която загинаха 14 души
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Новото нормално!!!! Каквото било е било..........Сега човек сам ще се замисля дали да си причинява това с пътуванията.
8
0
 
16
 
! Отговори
АЗ преди 3 седмици
А защо никъде не се говори за хората, които имат антитела не чрез ваксини? Аз имам над 4500 при норма 50, регистриран съм в РЗИ, че съм преболедувал март месец, но на базата на направен ми бърз антигенен тест от спешна помощ и пак трябва да си правя ПСР, за да пътувам за Гърция например! :((( Та нали идеята на ваксината е, да се изгради имунитет чрез антитела, защо тогава теста за антитела не важи??? ААААА, защото някои са на % от лаборатории и ваксини:( Как пък един журналист не се събуди???
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бубонна чумаХолераПолиомиелит... БарановироЗ... Така им изглежда списъка от опасни болести СЕГаЧакаме задълж вакса след изборите им през Септември, ако стадото не се събуди и покаже рогата...
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И в Канада ТАКА мислиха. А и ако не си в темата... Пример от Русия:На 30.01.2020, когато никой не обсъждаше ставсщото в Ухан, тихомълком са включили барановироЗа в списъка от най-опасните болести. Това е основна стъпка преди включ на ваксата в календара... И Русия не е сама в тези неистови напъни за задълж. бодене
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До: номер 4Това няма как да стане в България! Лично аз съм водил детето ми за всяка една задължителна ваксина според имунизационния календар, никой не го е водил насила. Няма как някой да ме принуди да си заведа детето за друга ваксина извън списъка със задължителни ваксини!
4
4
 
5
 
! Отговори
Койчо преди 3 седмици
Съживяват..., изчакайте Ноември да започнат да бодът децата ви от 12 нагоре, без да се изисква по закон разрешение от настойник. В Канада е вече ФАКТ. Ако пък посмеете да се противипоставите... честито, ВИЕ сте насилник на детето ви...Та в тоЗ контекст на мисли..., честито ви "пътуване". Дано само да не е на оня..., оФФце недостригани.
3
3
 
8
 
! Отговори
генерал Майтапчийски преди 3 седмици
"Европейските граждани вече могат да потвърдят летните си планове за лятото" Не, европейските граждани няма да могат да потвърдят летните си планове за лятото!
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
закриваййй, гадното ЕС
1
2
 
22
 
! Отговори
Антитурист преди 3 седмици
И, кой казва, че трябва да бъдат ваксинирани до средата на юли?!Сертификатите си ги заврете у...