ЕК и НАТО отказаха да коментират шпионския скандал в Дания

Замесените страни изаснявали проблема
31 май 2021 19:45, Нели Христова
47
ЕК и НАТО отказаха да коментират шпионския скандал в Дания
Снимка: БГНЕС

От Европейската комисия отказаха да коментират скандала с шпионирането на съюзници от страна на Съединените щати с помощта на датското разузнаване. Говорителят Кристиан Виганд заяви, че въпросите, свързани с националните разузнавателни служби са от национална компетентност.

На въпрос, че еврокомисарят по конкуренцията от Дания Маргрете Вестагер е била по това време вицепремиер и министър на икономиката и вътрешните работи, говорителят Ерик Мамер заяви, че е тук, за да коментира работата ѝ на еврокомисар, а не предишни нейни функции.

И генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отказа да коментира  скандала с шпионирането от Съединените щати на нейни съюзници с помощта на датското разузнаване. По думите му замесените проверяват фактите.

„НАТО не участва в това като организация. Надявам се замесените да изяснят фактите и да се справят с проблема“, допълни Столтенберг.

По-рано бе съобщено, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е използвала партньорските си връзки с датското разузнаване, за да шпионира висши официални лица от съседните европейски държави, включително германския канцлер Ангела Меркел. Според разследването, което покрива периода от 2012 до 2014 година, агенцията е използвала интернет кабели, за да шпионира официални лица от Швеция, Норвегия, Франция и Германия.

Сред тях са настоящият президент на Германия, тогава външен министър, Франк-Валтер Щайнмайер и бившият германски опозиционен лидер Пеер Щайнбрюк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
2
 
! Отговори
до Х.Христов преди 2 години
ЕС има парламент с хора избрани демократично с гласуване във всяка една държава в съюза. Правителствата на всичките Европейски държави са избрани по демократичен начин. Кажи кремалска от.репко как този факт ти бърка отзад с 200км?
19
0
 
2
 
! Отговори
до 22 преди 2 години
"САЩ нямат приятели, а интереси. Предпочитам да не сме си близки..."Правилно. Американските Щати са бизнес, а не ваш приятел. От там може и да имате приятели но не и тяхното правителство. Така е за всички правителства.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ нямат приятели, а интереси. Предпочитам да не сме си близки...
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мишки!
16
0
 
9
 
! Отговори
Всичко е ясно преди 2 години
Германия е засегнала семейни интереси на Байдън, а именно отклоняване на трасето на газоподаване за Европа през Северен поток, вместо през приватизираната газопреносна мрежа на Украйна.
15
2
 
19
 
! Отговори
Ам сига преди 2 години
Представете си щом се подслушват такива висши политици от тези държави , какво остава за Боколандия?! Ясно от къде се учи Бокича!
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
американофенчета що сте мълчаливи бе?
13
0
 
16
 
! Отговори
ал насран преди 2 години
ами то не било дания ,то било юрдания станахме за смях европеиците
12
2
 
17
 
! Отговори
ТОРБАЛАН преди 2 години
най накрая разбрах , че баце от банкя е чист като дамска превръзка втора употреба може да се полва като маска срещу ковид
11
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Русия и Китай няма да коментират, защото не се месят в извращенията на Запада.
10
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запада свали самолет в Берлин, крие американски шпиони срещу Европейския съюз......................Спазвайте човешките права, не бийте черните, не гонете опозицията от Капитолия.
9
0
 
25
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Нормално за европейската територия,управлявана от сащ чрез натрапени верни на тях политици.Изобщо едно гооолямо знаме с цветовете на дъгата се вее над континента,всякакви полове се разхождат и развъждат на воля,абе раят на земята.
8
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо? Искаме гласност, демокрация, човешки права. Да се заловят шпионите и да се наложат санкции на САЩ.
7
1
 
31
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
Като военослужещ в редиците на Армията на НРБ. Към сухопътни войскиТози военен Американски блок САЩ.МИ БЕШЕ ВРАГ!И ЩЕ МИ БЪДЕ ВРАГ ДОКАТО СЪМ ЖИВ!И мисля също,че след падането на СССР.Америка остана сама на политическата сцена! И си разиграва коня в цял свят,с шовинизма си да"владе цял свят"! Време е Евро лидерите,да помислят за създаване на Европейска армия и се пазим сами! Стига ни е "пазила" Америка!А Америка се върне,там от където е дошла! Макрон заговори 1 ви за Евроармия!Германия замълча!
6
2
 
22
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
след този отговор веднага референдум за излизане от нато и ес
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейските мазохисти жадуват да бъдат подслушвани. За тях това не само е нормално, но и желано. Всъщност, те знаят, че господарите им няма какво ново да научат, защото периодично им се отчитат за всичко.
4
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В други случаи не можеш да им затвориш устите , сега не коментирали . Нашите ГЕРБ-СДС къде са .То Митов , Захариева , Борисов , Йорданов що мълчат. Няма ли да има призиви за гонене на дипломати. Да изгоним някой от американското посолство в знак на солидарност с Берлин и с останалите потърпевши . Едни огромни лицемери са навсякъде слугите на Вашингтон
3
2
 
42
 
! Отговори
Нато на тор! преди 2 години
хахахах западния натовски лицемерен дирник пак лъсна !
2
1
 
43
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
Помня когато Русия се изтегли от ГДР! Някой ден,този Американски военен блок.Ще го гоним от Европа! И то със същият хъс,с който изгонихме Русия! Помнете ми думите млади българи! Шовинизма и империализма на САЩ е болестно състояния!
1
0
 
37
 
! Отговори
Ceci_ преди 2 години
Интересно в чехия се е взривил някакъв склад с оръжие на гебрев, което не е ясно какво е и къде е искал да го лашне и руска следа след 7г. Тук уважаемият партньор слуша какво си говори мама меркел, локомотивът на ЕС и няма един да се възмути, явно е правилно и нормално