Роберто Савиано към италианската мафия: Проклети гадове, все още съм жив

Съдът в Рим осъди Франческо Бидонети за заплаха срещу журналиста
1 юни 2021 21:55, Нели Христова
93
Роберто Савиано към италианската мафия: Проклети гадове, все още съм жив
Снимка: БГНЕС

Известният в световен мащаб антимафиот и писател Роберто Савиано заяви, че "журналистиката е оправдана, думите са оправдани - и аз също", след особено важна присъда, направена от съда в Рим по обвинения за заплахи за живота му.

В понеделник съдиите отсъдиха, че жест, направен в съдебна зала преди 13 години от боса на мафията Камора и неговия адвокат всъщност е представлявала заплаха за живота на Савиано и този на колежката му Росария Капачионе, която работи за неаполския ежедневник Il Mattino - осъждайки журналистите да живеят оттогава в сенките, под закрилата на охранители.

"Моят живот не се променя много", казва Савиано пред Observer след присъдата. "Все пак ще трябва да запазя личната си охрана. И разбира се, решението не ми връща онези 13 години, в които бях принуден да живея скрит полуживот, да бъда бдителен постоянно, под охрана, през цялото това време. Но решението показва, че мафията не е непобедима, че не може да заплашва журналисти без санкция и че клановете се страхуват от думата, от журналистиката."

След често отлаган 13-годишен процес, наказателният съд в Рим призна Франческо Бидонети, бос на клана Касалези от мафията в Неапол, и неговия адвокат Микеле Сантонастасо, за виновни за заплаха за живота на журналистите. 16 босове на Камора, включително Бидонети, получават доживотни присъди.

Бидонети беше висша фигура в клана, отговорен за убийства, изнудване и терор. Той е имал контрол и над многомилионни предприятия за управление на отпадъци, голяма част от които са токсични, в региона Кампания.

Бидонети е поискал спиране на целия процес в Рим през 2008 г., за да бъде отнесен към съда в Неапол, поради влиянието, което твърди, че Савиано и Капачионе "притежават над съдиите с тяхното писане".

"Мафията не отправя директно заплахите си", обяснява Савиано. "Те не издават фетва като Иран или ИДИЛ. Семантиката на мафията е сложна и кодирана."

Той цитира известните думи, казани от шефа на Коза Ностра Микеле - Ил Папа (Папата) - Греко по време на процес в Сицилия през 80-те години: "Греко каза на съда: "Желаем вашето правосъдие да бъде спокойно и че това спокойствие ще ви придружава през целия ви живот." Звучи като благословия, но не беше, това бе заплаха за съдебни заседатели и прокурори", казва Савиано.

"И с този жест през 2008 г., обяснява той, Бидонети каза, че ако той и неговите мафиоти бъдат осъдени в този съд, ние с Росария ще бъдем съучастници. И че ако мафиотите бъдат оправдани, те ще ни разглеждат - Росария, докладваща на местно ниво, аз на национално ниво - като част от опита за тяхното преследване.

"Тази заплаха беше и все още е уникална в криминалната история. Определи ни като врагове на подсъдимите, чиято работа като журналисти призоваваше държавата да действа срещу тях. Според тях именно аз бях заплаха за хода на правосъдието в Неапол, а не те, убийците, в очакване на присъда."

Супер процесът съвпадна с публикуването през 2006 г. на бестселъра на Савиано "Гомор", който разкри операциите на Камора и вбеси мафията. Наложи се журналистът да живее под охрана, която бе увеличена след жеста от Бидонети през 2008 г. - както клановете, така и журналистите знаеха точно какво означава това. "Беше кодирано, но ясно", казва Савиано.

Капачионе, който беше заместник на италианската Демократическа партия от 2013 до 2018 г., каза миналата седмица пред агенция Ansa: "Това бяха реални заплахи срещу нас".

Решението от миналата седмица в Рим запечатва аргумента на Савиано и Капачионе като юридически факт, като определя съдържанието на искането за сезиране като заплаха и престъпление.

Бидонети, който излежава няколко доживотни присъди, получи 18 месеца за заплаха срещу журналисти, а Сантонастасо, който е бил осъждан преди това за подпомагане и подбуждане към мафията, - 14 месеца. Съдиите разполагат с 90 дни, за да публикуват своите мотиви.

"Това са символични присъди, казва Савиано. - Но толкова важни при установяването на това, което ме е накарало да живея живота, който съм живял и загубил: постоянно наблюдаван, преследван, под закрила. Чудя се какъв живот щях да имам, ако тези заплахи не бяха отправени."

Той добавя: "Отне ни 13 години, за да докажем това. Тринадесет години живот по този начин. За англосаксонската общественост е трудно да разбере колко дълго могат да отнемат тези изпитания." Забавянията в процеса се дължат на отлагания и разисквания относно юрисдикцията.

Заплахата и преценката, казва Савиано, "също демонстрират как мафията, с тази съдебна маневра, се отнася към периметрите на журналистиката и подразбиращото се указание журналистът да "свърши добра работа" що се отнася до тях. Те знаят, че това е демокрация, че ще има статия за убийство или арест, но това е границата. След това те влизат в съда и казват това, което винаги казват: всичко се случва, но ние не го направихме. Коза Ностра съществува, но ние не съществуваме. И те очакват да напишем това.

"Но какво означава да преминем отвъд лимита? Какво ще стане, ако журналист разследва фактите и изготви карта на икономическите интереси на мафията и институционалните и политическите отношения? След това, човек пресича границата, надхвърля лимита."

В статия за Corriere della Sera миналата седмица Савиано отдаде почит на Капачионе, "която посвети голяма част от живота си на репортажи за клана Casalesi със смелост и решителност".

Савиано изчислява: "Защо Бидонети, който вече излежава няколко доживотни присъди, отдели 13 години, за да се защити срещу това обвинение за заплаха срещу мен? Заплахата му не се изпълнява, затова той трябва да се преструва, че не я е направил. Докато съм жив, той губи слава, той губи доверие в очите на своите партньори и съперници.

"Бидонети заплаши Савиано, а Савиано все още живее", заявява писателят. "В очите на враговете ми най-грубата вина е, че все още съм жив. Тази седмица е победа за силата на словото, не моята или дори на Росария. Но когато излязох от съдебната зала в понеделник, си помислих - както писах във финалната реплика на Гомор - проклети гадове, все още съм жив. "

 


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Криско преди 2 месеца
Тръпката да се разходиш пеш на Пиаца Гарибалди в Неапол посред нощ, където местните шофират със заключени врати на автомобила, по това време...
56
0
 
1
 
! Отговори
Криско преди 2 месеца
Само този, който е бил в Италия не за 5 дни на почивка, може да каже мафията какво си има. Тук сме като пролетно жълтурче направо :)
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
имат думата Каскета, съда и кратун защо тук 1 не са осъдили!
54
2
 
4
 
! Отговори
yЙ 4e4енски за преди 2 месеца
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯЯЯЯЯЯЯ
53
3
 
13
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 месеца
Има голяма разлика в положението в България !!! . . . .Тук все още мафията владее държавата, а нашите "журналисти" ги е страх, и то оправдано ги е страх ! ... Да видим след следващите избори дали ще има промяна, но дори и да има, тя няма да е голяма, но поне да бъде начало на Промяната !!!
52
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Албанската мафия е най-силна......вече си имат държава - Косово, освен това контролира и 50 % от територията на Македония..............италианската мафия не може да се похвали с такива успехи!!!
51
4
 
26
 
! Отговори
???? преди 2 месеца
Дебелата свиня и мафиот Делян Пеевски от незаконната етническа партия ДПС кога ще го видим в затвора???
50
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В България няма нито осъден осъден мафиот................защото БГ-прокурори са тъпи, некадърни, корумпирани и за 5 стотинки работа не вършат.......................но имат големи заплати и привилегии!!!
49
7
 
0
 
! Отговори
Ангел преди 2 месеца
Несе смей ,несе смей.Скоро и да неси жив!
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
нашите мафиоти са направо нежни в сравнение с тези касапи в италия, *** ***
47
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мафията в България е шайката на ОПГ Гроб!
46
3
 
29
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
В Италия осъдиха 300 мафиота групово, тук безполезните Гешев и Борисов са осъдили точно НУЛА мафиота.
45
1
 
4
 
! Отговори
митя преди 2 месеца
има обаче една характерна причина, която пречи на мафуята да се превръща в нещо повече от нелегална и безкрупулна структура-в крайна сметка-любовта ще ни победи всички..на това сме осъдени от бог, или ни е заложено в платките-кой както го разбира.
44
2
 
19
 
! Отговори
Бау преди 2 месеца
В държавата Италия има мафия, в БГ_мафията има държава, която реве, че я уволнявали. А в Търново кога г_н Рашков? На изборите мафията счупи машините.
43
0
 
26
 
! Отговори
Бау преди 2 месеца
А в БГ престъпниците осъдиха честните хора да живеем зад решетки и камери. Вместо престъпниците да са зад решетките. Те са на свобода да извършват безнаказано кражби.
42
1
 
13
 
! Отговори
oz преди 2 месеца
Корупцията в държавната администрация е хранителната среда на мафията............мафиотите се чувстват безнаказани, защото могат да платят на държавните служители, а последните(ако са корумпирани) освен заплата , си изкарват и допълнителни доходи!!!
41
1
 
10
 
! Отговори
nzb преди 2 месеца
Мафията и корупцията в държавната администрация вървят ръка за ръка..............т.е. докато има корумпирани държавни служители..............организираната престъпност ще вилнее и ще тормози честните хора..............но за съжаление хората са склонни към корупция.
40
1
 
5
 
! Отговори
до ХМ? преди 2 месеца
много прсвилно, уважаеми господине.аз само бих добавл към това кратко и ясно, лесно разбираемо за всеки обяснение 'що е то мафия'' :нелегална структура, организация.държава в държавата.***.без никакви задръжки в методите си за постигане на целите си.най вероятно съществуваща под една или деуга форма ощв от римски времена.
39
4
 
10
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
Има мафия в Италия. Има обаче и осъдени множество мафиоти. Гешев е позор.
38
2
 
8
 
! Отговори
Хм? преди 2 месеца
Мафия или друга форма на организирана престъпност има много в държави, чиито структури и служители са много корумпирани. Т.е. мафията е следствие на слаба държава, а слабата държава е следствие на *** и страхлив народ.