Коронакризата удря по финансовото състояние на цели 80% от българите

За 58% икономическите щети от ограниченията са по-големи от здравните ползи
65
Коронакризата удря по финансовото състояние на  цели 80% от българите

Повече от половината европейци вече усещат или очакват негативно въздействие на пандемията от COVID-19 върху личните си доходи, сочат данните от проучване на Евробарометър, поръчано от Европейския парламент и проведено между март и април 2021 г.

Още по темата

В края на първото тримесечие на 2021 г. личното финансово състояние на 31% от европейците се е влошило вследствие на пандемията. Допълнителни 26% от респондентите очакват това да се случи в бъдеще. Докато 57% от анкетираните представляват ясно мнозинство, трябва да се вземат предвид и националните различия в рамките на ЕС. В България делът на респондентите, които заявяват, че кризата сот коронавируса вече е повлияла или очакват да повлияе негативно на личните им доходи, е значително по-висок от средния за ЕС - съответно 48% и 32%, или общо 80% от българите ще бъдат засегнати от пандемията.

Очакваните ползи за здравето от ограничителите мерки надвишават предполагаемите икономически щети.

Въпреки негативното финансово въздействие на пандемията, мнозинството от анкетираните на европейско ниво (58%) вярват, че здравните ползи от рестриктивните мерки в тяхната държава надвишават икономическите щети, които тези мерки биха могли да причинят. Това мнение се споделя в повечето страни от ЕС и представлява промяна в нагласите спрямо втората половина на 2020 г., когато малко повече от половината граждани оцениха икономическите щети като по-важни, според данните от проучването на ЕП от 2020 г. Това не важи за България, където данните сочат, че по-голяма част от анкетираните българи смятат, че икономическите щети са по-големи от здравните ползи (58%) и само 39% са на мнение, че ползите за здравето са повече, отколкото вредите за икономиката.

Осем на всеки десет европейци знаят какви мерки предприе ЕС от миналото лято насам в борбата с пандемията, но въпреки това само половината одобряват действията

Европейците са добре запознати с усилията на Европейския съюз за борба с пандемията от COVID-19 и нейните последици: осем на всеки десет европейци са чували, виждали или чели за мерки или действия, предприети от ЕС в отговор на пандемията и почти половината от всички граждани (48%) знаят какви са тези мерки. Въпреки това високо ниво на информираност, средно само 48% от гражданите за ЕС твърдят, че са доволни от мерките, докато 50% не са. Делът на удовлетворените български респонденти от мерките е значително по-висок в сравнение със средния за Европа - 57%.

Също така, само 44% от гражданите в ЕС са доволни от степента на вътрешна солидарност между държавите членки в борбата с пандемията, докато този процент за България е 52%.

Въпреки краткосрочните отклонения, както и разликите между държавите членки, положителната нагласа спрямо ЕС остава на едно от най-високите си нива от над десетилетие. Почти всеки втори европейски гражданин (48%) има положителна нагласа за ЕС. В България техният дял е с 12 процентни пункта над средния за Съюза (56%), като само 15% от българските респонденти - дял, малко под средния за ЕС (17%), изразяват отрицателни нагласи. Това проучване потвърждава и продължава положителната тенденция за имиджа на ЕС. Положителната нагласа към Съюза през последните десет години постоянно нараства и ЕС запазва силните си позиции въпреки пандемията и нейните последици върху живота на европейските граждани.

Комбинацията от понякога критичното мнение на гражданите относно прилагането на конкретни мерки за справяне с кризата и дългосрочната положителна тенденция за основна подкрепа за Европейския съюз, също обяснява настоящия ясен призив за реформи в ЕС. 70% от анкетираните европейци в проучването заявяват, че одобряват ЕС, но по-малко от една четвърт от европейците (23%) подкрепят ЕС „както е функционирал досега“ - спад с четири процентни пункта в сравнение с данните от ноември/декември 2020 г. Почти половината от анкетираните (47%) се обявяват „в полза на ЕС, но не за начина, по който е функционирал досега“.

74% от европейците искат ЕС да придобие повече правомощия за справяне с кризи като пандемията от COVID-19, като за България делът им е още по-голям - 82%.

На въпроса какви трябва да бъдат приоритетите на ЕС при борбата с пандемията, европейците определят бързия достъп до безопасни и ефективни ваксини за всички граждани на ЕС като най-важно условие (39%). Следва инвестирането на повече пари за разработване на лечения и ваксини (29%), създаването на европейска стратегия за справяне с кризите (28%) и разработването на европейска здравна политика (25%). Приоритетите за българските респонденти са даване на възможност за страните от ЕС да подкрепят предприятията и работниците, засегнати от пандемията (35%), инвестиране на повече пари в икономиката за устойчиво и справедливо възстановяване във всички държави в ЕС (31%), създаване на европейска стратегия за справяне с подобна криза в бъдеще (31%) и разработването на европейска здравна политика (27%).

Запитани конкретно за техните очаквания от Европейския парламент, 49% от европейските граждани и 59% от българските респонденти заявяват, че искат членовете на ЕП да поставят общественото здравеопазване на първо място сред приоритетите на ЕС. Следващите по важност приоритети са мерките за подкрепа на икономиката и създаване на нови работни места (39% средно за ЕС, като делът за България е 55%), както и борбата срещу бедността и социалното изключване (39% за ЕС и 51% за България). Действията срещу изменението на климата са от първостепенно значение за 34% от анкетираните в ЕС, като само 13% от българите са на такова мнение.

******

Проучването на Евробарометър беше проведено през пролетта на 2021 г., между 16 март и 12 април, сред 26 669 граждани от всички 27 държави членки, под формата на интервюта лице в лице, допълнени с онлайн такива, когато това е било наложително поради пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
10
 
! Отговори
Vinetu преди 2 години
Урсула даде 15 милиарда за ковид на Тиквата - 2 лв. не съм взел ! 🎃
18
1
 
23
 
! Отговори
Къде е изненадата? преди 2 години
Заради тази измислена "пандемия" цените летят! Дори и да не си си загубил работата или да са те помолили учтиво да се съгласиш да ти намалят заплатата.... то цените ще те убият, буквално! В момента с 200 лв. не можеш да напазаруваш за една сецмица за 3 членно семейство! Какво очаквате?
17
3
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Очевидно е,че за тези тридесет години републиканската форма на управление е категорично дискредитирана. Републиканската система забранява на България да е България. Нито един президент не бе и не е обединител на нацията. Без обединение нищо не е възможно. Хаосът с Ковид е причинен именно от тази многоцветна партийна републиканска мафия, чиито елит пороби българите и даде криле на турци,евреи,zigани. Тези три етноса са тирани над нашето ежедневие и господари на ресурсите ни. Долу републиката !
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
програмиста пиши си програмите и не се обаждай. за итн гласувахте вие и миячите на тоалетни, извода е ясен.
15
17
 
3
 
! Отговори
БСП и ИТН бандити преди 2 години
Не е коронакризата а правителството на Радев и Слави Трифонов- вдигнаха всички цени и започнаха войни между институциите и срещу банковата система. Ще сринат цялата държава.
14
3
 
6
 
! Отговори
Избори идват ! преди 2 години
Отваряйте си очите, да не ви ги отворят другите.
13
6
 
7
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Само за кратуноидните корона- и ваксизомбита вирусът е по-страшен от мизерията!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от хоремагчии и хотелничари!!!!!!!!!!
11
2
 
7
 
! Отговори
УТРЕ преди 2 години
Последният абзац обяснява резултата на статистиката - в периода, когато се въргаляха най-много трупове по улиците, допитали има-няма 1000 души във всяка една от членките, на 800 бг-члена им било зле.
10
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента в икономиката се реализира ефекта на стагфлацията -задържани доходи ,с ръст на инфлацията.Затова не бързайте да щракате с пръсти,за да не се окаже че зимата няма да има какво да ядете .Всички дето сега теглят кредити за жилища ,за коли ,за какво ли не ,да си правят сметката ,защото беше лесно да се спре бизнеса,да се затвори всичко,но рестарта няма да е от днес за утре поради глобалните вериги и цялата система която счупиха
9
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигуранта ни управлява вече, сега няма да са 80%, а поне 95%. И по-зле ще става.
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кризата тепърва ще се усеща,защото някои спестиха някой лев,но сега ги чака скъпотия-стоки,услуги,храни,сметки..всичко е нагоре .Има очаквания и за поскъпване на кредитите.Дори и да има при част от хората вдигане на дохода,този ръст ще бъде изяден от поскъпването.Пазара на труда също остава свит,перспективите за ръст на доходите няма да дойдат бързо .Лошите кредити се очакват,мерки ще се редуцират ...и т.н
7
5
 
14
 
! Отговори
Българ преди 2 години
Удря тя, я вижте българина как задръства градовете с колите си по цял ден ;)
6
15
 
7
 
! Отговори
ФИНАНСИСТ преди 2 години
80% хайде посмали, 1/3 са пенсионерите, които даже получиха бонус, 50 лв. не е много, даже е малко, но иначе нищо нямаше да получат, а 1/6 са деца... къде са тези 80%, а много хора си работехме от дома и от офиса... това е само в главата на фигуранта
5
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за няма и месец и правителството на Рундьо ни съсипа
4
2
 
9
 
! Отговори
Хванаха се за зелено преди 2 години
... но идва Зима.Не се знае кой ще оцелее!
3
5
 
30
 
! Отговори
Къде са тези 80% ? преди 2 години
Като гледам реално 80% от хората са се юрнали юруш на почивки опашки за паспорти за чужбина, дори си мъкнат и бебетата ... Има и Българани, които и кредити си теглят, само за да отидат на почивка и после да се отчетат и документират почивката пред файсбука за пред другите хора.Други пък не спряха в разгара на епидемията да правят секс и да забременяват. Какви мерки и ограничения? Пълни безсмислици.
2
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога повече Румен Радев и БСП на власт!
1
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президент Румен Радев - фигурантът на Васил Божков, разпали първа и трета вълна на коронавируса, Радев в отговорен за нещастието на целокупния български народ! Радев е позор, оставка, съд, доживотен затвор!