Европейците постепенно вървят към колективен имунитет

Според Петър Витанов няма да се стигне до хаоса от миналата година
1 юли 2021 12:44, Петя Славова
23
Европейците постепенно вървят към колективен имунитет
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Постепенно вървим към един момент, в който европейските граждани ще достигнат до така заветния колективен, или стаден имунитет, когато няма да се налага повече да затваряме граници, каза пред БНР евродепутатът Петър Витанов.

Витанов е категоричен, че до хаоса от началото на пандемията през миналата година няма да се стигне отново.

"И дори на локално ниво да има някакви рестрикции, някакво затваряне, то по никакъв начин няма да достигнем нивата, които тези рестрикции имаха само преди една година."

Още по темата

Според Витанов влизащият в сила от днес зелен ваксинационен паспорт (ваксинационен сертификат) е "добра възможност за подобряване на свързаността и за улесняване на пътуването".

"Това беше добро решение, което дава тласък на връщането на нормалността", подчерта той.

Навсякъде могат да останат спецификите на отделните страни членки. Правото да ограничаваш пътуването е право на всяка страна членка, уточни евродепутатът.

"Но с въвеждането на тези правила условията на пътуване се унифицират. 27 държави ще спазват тези минимални стандарти, които фигурират в сертификатите. Няма да я има вече тази карантина, значително ще се улесни пътуването, ще се даде тяга на туризма".

Предишното правителство направи серия от грешки с подбора на ваксини и липсата на информационна кампания и стигнахме до момент, в който България е най-скептичната държава от Европейския съюз, що се касае до ваксините, смята Петър Витанов.

" И с най-много ваксини, които стоят."

Според Петър Витанов "вече имаме все по-малко данни за възникнали странични ефекти" от ваксините, което би трябвало да успокои хората.

Евродепутатът се позова на европрогнози, че през август над 90% от новозаразените с коронавирус ще бъдат носители на Делта варианта, или т.нар. индийски вариант на вируса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда. Излиза че цяла Европа са ***, овце, роботи, ***....не помня всички определения. Но българинът е най- умен и е разкрил световния заговор против нищожната си душичка. Нищо че е беден, мръсен и живее в най мизерната държава, той ЗНАЕ, това което другите не знаят. Осъзнавате ли колко е нелепо това! Поне не заблуждавайте старите си родители и ги оставете да се ваксинират за да се радват още дълго на внуците си.
19
4
 
4
 
! Отговори
ако преди 2 години
Ако някой следи брътвежите на т.нар. професори никога повече нямаше да се допитва до тях, зашото са по-зле и от тия дето гледат на кафе. Врели-некипели, стаден имунитет, не знам си какви глупости. Защо нямаме стаден имунитет срещу грип? Почвам да си мисля, че вирусологията е псевдонаука, заради повечето "специалисти".
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия всеки ден си пишат противоречиви статии, стаден имунитет, после нестаден щото малко ваксинирани, последно кое е?
17
1
 
6
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"Явно ще оцелеем щото не мислим като целия свят." -- Блажени са верующите :)
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен че вируса мутира от само себе си ваксините го принуждават да мутира допълнително за да ги преодолее...за това за 40 години не можаха да създадат ваксина за HIV и за това всяка година има нова ваксина за ГРИП опитвайки се да предвидят новите щамове...
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как точно станаха развъдник на мутации? Южноафрикански, бразилски, британски мутации дойдоха много преди ваксините. Индийския възникна когато в Индия бяха ваксинирани по малко от 1%. Не струва теорията ти, издиша отвсякъде. Измисли следваща лъжа да видим каква ще е.
14
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16 Ваксинираните трябва да се изолират, защото те са развъдник на мутации. Добре че в бг има само 10% фенове на генна терапия. Явно ще оцелеем щото не мислим като целия свят.
13
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, треперете от страх пред ваксините и не протестирайте на локдаун на есен. Целият свят се ваксинира, само вие не! Умниците. Файн. Не ми пука
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами 6000 смъртни случая от ваксини в Америка. Като това е 1% от докладваните случай. Дори създателя на иРНК казва, че трябва веднага да се спрат!
11
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейците да, но България ще остане изолиран остров, огнище, което ще генерира корона и ще ни изолират от Европа и от света. Тогава да не се сърдите, че ще ви искат тест за навсякъде. И стига вече с тези заплахи, първо ще хванем тромбоза, после миокардит до дне след ваксината. Като се видя, че е лъжа, почнаха с автоимунни заплахи до 6 месеца. Като и това не стана, заплахите се преместиха във времето до 2 години. После почнаха да заплашват за след 10 години......Аман от вас и от заплахите ви.
10
5
 
13
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Ваксинираните ГМО мутанти са развъдници на все по нови щамове на вируса!В тях вируса мутира и вече изобщо никой учен не знае накъде ще избие работата!Шаш и паника!
9
6
 
15
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Страничните ефекти ще се разберат след 5-6 години. Това първо. Второ още поне 10 години ще минат преди заключенията дали са навредили действително. Трето ваксинираните пренасят вируса не по- малко от тези без ваксина. Защо тогава са с преференции. Четвърто и за тези сертификати ще се намерят вратички. Но ако имате инфо, че ще спрат да пускат нови версии, тоест мутации - ето това вече е новина.
8
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'свободното движение на хората което им е изконно право' ---- кой те излъга, че имаш права? като господарите ти под егидата на политици ти кажат скачаш, скачаш, като ти кажем клякаш, клякаш; като ти кажаш плащаш, плащаш, като ти кажат ***, ***
7
3
 
22
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Еврожендерята продължават да наричат черното-бяло!Тия паспорти не са улеснение а са ограничение за свободното движение на хората което им е изконно право!
6
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Европа ще е така, но не и в България с тези 13% ваксинирани с поне една доза досега. България просто ще я изключат.
5
8
 
19
 
! Отговори
Не! преди 2 години
С тези "ваксини", заради които щамове никнат като гъби, европейците вървят към вечна пандемия.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До казвам от опит Ами, нека оставим неваксинираните да не се ваксинират. Така е по-добре за всички.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ние не сме такива и не искаме да бъдем
2
15
 
6
 
! Отговори
казвам от опит преди 2 години
До Анонимен1За неваксинираните не е късно - те още имат шанс да лепнат вируса и след 20 дни 3 антибиотика на ден ...с увредени бъбреци доживот.
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е ама за ваксинираните е късно вече!