Разликите в доходите между Люксембург и България - 8 към 1

Заплатите ни са едва 23% от средните за ЕС
3 юли 2021 12:05, Петя Славова
140
Разликите в доходите между Люксембург и България - 8 към 1
Снимка: БГНЕС

Има много причини човек да иска да работи в Люксембург. Никъде другаде в Европа доходите не са толкова високи, колкото във Великото херцогство. На другия полюс са българските заплати, които са едва 23% от средните за ЕС.

Никъде в Европа няма по-високи заплати от тези в Люксембург. Но поставят ли се в съотношение с покупателната способност, данните започват да изглеждат по съвсем различен начин, твърди вестник "Люксембургер Ворт".

Средногодишната брутна заплата там възлиза на 64 932 евро - т.е. близо 182% от средните равнища за Европа. На другия полюс е България с 8 147 евро за година, или 23% от средното ниво за ЕС, предава "Дойче Веле".

Съотношението на годишните доходи между Люксембург и България е 8:1.Покупателната способност променя съотношенията.

Още по темата

Ако обаче се направи сравнение на покупателната способност, тази дистанция се свива: по този показател Люксембург регистрира 145 процента от средните за Европа нива, а България - 45%. "Така дистанцията между Люксембург и България намалява до съотношение 3:12", сочат данни на Националната статистическа служба на Люксембург Statec.

"Люксембургер Ворт" отбелязва, че по подобен начин изглеждат съотношенията с други държави като Франция. Там заплатите са 58% от люксембургските, но ако се отчете покупателната способност, процентите стават 67 на сто. В Германия заплатите са 69 процента от тези в Люксембург, но съотношението към покупателната способност ги повишава до 84% от люксембургските.

 България е смятана за най-бедната държава-членка на Европейския съюз и за страната от Общността, в която корупцията е най-разпространена. През 2018-а година средният брутен доход е едва 580 евро месечно. От присъединяването на страната към ЕС насам много от младите хора са я напуснали, голяма част от тях - високообразовани.

Кои са богатите и кои са бедните в ЕС?
   
България е смятана за най-бедната държава-членка на Европейския съюз и за страната от Общността, в която корупцията е най-разпространена. През 2018-а година средният брутен доход е едва 580 евро месечно. От присъединяването на страната към ЕС през 2007 година насам много от младите хора са я напуснали, голяма част от тях - високообразовани.

Когато става дума за средна работна заплата, трябва да се има предвид, че от бранш до бранш има съществени разлики. Във Великото херцогство водещо място заемат финансовият и застрахователният сектор, в които работят 13 процента от заетите, други девет са в сферата на научната и техническата дейност. С други думи само в тези два бранша в Люксембург работят 22 процента от хората, докато за Белгия процентите са осем, в Германия - девет, а във Франция - 11 на сто. Именно в тези сектори, в които работят предимно висшисти, заплащането е едно от най-добрите и това дава съответното отражение, посочват статистиците.

Има и по-зле платени сфери на икономиката

От друга страна в Люксембург има браншове с по-второстепенна роля като търговията, в която са заети 11%, докато средно за Европа този показател е 15 на сто. Още по-големи различия се установяват в промишлеността - в тази сфера в Люксембург работят само 10 на сто от трудещите се, докато средно за Европа процентът е 22, а в Германия - дори 24 на .

Информацията от Статистическата служба гласи още, че в определени браншове като образованието, администрацията, здравеопазването и социалните услуги, както и във финансовата сфера и застраховането Люксембург плаща доста по-високи заплати, отколкото в съседните държави. Но пък има и сфери, в които плаща по-малко от тях - като например в хотелиерството и ресторантьорството, търговията, строителството и промишлеността.

От официалните статистически данни, цитирани от люксемубргския „Тагеблат“ става ясно, че ако във финансовия и в застрахователния бранш в Люксембург средните заплати стигат до 100 000 евро, персоналът в хотели и ресторанти получава по около 34 000 годишно.

И някои регионални разлики

Към това се добавя, че делът на премиите и извънредните добавки (за края на годината, 13-та заплата и др.) в Люксембург е особено висок - 15 процента при средно осем на сто за Европа. Но що се отнася до средното почасово заплащане,то в някои региони на Европа е по-високо, отколкото в Люксембург, като се има предвид покупателната способност - например в Хамбург, в Бавария или в областта Ил дьо Франс. Същото важи и за Швейцария и Лондон.

Както подчертават от Statec, оценката на заплащането трябва да бъде по-диференцирана. Люксембургските заплати действително са високи, но в международен план не са онова, за което ги смятат на пръв поглед.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Бля-бляхаха ами защото там няма Свободен пазар бре мой...административен комунизъм е,там се правят компромиси и се наливат пари...банките им са свещенни крави...я за путин...я за китайски милардери...от това печелят от наливане и не спазване правила...юнкеровци им го извоюваха...порн. в 21 веки,и долу някакъв...абе не бързай с покупките...откъде идват парите с които купуваш...от несправедливият ЕС...ограбващ едни...и даващ на...любовниците...бардак!!!Справедлив ЕС...или ще го погребете!!!
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас в банково-застрахователната света средната нетна заплата на персонала е също около 590 евро. Изключение са крадливите изпълнителни директори.
112
1
 
2
 
! Отговори
Бля-бля преди 2 години
А защо немците в петък и събота правят километрични опашки в Триер, за да заредят гориво и да си купят цигари и храна от Люксембург, а?
111
1
 
0
 
! Отговори
Име преди 2 години
Продължение: Примерно на тези французи доходите им се водят в Люксембург, и според статистиката има много хора с високи доходи, но всъщност те си ги харчат в други държави, едва ли всички люксембургци са банкери...
110
0
 
1
 
! Отговори
Име преди 2 години
Люксембург е нещо като офшорна зона или данъчен рай, и имат банкова тайна. Затова има много чужди банки, фондове и др. Малките държави намират някакви такива ниши за да оцеляват - населението им е колкото Пловдив, към 700000 души, една десета от България. И по спомени много чужденци работят там в банките (но живеят във Франция или Германия и пътуват всеки ден.) - това сигурно също изкривява статистиката нагоре.
109
2
 
2
 
! Отговори
pomaklar преди 2 години
богати-богати ама жените им ги челастрят н.е.г.ри яка пара да америка и еу за антиБългарска политика на нашите еничари
108
1
 
1
 
! Отговори
Митев преди 2 години
Може ли само да напомня, че във Великото херцогство НИКОГА не са управлявали комунисти, социалисти и "вся осталная скволоч"! Защо тогава се учудвате?
107
4
 
0
 
! Отговори
Мъдрец преди 2 години
Тези статистики можете спокойно да си ги наврете отзад,другаре! Вие ми кажете с една средна заплата колко хляба мога да си купя в България и в Люксембург !!!! Или колко литра бензин , или колко килограма сирене, или колко кашкавал ( все основни продукти). После сравнявайте !
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важни са не само доходите ,но и покупателната им способност.И там разликата е 2,5 пъти в полза на Люксембург.И всяка година се скъсява.
105
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Юнкер изчукал на младини...сталинка...или меркел...и Люксембург...те и хляба си не могат да произведат,от десетилетия Народите ни са жертва на...порногр.фски игри,забавляват се за сметка животите ни,Справедлив Свят...или ще го създадем...милиарди сме...минахте всякакви граници...печатниците ви не могат да ни хранят,да ни осигурят въздух и вода...идваме за вас!!!Справедливп Свят...или щего погребем!!!
104
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонимене ти може да си бандусмандка-комунистка зависима и платена от путин ...като юнкер наложил диктатори в източна европа...та какво произвежда Люксембург?..-.как и с какво печели доходите с които го хвалите лицемерно...с Казановата Юнкер,опитал се да съсзаде ЕСССР...демек вие роби ама ние господари,ЕС го продават от десетилетия неморални и безпринципни...Юнкер е престъпник!!!...Казанова е прелюбодеец,престъпник,човек разрушаващ семейството ти..не е герой...бедни духом...
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега като изберем Жан Вължан направо ги задминаваме с двеста хо хо хо
102
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Люксембург - наем на обикновен двустаен 2К Е, пък пак ми сравнявайте.Откъдето дошло, там и отишло.
101
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
хаха...те си имаха Юнкер...Казановата на ЕС...а ЕС все повече заприличва на...бардак...милионите обитаващи го не искаме да живеем така повече,зависимости,евтини продажби,компромиси с ценности...престъпления са,представят ни ги като "невинни"...да обаче стотици милиони невинни и доверчиви плащат с животите си,несвободни,бедни,гладни,лишени от здравеопазване,от съдебни системи,справедливи,...21 век робството в ЕС не е отменено...румънци,българи...сега и украйнците...да си имаш Казанова-Юнкер...
100
1
 
4
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
Така е когато си официалната офшорна зона на ЕС!
99
0
 
2
 
! Отговори
бай Ставри преди 2 години
До РеалноKaк да ти повярвам на драсканиците, като не знаеш дори как се пише града който си споменал
98
3
 
10
 
! Отговори
НИЩО ЧУДНО - 8 КЪМ 1 преди 2 години
В ЛЮКСЕМБУРГ НИКОГА НЕ СА ВЛИЗАЛИ РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ, НИЩО НЕ СА ИМ ОТКРАДНАЛИ И НИКОГО НЕ СА УБИЛИ, ЗА РАЗЛИКА ОТ БЪЛГАРИЯ.
97
3
 
9
 
! Отговори
Гошето преди 2 години
Люксембург е един от световните центрове за пране на пари, нещо остава и за тях - друго освен офис сгради, кафенета, ресторанти и бутици не видях там.
96
8
 
10
 
! Отговори
Реално преди 2 години
Съученичка замина за Стразбург, завърши архитектура набивайки над 150к евро, неможа да си намери работа след стажа и отиде в Люксембург. Аз не завърших, започнах в строителството, направих си фирма и бачкаме яко, жена ми архитектка, пара бол. Та отиваме в Люксембург 2019г на екскурзия, виждам съученичката, викам айде да хапнем и тръгвам към някакво заведение, тя ме спира вика тука много скъпо, викам абе ще черпа, излезе 350 евро сметка, боли ме шпека обаче тя вика не ми е по джоба, наем ала бал
95
2
 
10
 
! Отговори
Ст@м@т преди 2 години
Ако и България имаше външен дълг колкото Люксембург (територия и население по малка от област Пазарджик) - 1.82 трилиона долара щяхме и ние да сме добре, а ако имахме дълг равен на човек от населението спрямо тях щяхме да сме в пъти по-добреот тях.Как така държава джудже която не произвежда дори и *** имат по-висок доход, нека някой икономист ми обясни, питам за един приятел. Само не искам обяснения тип Каролев.