Зимата е възможен още по-стръмен ръст на цените на тока и парното

Ваня Григорова: Не правим капиталови разходи и затова ставаме още по-бедни
Обновена: 2 юли 2021 09:42 | 2 юли 2021 09:41, Елка Василева
225
Зимата е възможен още по-стръмен ръст на цените на тока и парното
Снимка: архив, БГНЕС

Новите, по-високи цени на тока, парното и топлата вода не са съвсем реални, ако се зачетем в решението на КЕВР. В момента цените се задържат, но през зимата техният ход може да стане още по-стръмен  - за това предупреди в интервю за БНР Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа“.

„Това съвсем не са реални цени – такива, каквито би трябвало да бъдат, ако отразим всички разходи. Това само може да ни каже, че ни чакат още по-тежки времена,“ каза Григорова.

Ръстът на цените, за да отразява реалността, трябва да е значително по-висок, допълни тя.

30% от българските домакинства не могат да си позволят адекватно отопление, което е четири пъти повече от средното в Европейския съюз, където едва 7 на сто от домакинствата изпитват подобни затруднения, посочи Григорова.

Ако се обърнем към предходните 10 години и погледнем цените, по данни на НСИ средно с около 42% се увеличават разходите на едно домакинство за осветление, отопление и енергия, коментира Григорова.

Още по темата

„1140 лева – утопия за голяма част от бедните домакинства.“

Бедните домакинства не могат да си позволят капиталови разходи, а след като не могат, плащат повече, изтъкна Ваня Григорова. По думите ѝ те живеят в неизолирани жилища и не могат да ползват уреди с висока енергийна ефективност.

„Ако ние ползваме един актив – дали автомобил или апартамент, без да го обновяваме, е ясно, че след 10-20 години ще имаме руина, която ще харчи повече. Това се случва дълги години в българското общество: ние не правим капиталови разходи, поради което ставаме още по-бедни,“ каза Григорова.

При ТЕЦ-овете, които работят на газ, ръстът на цените е значително по-висок от тези на въглища, а това е изключително важно, отбеляза експертът. „Тъй като показва, че дори при този пик на цената на емисиите отново цената се увеличава повече при тях.“

В момента се задържат цените както на електрическата енергия, така и на отоплението, с включването само на малка част от основните ТЕЦ-ове на регулирания пазар, подчерта Ваня Григорова.

„Ако се наложи през зимата да се включи по-голяма квота, то тогава ще се увеличи още повече както цената на тока, така и на отоплението. В момента виждаме много сериозен ръст на цените, но той може и е твърде вероятно да бъде още по-стръмен през зимата, когато социалното напрежение ще бъде още по-високо,“ каза Григорова.

 


225
Още от Страната
Ще обезопасят ли мястото, където 15-годишен беше ударен от волтова дъга?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
4
 
! Отговори
не се засрамихте, ей преди 4 седмици
Това съвсем не са реални цени такива, каквито би трябвало да бъдат, ако отразим всички разходи...........................а ако отразим и нашит разходи ???????????.............изобщо не разбирам защо се изплащат заплати и пенсии............направо всичко да ходи във ЧЕЗ....ВиК.....ТОПЛОФИКАЦИЯ........ЗДРАВНА КАСА ............И В СУБСИДИИТЕ ЗА ПАРТИИТЕ !
203
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
199 Анонимен оди в Испания бе пророк!
202
3
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 седмици
Малко е! Още трябва, да се стигне до увеличение от 100% на всичко! И комунистите да започнат да приказват както доскоро казваха: "Ееееех, какво хубаво си беше при Тодор Живков", ама сега ще викат: "Ееееех, какво хубаво си беше при Бойко Борисов".
201
7
 
6
 
! Отговори
ЛАМБЕВ преди 4 седмици
ЧЕСТИТО ВИ РАДЕВО УПРАВЛЕНИЕ !МНОГО СТЕ ЗА.ХЛУ.ПЕНИ ЧАЛГАДЖИИ !!!!
200
1
 
10
 
! Отговори
ля ля преди 4 седмици
аз въобще не ги разбирам - щом като не може 30% да си позволят да се топлят защо ги вдигаме цените - за да може не 30 ами 60% да не могат да се отопляват!!!къде е равноправието!!!!!а какво е повече птреблението!?!?!?
199
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
По ТВ казаха че следва повишаване на цените на хранителните с 10-15%. Яйца, хляб, сирене, кашкавал и това е началото. Щом ще скачат и зимата отново а то е сигурно, ще е многоооо интересна зима да знаете.
198
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В Испания тока за едно жилище от около 80 кв .м. е до 60 евро през лятото. Климатици плющяm заради жегата, а заплатите са над 2000 евро.
197
1
 
31
 
! Отговори
Гражданин преди 4 седмици
Ясно, зимата ще има грандиозни протести и ще гоним с камъни новите диктатори.
196
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Само споко, другаря, слави, МАЯ МАНОЛОВА И ТАТЯНА ДОНЧЕВА, Христо и останалите ще оправят нещата преврат взет преврат даден и ще мирише на рози и карамфили само гласувайте с машините всичко ще е ок нема да се плашите
195
16
 
8
 
! Отговори
Кики преди 4 седмици
Ваня Григорова , "Подкрепа ,Димитър Манолов , толкова бързо ли забравихте угодническите тиради на тези герберски д ържанки?
194
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Коя е тая красавица на снимката
193
3
 
30
 
! Отговори
аз преди 4 седмици
Такова крадене е падало в енергетиката и земеделието,че ако хората знаят истината не ще ги изчегъртат,но няма да се сетят да гласуват за тези крадци.Който краде от народа си скъпо ще плаща!Всичко се връща по един или друг начин!
192
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
preletnite ptichki zimata sa v afrika ;) debelite sa si dobre, imat si slanina.
191
18
 
27
 
! Отговори
Никога повече герп преди 4 седмици
това е резултата от управлението на тулупа и неговите калинки. дано в следващите 5 години успеем да излезнем от блатото в което ни навряха тези некадърници.
190
14
 
22
 
! Отговори
тоягата преди 4 седмици
Герб окопа своите хора в енергодружествата и резултата ще го видим зимата,ако новото правителство не ги изхвърли от там.Не съм доволна и от временните на енергетиката ,земеделието и туризма.Браво на тези на икономиката, на финансите и на евросредствата и строителната.Дано останат!
189
19
 
27
 
! Отговори
ГЕРБ = МАФИЯ преди 4 седмици
Сега повишението на цените е заради управлението на мутрите от ГЕРБ. Има ли някой, който още не го е разбрал?
188
14
 
4
 
! Отговори
Стан преди 4 седмици
Ваня Григорова премиер!
187
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ваня Григорова е една от малкото умни хора в тези среди. Засега не е покварена като останалите.
186
19
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 4 седмици
За по-високите цени на газа благодарете на Бойко Борисов. По-високи са защото предоговори начин за определяне на цената на газа, като лъжеше, че цената ще е по-ниска. Е, ако не я беше предоговорил, сега щяхме да купуваме с 30% по-евтина газ.
185
9
 
17
 
! Отговори
Да отсеем преди 4 седмици
Защо се чудиш бре моме, нали и ти си протестърка, нали управлявате? Ама то се знаеше, че от всяко дърво *** не става! Нали си борец за благото на социално слабите и срещу изедниците капиталисти. Хайде сега спри цените ако можеш и ако разбираш!? Лесно се руши, трудно се гради, още по трудно се управлява! За тая работа си трябва пипе! Жалкото знаеш ли кое е, че сме в една лодка, а брегът е химера! Такива, като тебе обръщат лодката! Честно ли е Господи! Да отсеем житото от плявата!