Всеки втори иска смяната на лева с еврото, 66% се опасяват от скок на цените

1/5 не искат да се разделят с лева
125
Всеки втори иска смяната на лева с еврото, 66% се опасяват от скок на цените
Снимка: Pixabay

В България 52% от хората смятат, че въвеждането на еврото ще бъде положителна стъпка. Това сочат данните от последното проучване на Евробарометър, проведено в седемте държави членки, които все още не са се присъединили към еврозоната  - България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

Още по темата

Като цяло 57 % от респондентите в проучването подкрепят въвеждането на еврото в своята държава, като най-положително е мнението в Румъния (75 %) и Унгария (69 %).

Според 43% от анкетираните въвеждането на общата европейска валута ще се отрази негативно.

Цели 69% от българите се опасяват, че смяната на лева с еврото ще доведе до увеличение на цените.  

Половината смятат, че с оставянето на лева в историята – контролът върху националната икономика ще бъде безвъзвратно загубен.

Всеки втори българин заявява, че е добре информиран относно общоевропейската валута. 84% от запитаните са посочили, че вече са използвали евро.

Хората са разделени почти наполовина относно положителните и отрицателните ефекти за България, след като валутата влезе в обращение. Мнозинството от анкетираните обаче са на мнение, че страната ни не е готова да приеме еврото като национална валута.

1/5 от българите изобщо не искат да се разделят с лева. 17% искат това да стане възможно най-късно, а 25% - възможно най-скоро.

Голямо мнозинство от анкетираните граждани на ЕС (60 %) смятат, че еврото има положителни последици за държавите, които вече го използват.

52 % от отговорилите като цяло не само са по-положителни по отношение на последиците, които въвеждането на еврото би имало за тяхната държава, но повече от половината (55 %) заявяват, че въвеждането на еврото би имало и положителни последици лично за тях.

Във всички изследвани държави членки, с изключение на Чехия, се наблюдава увеличение на дела в полза на въвеждането на еврото в сравнение с 2020 г.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
7
 
24
 
! Отговори
много лъжете,бе преди 2 години
Баси новинарския сайт!То бива лъготене,ама вие се оливате!За сведение ДО СЕГА НЕ СЪМ СРЕЩНАЛ ЧОВЕК ИСКАЩ ЕВРОТО!Жива трагедия сте!ЖурнаГлисти!
41
6
 
13
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 години
Всеки втори от сто души ли?Понеже не вярвам да сте питали 3 милиона души.
40
14
 
3
 
! Отговори
Събирач на минуси преди 2 години
На кой му пука за еврото? Важното е да се затворят неваксинираните. Да им се сложи по една голяма гривна на врата. С ток; ако излязат от къщите си, да се включва автоматично. Мръдне ли някъде по улиците неваксиниран, да го гърчат. Първо се включва гривната с ток, а после се изпраща сигнал и от сателит го пържат с лазер. А докато са си вкъщи, им се правят внезапни проверки, половината през нощта. И на всяка проверка им завират по един тест надълбоко във всяка възможна дупка.
39
5
 
4
 
! Отговори
Пейте:Еврото е наше! преди 2 години
Валутния ни борд ни стига, Еврото е...
38
14
 
12
 
! Отговори
До анонимен 30 преди 2 години
Лева умря 97та, никакъв суверенитет не представлява. Оттогава теоретично приехме марката, а по късно еврото, но предимно обираме негативите. Борда трябва да си ходи и да минаваме на евро.
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Bulexit
36
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SS И на този референдум бай Кольо дето хабер си няма от еврото,някой като теб му надуе главата че еврото е кофти и да си патим заради невежество...
35
9
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
мамкаму!...Аз си мислех че живея в България,но като прочетох "статията" установих,че съм някъде другаде в Слънчевата система..Защото от педесетина мои познати,с които съм говорил по тоя въпрос,НИТО ЕДИН НЕ "ЗА" еврото!!!..Всеки казва:.-"Лева ни е много стабилен и добра валута,защо да го скалпираме?!"
34
3
 
4
 
! Отговори
Qwerty преди 2 години
Да въведат еврото и да развържат кесията, до 10г. да пуснем дълг до над 100% от БВП. Ще падне крадене.
33
6
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Спокойно до 2025 година всички ще прибирате по 4000-5000 евро на месец, е един хляб ще струва 200 евро, но ще сте забогатяли... А сега ходете да ви подстрижат и дайде едно хубаво "Да живее ес, бееееееееееееееееееееееееееееее" като тон за песен...
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Босна са с еврото, като гледам са цъфнали и вързали.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 32..не се заблуждавай,за Хампарцумян е без значение лев ли е или евро.Даже ако е евро за него ще е по кофти,защото няма да си слага лихви каквито си поиска..
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да въведем рублата и да гоним руския стандарт - всички трябва да бъдат бедни!
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами пак ще ни кундят. Защото даже курса лев евро няма да е този. защото първо ще падне борда и тогава ..... нали се сещате?Минимум над 3 лв за евро.
28
7
 
11
 
! Отговори
SS преди 2 години
Поредната манипулативна статия ! ТОЧНО ОБРАТНОТО ! ВСЕКИ ВТОРИ ИСКА ЛЕВА ДА ОСТАНЕ . РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕВРОЗОНАТА !!!! НЕКА НАРОДА КОЙТО ПО КОНСТИТУЦИЯ Е СУВЕРЕН ДА СИ КАЖЕ МНЕНИЕТО.А НЕ ШЕПА ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ,ВСЕ БИВШИ КОМУНИСТИ ДА НИ ВКАРВАТ В ЕВРОЗОНАТА,КАКТО НАВРЕМЕТО В ЕС И NATO!!!!!
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо да махнем изборите и референдумите. Евробарометър и Алфа рисърч ще ни казват резултатите предварително и ще пестим пари от избори.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено търговците ще се пробват. За да не им се случи е нужно държавата да си е на мястото. А това става с силно правителство, което обаче не се очертава.Остава старата фраза, на един отчаян но умен човек:"За бога братя, не купувайте" и така известно време, около два три месеца. После ще се задействат определени механизми на фикцията пазарна икономика, и нещата ще си намерят мястото.
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еврото ще е добро за разни като Хампарцумян.
24
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еврото е валута без никакво покритие- Левът също. ЕЦБ е частна банка, БНБ не е държавна банка. От 20 години имаме твърд валутен курс евр/лев. Въпрос - защо трябва да приемем една куха валута при положение че си имаме вече такава? Отговор - за да предадем и последната част от националният суверинитет !
23
1
 
4
 
! Отговори
Гледай к'ви кож преди 2 години
Ако притежаваш медия можеш по цял ден да сееш задкулiсно измислени стъкмистики и да ги проповявадваш като някаква изконна истина сред масите. Само следете с колко стъкмистики ни заливат всекидневно, всяка следваща по-голяма лъжа от предната.