Всеки втори иска смяната на лева с еврото, 66% се опасяват от скок на цените

1/5 не искат да се разделят с лева
125
Всеки втори иска смяната на лева с еврото, 66% се опасяват от скок на цените
Снимка: Pixabay

В България 52% от хората смятат, че въвеждането на еврото ще бъде положителна стъпка. Това сочат данните от последното проучване на Евробарометър, проведено в седемте държави членки, които все още не са се присъединили към еврозоната  - България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

Още по темата

Като цяло 57 % от респондентите в проучването подкрепят въвеждането на еврото в своята държава, като най-положително е мнението в Румъния (75 %) и Унгария (69 %).

Според 43% от анкетираните въвеждането на общата европейска валута ще се отрази негативно.

Цели 69% от българите се опасяват, че смяната на лева с еврото ще доведе до увеличение на цените.  

Половината смятат, че с оставянето на лева в историята – контролът върху националната икономика ще бъде безвъзвратно загубен.

Всеки втори българин заявява, че е добре информиран относно общоевропейската валута. 84% от запитаните са посочили, че вече са използвали евро.

Хората са разделени почти наполовина относно положителните и отрицателните ефекти за България, след като валутата влезе в обращение. Мнозинството от анкетираните обаче са на мнение, че страната ни не е готова да приеме еврото като национална валута.

1/5 от българите изобщо не искат да се разделят с лева. 17% искат това да стане възможно най-късно, а 25% - възможно най-скоро.

Голямо мнозинство от анкетираните граждани на ЕС (60 %) смятат, че еврото има положителни последици за държавите, които вече го използват.

52 % от отговорилите като цяло не само са по-положителни по отношение на последиците, които въвеждането на еврото би имало за тяхната държава, но повече от половината (55 %) заявяват, че въвеждането на еврото би имало и положителни последици лично за тях.

Във всички изследвани държави членки, с изключение на Чехия, се наблюдава увеличение на дела в полза на въвеждането на еврото в сравнение с 2020 г.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ще е като сертификат за качество за ЕЗ с държава в койо МРЗ е 300 евро. :-) Минимална пенсия 100 евро. :-)
21
4
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Работодателите са най-печеливши от членството в еврогейзоната просто защото рекордната евроатлантическа инфлация ще им дава дефакто безплатен труд от техните роби , а баламурниците ще си мислят, че са забогатели като петел намерил дрyнкулка на бунището... Еврогейзоната е мечтата на глобалистите, при която няма да притежавате абсолютно нищо и ще сте щастливи, затова усмихнете се широко и се подгответе да ми подновят ушната марка и кажете едно хубаво бееееееееееееееееееееееееееееееее.
20
4
 
6
 
! Отговори
Бау преди 2 години
100% ще има скок. Българският търговец е тарикат на дребно.
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е верно, че левът е умрял.Левът само временно е вързан за еврото.
18
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дания също не е в ЕЗ понеже не са особено умни.
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е евро, а рубли, с тия машини радев там ще ви закара, щото ви е толкова акъла.
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито ще забогатеем, нито ще обеднеем. Просто търговията ще върви по-леко и хората по-лесно ще могат да сравняват какво е да си лекар за 500-600 евро в България и да си такъв за 2000 евро в Германия или Франция. Най-ощетени ще са работодателите, защото искат не искат ще трябва да плащат по-големи заплати.
15
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо приравняване на заплатите с европейските и тогава еврото. Щото така ще стане 150 евро пенсията на възрастните хора работили 40 години за тази неблагодарна България. Хората на минимална заплата ще станат на 320 евро заплата... което е абсурдно при наличието на над 1000 евро заплата дори при най- ниско платените в Испания, а по 3000 или 4000 евро за Германия. За Франция изобщо не искам да коментирам.Имам братовчед там от 25г. живее.Заплатите им са така устроени, че 1/3 остава за развлечения
14
6
 
9
 
! Отговори
Kor преди 2 години
От познатите, до които съм се допитал - около 25 човека - никой не иска еврото. Къде са тези "вотри" хора дето го искат?
13
9
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Това е изключително ниска подкрепа за еврото и значи, че българите са против еврозоната... Еврото е пълен провал, за почти 21 години съществуване то се е обезценило с 90%, а това е много бърза девалвация даже от тази на съветската рубла по времето на брежнев... ес днес е като двойник на ссср в последните години на неговото съществуване...
12
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените ще се вдигнат при всички случаи. Ако не минем към евро, най-вероятно ще се вдигнат повече.
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ползи 80 процента вреди 20...Някой се опитва да психяса хората.Минал съм го този период в чужбина...нещата никак не са толкова страшни както се опитват някой да ги изкарат.Все пак не можем да сравним лев и английска лира..
10
11
 
2
 
! Отговори
Тъпанар преди 2 години
След смяната, не само че няма да обеднеем, а дори и ще забогатеем! Давам пример - хляб средна категория сега струва 1,5 лв. След смяната ще струва само 1 евро, айде 1,1-1,2 евро. Яко!
9
6
 
14
 
! Отговори
Focused преди 2 години
Все тая. Ние отдавна нямаме независима причина политика (от времето на борда 97-***). Левът беше функция на марката, а сега на еврото. Не може да печатаме левове, нито да влияем на курса. Формално го има, но в мъртъв от 25 години. Така че, да въвеждаме еврото. Даже не знам защо ще чакаме до 2024.
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пак почнаха да ни къпят,то и преди да влезем в ЕС ни обещаваха шампанско и рози,та и сега така ще стане и народа още ще обеднее.то ако етолкова хубаво това евро защо швейцарците,шведи,датчани и норвежци не го приемат....
7
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги, когато на власт дойдат комунисти цените скачат.
6
5
 
16
 
! Отговори
Радко преди 2 години
Това искат само олигарсите българина ще обеднее много бях в Гърция при смяната на драхма в евро и знам за какво става на въпрос
5
6
 
27
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
Нямам познат, който иска да сменяме лева с еврото!
4
4
 
3
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Нещата са толкова прости, колкото изглеждат. Който иска си обменя левчетата за евра, а който не иска си остава с левчетата. Да му мислят тези от БНБ откъде ще намерят толкова евра.
3
11
 
15
 
! Отговори
Ava преди 2 години
Статистиката Ви е грешна! Само около 10% искат смяна на българския лев с евро, за да си направят финансовите машинации!