Цените на жилища в София - сред най-високите в столиците на Източна Европа

Цена за квадратен метър за апартамент в столицата ни е 1 721 евро
27 юли 2021 21:20, Петя Славова
144
Цените на жилища в София - сред най-високите в столиците на Източна Европа
Снимка: БГНЕС

Цените на жилищата в София са едни от най-високите сред тези в столиците на източноевропейските държави. Цена за квадратен метър за апартамент в столицата ни е 1 721 евро. Това гласи статистика на сайта за разходите за живот Numbeo. Сайтът сравнява цените на жилищата в центровете на по-големите градове в Източна Европа. В класацията са включени 49 града.

Още по темата

Данните показват, че най-скъпо е в Прага, където жилище в центъра е на цена от 5 482 евро за квадратен метър. В топ три са още Москва (5 029 евро на кв.м) и столицата на Полша Варшава (3 990 евро на кв.м). Следват Братислава и Гданск.

Малко преди нас се нареждат два румънски града Клуж Напока (2 193 евро на кв.м) и Букурещ (1 858 евро на кв.м.). Клуж Напока е познат като града с най-скъпи жилищни имоти в Румъния.

Само три от градовете, включени в класацията, имат цени на имотите под 1000 евро на кв.м. Това са Харков в Украйна (895 евро на кв.м.), Днпиро - също в Украйна (880 евро на кв.м.) и Арад в Румъния (790 евро на к.м.).

В класацията са включени и други големи градове в България, като Бургас, където цените на апартаментите в центъра са 1 034 евро на кв.м. и Пловдив, където цените са 1 008 евро на кв.м., информира Money.bg.

Според данни от доклад на Knight Frank, публикуван миналия месец, се посочва, че цените на жилищата в световен мащаб се покачват с най-бързи темпове от 2006 година насам. На някои жилищни пазари годишният ръст на цените на имотите надмина 30%.

Средният ръст на цените на жилищата е 7,3% през март на годишна база. Това показват за първото тримесечие на 2021 г., който проследява движението на жилищните цени в световен мащаб.

У нас цените на бележат ръст от 5,4% през март на годишна база.


144
Още по темата: жилищацениСофияИмоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
5
 
7
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 месеца
Не се косете. От 100 те милиона имигранта дето ЕС ще внесе, 2 милиона се падат на България. Има ли 2 милиона нови, луксозни апартамента свободни?
49
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
COVID'а си каза думата. Миналата година населението на София е намаляло с 40 000 и се върна на нива от 2013 година. Тази година се очаква същата тенденция. Та за какъв *** ги надувате тези цени?
48
3
 
11
 
! Отговори
stiling преди 2 месеца
Проблемът е в мисленето на хората. Всеки който е скътал някой лев иска да "инвестира" в недвижим имот да му направи ремонт с две основни ползи уж за него.Едната да се предпази парите от евентуална инфлация, само, че ако има инфлация няма кой да чу даде праите което ще иска за имота след инфлацията защото всички ще обеднеят. Справка 1998 година апартамен в София 10 000 долара след инфлацията.Втората е да го дава под наем за "сигурен" доход до живот.Само че цените на наеми падат предлагането расте
47
4
 
20
 
! Отговори
до 42 преди 2 месеца
за 100 хиляди евро има жилища в Аликанте (Испания) с басейни робе. Прсвиш разлика между Панелистан и Испания??? Пожелавам никига да не го продадеш рслна цена 50 хиляди евро!!
46
3
 
20
 
! Отговори
179 преди 2 месеца
За 10 пъти сигурно казвам , че живеем в парадокс. И да добавя впечетленията ми от месец време. Говори се в нета ,че много българи се били върнали от чужбина. Имах работа тия дни и забелязах как минават постоянно нови аудита и мерцедеси със холандски и английски номера. 99 % бяха собственост на братятата. По улиците същата работата. Та голямото завръщане е само от странната на единия етнос. Имам приятели които със години не са се прибирали във България. Няма и признаци да си дойдат.
45
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"От месец продавам тристаен 112 кв. в младост 4 за 100 000 евро и няма интерес" - Намали цената и ще има интерес. Младост 4 си е коптор. Там само беняци ще ти се вържат, ама трябва да намалиш поне с 20 000 евро.
44
5
 
9
 
! Отговори
в САЩ преди 2 месеца
цените на недвижимостите ги вдигнаха евреите от Блак Рок Кепитал - евреиска инвестиционна банка която ума 8.5 Трилиона долара активи - взеха 1.8 Милиарда долара от Федералния резерв с 0% лихва и почнаха да изкупуват талашитените къщи в Мексифорния и Ню Йорк - нещо подобно става и в София
43
1
 
16
 
! Отговори
Беден ром преди 2 месеца
Нема ли нещо като за нас, бате? По евтинко така - за 2 лева квадрата, че сме социално слаби, а сме с 10 чаавета.
42
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От месец продавам тристаен 112 кв. в младост 4 за 100 000 евро и няма интерес.Епк от 90те много запазен и ремонтиран.Няма клиенти.
41
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Населението намалява, безработицата расте, най ниските заплати, високи цени на храни, дрехи и консумативи, а цените на имотите в София-най високи в столиците на източна европа. Как става това не знам.
40
13
 
3
 
! Отговори
Друг брокер преди 2 месеца
Изкуственият опит за инфлация на централните банки вдигна за жалост леко цените. Още година и мерките спират. Влизаме в дефлационна спирала и тогава идва истинския скок на цените. Периодът 2016г. - 2021г. ще ви се стори детска игра. Отмине ли временната инфлация край - изпуснахте влака. А лихвените проценти никога няма да се вдигнат.
39
3
 
9
 
! Отговори
Колкото по-пършив преди 2 месеца
Колкото по-пършшшив е градът - толкоз по-високи са цените, в САЩ най-високи са цените в Мексифорния и Ню Йорк - дето е пълно със забрани и гораничения, а данъците са смазващи
38
1
 
8
 
! Отговори
Нараства преди 2 месеца
Броят на наемателите роми.
37
2
 
13
 
! Отговори
И аз съм брокер преди 2 месеца
Но този месец не съм продал нищо. Миналия също.
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В българския имотен пазар броди един въпрос от години . КЪДЕ СВЪРШВА ,,ШИРОКИЯ ЦЕНТЪР ,, НА ЕДИН БГ ГРАД ??? Отговора скоро беше отрит от академиците от катедра ДАЛАВЕРИНГ към БАН . Широкия център на един български град винаги свършва на околовръстното :) Това оправя проблема с локацията и цената ;)
35
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"жилищата са ограничен брой и ще свършат" - Ще свършат на дядо ти цървулите. Българите намаляваме с 50 000 на година. Всички знаем, че роми - пари за жилище не дават. Същевременно над 20% от жилища в София стоят заключени и празни. Строи се като за световно. Всяка година се издават хиляди нови разрешителни за нови жилищни сгради. Балона се надува здраво и цените ще се сринат.
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами аз специално се интересувам от цените на имотите в кварталите Факултета,Ботунец,Христо Ботев.Понеже очаквам голямо развитие и разрастване в тези райони.Очаквам и цените на имотите в Павликени да минат 1500 евро на кв.м.
33
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По времето на недоносения социализъм баща ми през 1981 година купи тристаен апартамент за 8 000 лв. Апартамента е напълно завършен. В стаите и хола има паркет. Коридорите са застлани с мокет. Стените са с миещи се тапети. Банята е напълно обзаведена с тоалетна чиния плочки на пода и стените душ и батерия с мивка. Така се продаваха апартаментите по времето на недоносеният социализъм. Сега ги продават с голи стени на шпакловка Пода на замазка а в банята няма никой. С кеф да ги благославяш мутрите
32
2
 
25
 
! Отговори
Живея преди 2 месеца
под наем в Редута в двустаен жилището е обявено за продажба вече малко повече от година от собственика до ден днешен едно голямо нищо!!! Не се продава много обяви и жилища стоят с години според мен заради безумнинте не отговарящи на стандарта и качеството на жилища и заобикалящата ги и инфраструктура!!
31
1
 
21
 
! Отговори
Broke broker преди 2 месеца
Ха, привилегия за богатите, казва. Жилище е добре да имаш, аз имам. Но у нас има фетиш към имота. И това води до големи изкривявания. Братислава не е кой знае какъв град, но е на час с влак от Виена. Само оттук става по-привлекателен от нашия. Клуж е много красив. Пейзажите нямат общо със софийските. Не давам акъл, но ако нямаш пари, не е умно да се заробиш за 30 години с непосилна вноска. 30 години не живееш добре, стискаш се, за да стане накрая кутийката твоя. Станал си актив за банката.