Европа ще трябва да се подготви за температури над 50,0°C

Това се дължи на изменението на климата
13 авг 2021 19:00, Нели Христова
54
Европа ще трябва да се подготви за температури над 50,0°C
Снимка: БГНЕС

Европа трябва да се подготви за по-нататъшни рекордни температури, дори и по-високи от 50°C, предупредиха метеорологичните експерти от Met Office, цитирани от The Independent.

В сряда живакът достигна рекордните 48,8°C в Сиракуза, Италия, което, ако бъде потвърдено от Световната метеорологична организация, ще задмине предишната най-висока регистрирана температура за Европа от 48,0°C, измерена в Атина през 1977 г.

В публикация в блог в четвъртък експерти от Met Office заявиха, че изменението на климата означава, че Европа може да очаква по-нататъшно покачване на температурите.

"Изменението на климата прави свързаните с топлината крайности на времето по-интензивни и когато мислим за тези рекордни температури, шансът да се счупят нови температурни рекорди, значително се увеличава", казва Професор Питър Стот, който ръководи наблюдението на климата в Met Office,

"През 2019 година бяха регистрирани рекордни температури, когато за първи път френският температурен рекорд надхвърли 45,0°C, а нашият анализ установи, че това събитие е станало поне пет пъти по-вероятно поради изменението на климата", допълва той. "Въпреки че все още не сме успели да проведем задълбочено проучване на настоящата ситуация, мисля, че ще стане ясно, че изменението на климата е направило настоящото събитие по-екстремно."

Учените добавят, че средните температури са се повишили с около 1,1°C от периода преди индустриалната революция (1850-1900 г.), но и че в някои региони, като Северна Африка, тя е скочила с повече.

"Шансовете всяко лято да видим наистина екстремни температури вече са доста високи. Не можем да кажем точно кога е вероятно това да се случи, но Европа ще трябва да се подготви за евентуалността на нови рекорди да бъдат счупени с температури над 50,0°C, които са най-вероятно ще са близо до Средиземноморието, където влиянието на горещият въздух от Северна Африка е най-силно", казва професор Стот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
2
 
! Отговори
бил гей преди 2 години
измислихме ваксина против горещината. бие я един мандинговец, моя любимен и любимеца на макароня с голямата си спринцовка. ой батьо. гответе, неговите клонинги сме ги пуснали из афропата да ви чегъртят реотаните и да ви продухват климатиците и климактериумите, особено тоя на оная ботулинов съсел уши пуши вон ботокс. ама преди това че ви спрем бензинеца и че ви прекараме на тесла. и че има климат локдаун. гответе се. и ще е тъмно батенца. приготвяйте картите, свещите и не се сърди човечетата. последното ще ви е особено полезно.
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а фашистите кога ще спрат да манипулират климата и да пръскат нано бълвочите си над нас.
38
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неваксинираните са виновни! Тяхната телесна температура увеличи допълнително градусите на климата!!!
37
1
 
13
 
! Отговори
дедо преди 2 години
Системата е много точно настроена,ако стане само с 2 градуса в повече бая народ ще даде фира. Не че земята се нуждае много от нас...хехехе
36
1
 
5
 
! Отговори
Краят иде преди 2 години
подгответе се!
35
6
 
16
 
! Отговори
Пича преди 2 години
Честната версия на заглавието: "Учени оставят термометъра на две крачки от топлата струя от външното тяло на климатика в метеостанцията, в очакване на още субсидии за изследване на климатичната криза."Хора, по Балкана навремето са живеели лъвове - какво повече да си говорим?Иначе, като не спират да застрояват всяка градска площ (за крайбрежието да не говорим), ясно, че все ще е горещо... докато човек не излезе на два-три километра след околовръстното и не усети как е реално - както винаги.
34
2
 
18
 
! Отговори
Размисли и Страсти преди 2 години
''ще задмине предишната най-висока регистрирана температура за Европа от 48,0C, измерена в Атина през 1977 г.''------Значи през 77-*** климата не се е изменял, но сега се изменя?!
33
2
 
28
 
! Отговори
нудисти преди 2 години
Да става ако ще и 100 градуса. Ще ходиме голи като бушмените. С по едно листо на трътката. Нема да плащаме на ТЕЦ, енерго и другите смукачи.
32
2
 
18
 
! Отговори
Ковид шапшал преди 2 години
След успешният химикал за уханска кихавица, редно е да се помисли и за такъв срещу жеги.
31
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пожарите са абсолютно умишлени.
30
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като и преди е имало температура от 48'С, а вероятно много пъти е имало 47 и 46, защо решихте, че се случва нещо екстремно?
29
4
 
15
 
! Отговори
климатично оръжие преди 2 години
Учените,които казват,че това не е вярно,и си подкрепят твърденията с научни доводи се заглушават,и се пуска само гледната точка за глобалното затопляне.
28
8
 
6
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
Точно така!Тея къде казват че климата се мени са соро-со-***!Хич не е горещо навън. И нема никви пожари. Тва са анимационни филмчета къде показват от Гърция. Сичко е лъжа на соро-со-идите!Пй си ракийката и да не ти дреме.
27
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма изменение на климата - има манипулация на климата. Не си мислете, че сме толкова ***. Ваксини против глобално затопляне имате ли?
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Харчат трилиони за зелени технологии, съсипаха бизнеса и икономиките, целият свят е в криза, а тези технологии вече 20 години никакви ги няма? Но щели да дойдат някога, плащайте въглероден данък на въглеродната мафия и чакайте.
25
1
 
24
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Следващите войни след 100 години.ще бъдат за...чиста,питейна вода.То и сега в Индия,това е проблем,но с промяна на климата,проблема ще се задълбочава в световен мащаб.
24
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да говори за изсичането на горите как влияе на климата? Не нали, и това е поредният цирк за съжаление тъжен.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В сряда живакът достигна рекордните 48,8C в Сиракуза, Италия, което, ако бъде потвърдено от Световната метеорологична организация, ще задмине предишната най-висока регистрирана температура за Европа от 48,0C, измерена в Атина през 1977 г." - А тогава през 1977г защо климатът не се е променял, или я е нямало Урсула да проведе въглеродно неутрална политика?
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еко-фашиститеси мислят, че като наложат на бизнеса данък виздух (търговия с СО2 емисии), и изведнъж науката така ще се развие, че ще създаде нови енергии и производства, при които не се консумира въздух и не се отделя СО2? А нови технологии вече няма почти от 100 години, единственато през 90те мобилните телефони. Всичко е същото както преди 70 години - и колите, и космическите технологии, и медицината - само се подобряват съществуващите, няма нова технология.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Усрула не може ли да ги спре климатичните пронени? Нали успешно спря ковид-19 с милиардите ваксини които още в началото купи.