Европа ще трябва да се подготви за температури над 50,0°C

Това се дължи на изменението на климата
13 авг 2021 19:00, Нели Христова
54
Европа ще трябва да се подготви за температури над 50,0°C
Снимка: БГНЕС

Европа трябва да се подготви за по-нататъшни рекордни температури, дори и по-високи от 50°C, предупредиха метеорологичните експерти от Met Office, цитирани от The Independent.

В сряда живакът достигна рекордните 48,8°C в Сиракуза, Италия, което, ако бъде потвърдено от Световната метеорологична организация, ще задмине предишната най-висока регистрирана температура за Европа от 48,0°C, измерена в Атина през 1977 г.

В публикация в блог в четвъртък експерти от Met Office заявиха, че изменението на климата означава, че Европа може да очаква по-нататъшно покачване на температурите.

"Изменението на климата прави свързаните с топлината крайности на времето по-интензивни и когато мислим за тези рекордни температури, шансът да се счупят нови температурни рекорди, значително се увеличава", казва Професор Питър Стот, който ръководи наблюдението на климата в Met Office,

"През 2019 година бяха регистрирани рекордни температури, когато за първи път френският температурен рекорд надхвърли 45,0°C, а нашият анализ установи, че това събитие е станало поне пет пъти по-вероятно поради изменението на климата", допълва той. "Въпреки че все още не сме успели да проведем задълбочено проучване на настоящата ситуация, мисля, че ще стане ясно, че изменението на климата е направило настоящото събитие по-екстремно."

Учените добавят, че средните температури са се повишили с около 1,1°C от периода преди индустриалната революция (1850-1900 г.), но и че в някои региони, като Северна Африка, тя е скочила с повече.

"Шансовете всяко лято да видим наистина екстремни температури вече са доста високи. Не можем да кажем точно кога е вероятно това да се случи, но Европа ще трябва да се подготви за евентуалността на нови рекорди да бъдат счупени с температури над 50,0°C, които са най-вероятно ще са близо до Средиземноморието, където влиянието на горещият въздух от Северна Африка е най-силно", казва професор Стот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно натам бутат. 24 го е казал много точно. Какво са ни приготвили ви е бедна фантазията. Искат да ни таксуват на каран км, искат да ни ограничат да не пътуваме никъде под фалшивия предлог че ще спасяват планетата, ще трябва да забравим за ваканции, почивки, гости на роднини, куик гетауейс за уикендитеи и други подобни. Но, разбира се тези като Макарон и Уру псия фон дер Лай нян няма да имат проблеми. Няма как да го спрем това.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шойгу предложил построить в Сибири три-пять городов-миллионников. И не просто город построить и столицу сюда перенести, а сделать их совершенно конкретно направленными на ту или иную сферу деятельности.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз въобще не се интересувах като дете от температури- А сега? Първата ми работа да погредна температурата. Кво ми стана? А една приятелка по цял ден на плажове и едни дълбоки бръчки и осеяна с бемки. А няма 35
17
2
 
23
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Лека, полека ни подготвят за климатичен локдауни, номерът с ковидния локдаун започва да се изтърква!
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
21 човека ти казва кво му е и как реагира сди седнал теле да търсиш под кучето, изтормозен си изглежда
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новите мутанти с ковид ваксини след 3та и 4та доза температура не ги лови, издържат 70 градуса отма, като терминатор 2 са почти
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'организма ми е пригоден именно към високите температури' ----- връщай се в Африка отдет си дошъл!
13
0
 
18
 
! Отговори
хммм преди 2 години
То и без това половин Африка и Близк изток се преселиха тук, не се притеснявайте на повечето даже ще им е студено.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е заради изкуствените дъждове в Дубай.
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и за 70 съм готов, организма ми е пригоден именно към високите температури, проблема ми е с ниските
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Либерастията бързо смени мантрата от *глобално затопляне* на *климатични промени*. Да, ама....тея климатични промени ги е имало ВИНАГИ, откакто съществува планетата. И сега се мъчат чрез тяхната си пропаганда да ограбват още повече хората под фалшивия предлог за *климатични промени*.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер значи у Гърция ще удари сто и ще бегат при нас, да ни работят.
8
6
 
4
 
! Отговори
BY преди 2 години
До 1. Ковидът атакува предимно възрастни хора, които цял живот са работили и са вече с отслабен имунитет, а не ***, които си се плодят и допринасят затова! Сега стигнахме до 50 градуса, малко по малко ни казват истината, а тя е много по-грозна от официалната. НЕ Е ВЕРНО, ЧЕ ЗАТОПЛЯНЕТО Е САМО С 1,5 ГРАДУСА, с много повече е в действителност, щом зимата почти изчезна като сезон у нас, а в същото време топлите вълни почти са слети и имаме вече истерична поредица от дни с темп. над 30 гр!
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми ще ходи към Сибир и Северна Канада , какво да се прави
6
0
 
7
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
А В БЪЛГАРИЯ ТОВА ЛЯТО КОЛКО Е ДОСТИГАЛА НАЙ ВИСОКАТА ТЕМПЕРАТУРА?-ЗНАЕ ЛИ НЯКОЙ?
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В западна Европа е около 25 градуса,нищо не казват за това,пък на другото полукълбо е зима и е студено и ся кво праим.И им кажете на италианците да не стоя до огъня че ще ударим и хиляда градуса рекорда.
4
7
 
6
 
! Отговори
ПОЛИТОЛОГ.. преди 2 години
Преди климата и ковид..... бай РУМЕН РАДЕВ... ще унищожи БЪЛГАРИЯ.....
3
1
 
7
 
! Отговори
FU преди 2 години
Заглавието ...и точка...статия за галоshi...Като пишете за климата,започнете от системите за влияние на климата...САЩ, Русия Китай.. след като запознаете народа с възможностите на тия микровълнови....тогава. Иначе е евтин популизъм за назадначави.
2
1
 
13
 
! Отговори
КЛИМАТОЛОГ преди 2 години
гърция и турция стават Сахара. Всичко що е на юг от Стара Планина отива у песъка. Нема да се плашите.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковидът ще оправи всичко. :) Дайте му 10-15 години. :)