Харчим яко за лекарства, на 8-мо място сме в света

На челното са американците, сочи проучване
26 авг 2021 11:00, Петя Славова
31
Харчим яко за лекарства, на 8-мо място сме в света
Снимка: БГНЕС

През 2018 г. средностатистическият българин е похарчил по 625,03 долара за лекарства и фармацевтични продукти, изписани с рецепти, с което страната е на осмо място в света по тези разходи, сочи проучване на американската компания NiceRx, която предлага абонаменти за лекарства.

Компанията е направила сравнение на разходите за лекарства в 35 държави, като е използвала данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за сумата, изразходвана за фармацевтични продукти от 2013 г. до 2018 г.

В България се регистрира и третото по големина увеличение на разходите за лекарства между 2013 и 2018 г., като те са нараснали с 44,44%.

Най-много средства за лекарства отделят американците - 1 228,66 долара през 2018 г. Това се обяснява с растящите цени на много лекарства, отпускани с рецепта, което води до финансови затруднения за много американци, независимо от техния застрахователен статус.

Швейцария е на второ място с 893,88 долара на глава от населението за лекарства през 2018 г. Швейцария има много високо ценена здравна система, която изисква всички жители да имат частно здравно осигуряване по закон. Предвид средните заплати в страната от около 124 хил. франка (около 134,4 хил. долара), лекарствата там са много по-достъпни, отколкото може да изглежда на пръв поглед.

На трето място е Германия с разходи за лекарства, отпускани по лекарско предписание, на глава от населението от 883,64 долара - съвсем малко по-малко от Швейцария.

Сред 10-те държави с най-високи разходи за лекарства на глава от населението влизат също Канада, Белгия, Франция, Австрия, Италия и Южна Корея.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фарм мафията прави бабите луди и зависими. В училище е пълно с куп ненужни предмети, но не и с такива да те учат ,какво да ядеш и как да живееш правилно. Всипко е създадено да сте зависими от всичко на мафиятааа. Сами трябва да се образовате и живеете правилно.
6
1
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
А за салам народен и ракия колко харчим :)))
5
1
 
10
 
! Отговори
ivo преди 2 години
Eй веднъж и ние да се наредим в топ 10 на най-богатите и разжити държави, браво!
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всеки ъгъл аптека, по тв само реклами за лекарства. На всеки се внушава че е болен от абсолютно всичко и ако им копува *** ще живеят до 100г. Смях в залата. Нали САЩ са ни новите господари, следваме по тяхен пример. Бедния изтормозен народ трябва да се стресира на макс за да им се продават добавките и хапченцата.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всяко нещо антибиотик. Пиянски и заспал народ. Цигари , алкохол, мръсен въздух, нервен живот ... тояа поколение ще е леща.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яко ?!А ще мр ем ли ЯКО ?Депутат-,лекср-генералчеъо кво казва?
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи сега ако се понапънат покрай четвъртата вълна с дейно медийно участие може и световни първенци да станем