Разширяването на ЕС на Балканите зависело от политическата криза у нас?

Регионът все още се възстановява от кървавото разпадане на Югославия
30 авг 2021 21:37, Анисия Иванова
85
Разширяването на ЕС на Балканите зависело от политическата криза у нас?
Снимка: БГНЕС

Лидерите на Европейския съюз ще разрешат задънената улица за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония, след като нейната съседка България разреши политическия си криза, заяви специалният пратеник на блока за Западните Балкани, цитиран от Bloomberg.

Мирослав Лайчак каза, че започването на преговори с бившата югославска република, чийто път за присъединяване се задържа от България в спор за името на Северна Македония, произхода на нейния език и общата история на двете нации, остава „приоритет“ за лидерите на ЕС.

Но България е парализирана от политическа безизходица сред нейните основни политически сили. След провеждането на два неубедителни тура на избори тази година, страната се готви да проведе трети, тъй като партиите отказват да си сътрудничат при формирането на ново коалиционно правителство.

"Трябва да преодолеем тази последна пречка с България“, каза Лайчак в понеделник на виртуална конференция. „Ще го разрешим веднага щом политическата ситуация в България го позволи, или веднага щом има политическа партия с ясен мандат да управлява."

Северна Македония се опитва да стане член на ЕС от 2005 г., когато беше призната за страна кандидатка. Оттогава тя получи членство в НАТО и разреши дългогодишен спор с Гърция, като промени името си през 2019 г.

Възражението на България спря откриването на преговори за влизане, тъй като страните членки имат право на вето върху процеса.

„Дори след разочарованието от забавените преговори за влизане, ние избираме Европейския съюз“, каза премиерът на Северна Македония Зоран Заев по време на конференцията. „Други страни като Китай, Русия имат интереси тук и ще се опитат да използват ситуацията, но това няма да промени мнението ни. Това няма да се сравни с нашите мечти за ЕС."

В картата на Европейския съюз се намира видима и голяма дупка, където се намират пет бивши части на Югославия плюс Албания. Лидерите на тези страни имат желание да се присъединят към блока, докато ЕС, загрижен за стабилността в Западните Балкани и нарастващото влияние на Русия и Китай, също е нетърпелив - просто не точно сега с настъпването на пандемията, а не преди условията му да са изпълнени.

Албания, Черна гора, Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово образуват група, която се простира на изток от Хърватия, последното попълнение на ЕС през 2013 г., до Гърция и България.

Регионът все още се възстановява от кървавото разпадане на Югославия, най-тежкият конфликт в Европа след Втората световна война, на фона на продължаващите етнически вражди, затруднените икономики и геополитическите сътресения.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
0
 
! Отговори
Ми за к'во са м преди 2 години
Не е ваша работа. "Моя град е град край морето, ама не е евтин ... там където се срещат ветровете на света и се завъртат"
45
1
 
0
 
! Отговори
Аз съм си ги: преди 2 години
Изработил тия пари, а другите са по заслуги ...
44
0
 
1
 
! Отговори
Защото деба мама му преди 2 години
Трябва да опираме до първични инстинкти за да си ми дадете каквото ми се полага, значи ставате като Симеон 2 ....нищо му се не полага по закон ама той напреки закона да си го вземе и съди въпреки че няма право да съди ....За какво требва стигаме до тоалетната...
43
1
 
1
 
! Отговори
Цитирам: преди 2 години
"Студената война задушаваше изкуството в България, нямаше даже къде да се види чуждестранно изкуство, затова аз реших да отида в Прага ...."Христо ЯвашевТо ако студената война го е задушавала изкуството, "демокрацията" направо си го удуши!Дайте си ми парите бе! Мое и да млъкна! Мое пък и да духна!
42
0
 
1
 
! Отговори
И третата дето преди 2 години
Е контролна .... Която насочва налягането повече в едната или повече в другата посока .... Принципно би проработило, ама трябва се пробва - различни материали, различни сплави. Предполагам, че с карбон и други неща ... Ама такива като мене не виреят ...
41
0
 
1
 
! Отговори
Има две дюзи: преди 2 години
Едната за едната посока, другата за втората. Идеята е беше навремето налягането да е константа и в зависимост коя дюза е отворена или затворена да се извършва движението ...
40
0
 
1
 
! Отговори
Предимствата ли? преди 2 години
Ами тежест и маса! Редуцира тежестта на стандартна двупосочна хидравлика наполовина!
39
0
 
1
 
! Отговори
А онова ли? преди 2 години
Четирипосочния хидравличен цилиндър? Еми той е бионичен ъпгрейд на стандартна хидравлика, ама така и стигна до прототипиране - нямам база ... Трябваше да е емулация на начина по който работи скелетен мускул , за да се използва в биотици - вместо два цилиндъра в противоположни посоки използва един който в разрез е (Ф), но вертикалата не е плътна , а има механична дюза, които позволява I/O една и съща хидравлична течност да се използва и за двете движения на двете бутала {} Индиго
38
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Искаш ли един виц:и аз знам един...когато боко и славчо делящи белезници с доган...цяла България ще отдъхне...и ще тръгне напред и нагоре!!!...гешев...моля...става въпрос оцерляването на България...как пък веднъж с зцацата не проверихте сланвчо...та и на гости му ходихте..."удобно"...проект..а?...сега се замислям...доган бе...борисов му ходи...цацаров и той...
37
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До BG1340диана...анонимна и стотиците ти ...карай по-кротко...манипулираш...боко е обслужващ персонал.."награден"от ес политическата с "власт" и...хартийки...с които пълни офшорните си,властта я дават Народите...за седмица може да се сменят паричните...това са...зависимостите...парите...и няма такива с които да си купите ..."власт"само с доверие и работа за Народите...останалото са манипулации,..не четете Историята на Човечеството...империи са загивали..от алчност и безнравственост..
36
3
 
0
 
! Отговори
Искаш ли един виц: преди 2 години
Всички участници в кабинета Сакскобурготски и Тройната коалиция поглеждат тъжно белезниците на ръцете си и казват:"Всички хубави неща имат своя край!"Цела България въздъхва с облекчение и казва:"И най-големите кошмари и най-големите бедствия и най-мракобесните времена имат своя край!"
35
3
 
5
 
! Отговори
BG1340 преди 2 години
Когато Бойко беше на власт от ЕС казваха да им даде шанс и че блокира цяла една държава.Не било европейско само България да е против, сега казват,че не може без Български парламент. Защо ми звучи малко като : Ще натиснем новите и ще клекнат !?!?
34
2
 
5
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и да напомня на сърбоманчетата и руските...имащи сайтове и ***...България предложи Западните Балкани за...имахме договор с македония...обаче путин ги натисна да палят Балканите...да насаждат омраза и разделение...объркали сте Народа!...Вето докато РСМ не спре с езика на омразата...докато докаже с действия...не с лобисти на които плащат...да лицемерничат...с ***...с институти в словения...сеещи омраза!ес финансира и подкрепя...тези престъпления...от страх...от зависимости...убиват ЕС...
33
1
 
7
 
! Отговори
ББ преди 2 години
срещу посолството ни в македония имаше надпис...Българи ***...Народа ни само им е помагал!...само факти...минусите на *** и служби нямат значение...пари на вятъра,не можете промените ценности дадени ни от...Бог!...ако така продължи ес политическата...БГИзход...нова дупка ...САЩ ...време е да преосмислите стратегийте и да преосмислите съюзите си...само давате...вашите деца умират...враг в дома си няма да допусна...ес...лицемери!!!...избори...избори с години ако е необходимо...
32
3
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
ес политиците са...новите фашисти...играете срещу съюзник пазещ домовите ви...САЩ...от путин...македония е...сърбия...сърбия е русия и путин...албания е...джихадисти...клетки...мафия и беззаконие...найстина ли вярвате в...безпринципното разширяване...вкарвате врагове в домовете си...в нашите домове...е без мен!!!импотентни...глупави...и безпринципни...платени от путин......БГИзход...плюя на банкнотите и печатниците им!!!Бог да пази САЩ и България!!!
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си изпълняват договора с България и да влизат.... чакай няма как да го изпълняват защото Северно Македонсия Парламент се отказа от него.Какво искат от нас тогава?
30
0
 
7
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Просто да изпълнят нашите условия, и да изпълняват реално договора с България - толкова е просто и лесно !
29
1
 
2
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
Троцки е жив и ЕК е неговото превъплъщение!
28
2
 
15
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Какво се натискат тези чукундури да влизат в ЕС? Днес са счупили пилона и свалили нашето знаме от консулството в Битоля. Никакъв ЕС за титовите, нали миналият месец влязоха в сръбско-албанската уния. Айде чупката! ВЕТО!
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива държави НЕ тряба да влизат в ЕС. Просто хората на запад няма да ги изтърпят и тях. Нас и Румъния едва ни изтърпяха с всичките ни мутри, схеми, крадене и какво ли не. Сега на ново да си наврът такъв таралеж, ще означава само едно- разпад на съюза.