Мафията вече се прехвърли и в киберпространството

Близо 100 души бяха заловени в Европа
24 сеп 2021 20:39, Нели Христова
15
Мафията вече се прехвърли и в киберпространството
Снимка: Pixabay

Повече от 100 души, свързани с мафиотски организации, които наемат хакери в подкрепа на традиционни престъпления като изнудване и трафик на наркотици, бяха заловени в Европа през изминалите седмици, съобщава полицията.

Репресиите бяха ръководени от испанската Policía Nacional в сътрудничество с италианската Polizia di Stato и Европол. Властите заявиха, че организираните престъпни групи са използвали хакери, които са прилагали фишинг схеми, атаки за социално инженерство и размяна на SIM и са изпращали злонамерен софтуер на жертвите си с цел да вземат банковите им сметки и да откраднат парите им.

Тази операция подчертава нова тенденция: традиционните организирани престъпни групи, като италианската мафия и Камората, сега се занимават с киберпрестъпления, за да подкрепят традиционните си офлайн дейности, според следователи от италианската и испанската полиция, участвали в арестите.

"Винаги сме смятали, че мафията е насилствена, че извършва побои и убийства. С други думи, традиционни престъпления", казва Беатрис Гомес Ермосила, ръководител на групата, която разследва измамите в отдела за киберпрестъпления на испанската Policía Nacional, пред VICE. "Сега те се трансформират към дигиталния свят. Те използват хакери в рамките на своята организация."

Гомес Ермосила казва, че в хода на полицейското разследване на предполагаема група за организирана престъпност на Тенерифе, един от испанските Канарски острови, те са разбрали, че престъпниците използват фишинг, за да поемат контрола върху банковите сметки и подвеждат жертвите да се откажат от паролите си.

"Никога не бяхме виждали мафията да се фокусира върху тези киберпрестъпления", обяснява тя. "Очевидно те претърпяват трансформация към дигиталната ера."

Към момента, казва тя, те са арестували трима души, които според тях са работили като хакери за организираната престъпна група.

"Трябваше да използваме всички инструменти, с които разполагаме", казва Гомес Хермосила и обяснява, че полицията е поставила под наблюдение няколко телефона, тъй като предполагаемите престъпници сменят SIM картите си на всеки два или три дни, както и местоположението си. Разследващите, добавя тя, са използвали и традиционни техники за наблюдение и са хакнали телефоните на заподозрените, за да инсталират софтуер за наблюдение в тях.

Ивано Габриели, заместник -директор на Polizia Postale (Пощенска и комуникационна полиция), звено на италианската държавна полиция, която разследва киберпрестъпленията, казва, че организираната престъпна група, идентифицирана на Тенерифе, се ръководи от бегълци от италиански мафиотски групи. Габриели споделя, че италианските следователи все още търсят още хакери, участващи в организацията.

"Трябва да е имало екип от техници, който да управлява тази цифрова еволюция", обяснява той. "Вероятно това са били италианските хакери, които търсим в момента, използвайки намерените данни, анализиращи устройствата, иззети при операцията."

Габриели казва, че италианските следователи смятат, че този екип е бил сключен от членовете на мафията като единица на свободна практика. "Не мисля, че сме намерили разработчиците, които компилират и модифицират зловреден софтуер, персонализират инфостейлър, персонализират фишинг имейла и така нататък", допълва той.

Хакерите използват размяна на SIM, за да поемат контрола над номерата на мобилните телефони на жертвите си и впоследствие върху техните банкови сметки. Те също така се представят за поддръжка на клиенти към различни банка, като подвеждат целите си да инсталират софтуер за мониторинг и дистанционна техническа поддръжка като TeamViewer с оправданието, че имат нужда от него, за да им помогнат да решат проблеми с действителното банково приложение, според Габриели. Хакерите изпращат и злонамерен софтуер на жертвите чрез злонамерени уебсайтове и имейли с прикачени файлове.

Габриели казва, че е било неизбежно мафията да влезе в интернет. Киберпрестъпността е привлекателна, защото е по-малко рискована от другите дейности и позволява повече анонимност.

Нунзия Киарди, директорът на Polizia Postale, заяви миналата година в интервю за La Via Libera, италианско списание, което докладва за организираната престъпност и корупцията, че транснационалната организирана престъпност стои зад множество атаки от ransomware.

Федерико Варезе, професор по криминология в университета в Оксфорд, който изучава организираната престъпност, споделя, че в миналото е имало изолирани случаи, които предполагат, че подобни на мафия организации се насочват към киберпрестъпността, особено в Румъния.

Варезе подозира, че все още има разделение на труда между мафиотите и хакерите. "Тези, които извършват класическата киберпрестъпност, като троянски коне, влизането в компютри, за да откраднат пари от онлайн банките - мисля, че тези хора ще бъдат различни от онези, които действително извършват изнудване и убийства", обяснява той. Но в бъдеще, добави Варезе, "ще има възможности за взаимодействие".

"За да процъфтява киберпрестъпността, имате нужда от офлайн измерение", казва Варезе. "Така че не е изненадващо, че наблюдаваме известно сближаване на традиционната организирана престъпност и киберпрестъпността.“


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Красен преди 3 седмици
Българската мафия, начело с олигарсите Васил Божков и Иво Прокопиев, вече се прехвърли и в политиката с политическите си проекти "Българско лято" и уж Продължаваме промяната!
13
0
 
4
 
! Отговори
Зарибител преди 4 седмици
99% от хакванията са самонахаквания!
12
0
 
4
 
! Отговори
Хакерът преди 4 седмици
Докато има овце ще има и вълци.
11
0
 
3
 
! Отговори
IT-спец преди 4 седмици
тея откриха топлата вода, още преди повече от 15 години мафията се прегрупираше в skype, тогава още беше криптирано и ключовете добре пазени, после микромеките с джамовете ги купиха и започнаха страданията и заличаването..
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"вече"?! Нелчето май е спала около 10-20 години...
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До АнонименИ при мен е така.Даже и от куриерски фирми получавам фалшиви имейли.Изобщо не ги отварям направо ги трия.
8
4
 
3
 
! Отговори
ФАКТ преди 4 седмици
Лицето на мафията е Р.Радев!!!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Фишинг атаките при нас растат, сериозно. Всеки ден получавам фишинги от Пощенска банка, Райфайзен, Първа Инвестиционна, Уникредит, ОбБ, ДСК и т.н. БОП-а разбира се спинка сладко
6
0
 
1
 
! Отговори
до 4 преди 4 седмици
До Анонимен 4 - Бойко, ди тутти капи.
5
0
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 4 седмици
- А, прехвърли?!? Че то Dnes.bg си е отдавна там...
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За ГЕРБ ли е статията?
3
1
 
9
 
! Отговори
Handel преди 4 седмици
"Мафията вече се прехвърли и в киберпространството" Извънредно неграмотно заглавие. Като започнеш да четеш текста става ясно че става въпрос за традиционните интернет измами, които същетсуват откакто съществува и интернета. Ама не може да очакваш от нелинка такива "задълбочени" знания, нали?
2
2
 
15
 
! Отговори
българска мафия преди 4 седмици
Българската мафия в лицето на Боко от Банкя не може и компютъра да включи.
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А мафията герб кога ще я погнат ? А в Северна Корея що няма мафия ? Нали там било лошуу ???