Почти всеки втори работещ живее на студено заради ниска заплата

България се нареди на второ място в негативната класация
205
Почти всеки втори работещ живее на студено заради ниска заплата
Снимка: Pixabay

42,8% от работещите българи живеят на студено.

Заради ниските заплати, които получават, почти три милиона души в Европейския съюз не могат да си позволят да отопляват домовете си, въпреки че работят. Това показва анализ на данни от Евростат на Европейския институт на профсъюзите, оповестен от Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП). Той е направен на фона на покачващите се цени на енергията в Европа, съобщи КНСБ.

Още по темата

В първия ден на есента и в навечерието на зимата 15% от работещите бедни в Европа няма да могат да включат отопление. Този процент се равнява на 2 713 578 души в цяла Европа, алармират от ЕКП.

През последното десетилетие ситуацията се е влошила в десетина държави-членки на ЕС, а сега рязкото покачване на цените на електроенергията в Европа рискува да доведе до енергийна бедност на още повече работещи.

Данните сочат, че България е на второ място в списъка с най-висок процент на работещите бедни, които не могат да си позволят отопление.

Подредбата е следната:

Кипър – 45,6%  (14,398 работещи)
България – 42,8% (129,990 работещи)
Литва – 34,5% (35 371 работещи)
Португалия – 30,6% (157,612 работещи)
Гърция – 28,7% (122,323 работещи)
Италия – 26,1% (833,311 работещи)

Най-голямо процентно увеличение на работещите бедни, които не могат да си позволят отопление, от 2009 г. насам  има в Хърватия с ръст от 16,5 на сто, следвана от Кипър – 10%, Литва – 7,9%, Словакия – 7,8%, Испания – 6 на сто.

Повишаването на цените на енергията прави решителните действия на ЕС по отношение на заплатите още по-неотложни, напомнят от ЕКП. Конфедерацията призовава Европейския парламент да предпази работниците от енергийна бедност, като въведе “праг на достойноство” в проекта на директива за минималните работни заплати. Той ще гарантира, че законоустановените минимални заплати осигуряват достоен стандарт на живот. За целта не могат да са по-малко от 60% от националната медианна брутна заплата и 50% от националната средна брутна работна заплата. Ако този двоен праг бъде въведен, това ще позволи ръст на заплатите на над 24 милиона души в ЕС.

В настоящия вид на проекта за директива на ЕС този двоен праг не фигурира и така ситуацията няма да се промени. Необходими са изменения, за да бъде въведен и за да се увеличи и броят на работниците, обхванати от колективно договаряне в цяла Европа, което е най-добрият начин за постигане на действително справедливо заплащане, посочват от ЕКП.

“В Европа има милиони нископлатени работници, които трябва да избират между това да отопляват дома си, да хранят добре семейството си или да плащат наема, въпреки че работят на пълен работен ден. Това е неприемливо и отхвърля целия смисъл на минималната работна заплата. За съжаление, нарастващите цени на енергията означават, че тази зима още повече хора са изправени пред необходимостта да се върнат от дълъг работен ден или нощ в студен дом, а децата им да пишат домашните си на студено. Време е Европа да постави граница, да гарантира, че минималните заплати никога няма да оставят работниците да се притесняват за включването на отоплението и да повиши нивата на колективното договаряне като най-добрия начин за действително справедливо заплащане”, коментира заместник-генералният секретар на ЕКП Естер Линч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
17
 
! Отговори
гост преди 2 години
с изключение на Литва и България, останалите държави с висок процент стоящи на "студено" са южноевропейски и много топло не им трябва в зимния сезон, при средни температури за Гърция, Италия и Португалия около 10 градуса над нулата. На практика България е на ПЪРВО, а Литва на второ място по бедност за отопление.
125
11
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Аз знам един дето стои на студено щото е стиснат а не че не му стигат парите. Много са такива.
124
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами всеки този втори работещ, да събере смелост и да каже, че е дошъл края на това мизеруване и на кражбите и охолен живот за едни престъпни мутри...Ние решаваме!!!!
123
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от болните мозъци на петолъчниците! То бива да си задръстен дбил, но това тяхното минава всякакви граници!
122
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борбата ще е безмилостно жестока. Омразата на Герб към служебните, вече не е прикрита. Много добре знаят, че намериха корав враг и че всичко, което се изложи за тези няколко месеца е истина....Но Гешев е избран за да пази Бойко, Пеевски и ДПС...Ако се променят нещата в Прокуратурата, Бойко знае къде отива и затова толкова мрази Радев. Радев наистина е неговият кошмар и лечител.....Тези елементарни манипулации в момента с ресторантьори и всички изпратени да правят хаос е ясно и за малките деца.
121
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, защо се заблуждавате, че предишните, не са сегашните, но вече с узаконен бизнес....Излъгаха ни и от богати, станаха много богати. Затова сега е този рев и драпане към парламента. Еврофондове, разпределяне на всичко помежду им. Няма да е лесна борбата. Абсолютно саботират всичко и съм съгласен, че пречат на служебните да си вършат работата. Така са се окопали. Бойко следеше за политиката, някой да не кривне, Пеевски разпределя парите, ДПС държат "горската мафия"....
120
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живеем в див капитализъм.
119
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Толкова е просто. Защо медицинските сестри в Германия взимат еди колко си евра заплата и защо при нас 600 лева." - ами наистина е мното просто! Кой ги кара да взимат 600 лева заплата, да си вземат 4000 хиляди лева заплата? Защо си взимат само 600?
118
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато се започне със съд и присъди, ще се оправят нещата. То бива разграбване, но нашите управници, учудиха света.
117
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само преди 30 г бяхме в ямата на комунизма под руския ботуш, а днес при демокрацията и ЕС икономиката се развива, населението расте, заводите никнат като гъби, бизнесът търси служители, българинът се замогна, забогатя, прави деца, живее по 84г. купува амолед и кулед форка, пет ка и 8К да гледа мачовете, върти западна кола по магистралите и прави тапи по празниците като пътува за чужбина, а пенсионерите меткат пачки с хилядарки от балконите. В своята 1300г история българите не са живяли толкова добре както днес при демокрацията и ЕС, ЕС е най-прекрасното място за живот.
116
7
 
9
 
! Отговори
Герб са гадове преди 2 години
Не може да бъде, ами нали до вчера ни управляваше най успешното правителство начело с тиквата от Банкя който се биеше в гърдите, че увеличавал доходите на хората. Оказва се обече, че след 12 годишното крадливо и некадърно управление България много трудно ще се възстанови и тръгне по правилния път. Това крадлино чедовище от Банкя е пуснало пипала навсякъде и сега неговите марионетки саботират работата на служебното правителство както казах, че това ще отнеме много време до пълното изчегъртване.
115
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова е просто. Защо медицинските сестри в Германия взимат еди колко си евра заплата и защо при нас 600 лева. Шефа на болницата у нас взима 120 000 лева на месец...Защо само едни 15% виждат магистрали и всичко направено от Герб перфектно, а другите виждаме, магистрали, но некачествени, защото някой е откраднал от парите и това с ток и парно е направо престъпно. Не са единични случаи, че хора даже не живеят в даден имот и идват колосални сметки. Водата-хората нямат такава, но плащат.
114
4
 
7
 
! Отговори
Ром'с преди 2 години
А Стига бе... бьлгарина живее на студено.... еми тъй е свикнал... да му е студено.. но с цигари по 10 лв на ден,50-60 лв на месец за изплащане на телефон с еди кой си план.. все едно работи на токийската борса, с кредит ипотечен по 400-500 ...лв, с 100-200 лв от бързите кредити... лизинг... а и почивка в чужбина... но не може да живее на топло.. Еми стиснат е, и не може да си прави сметката дебит -кредит.
113
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"След всички тези години демокрация, не вярвах, че ще го кажа, но предпочитам онези години...." - Има една малка прослойка която живее много добре в днешните години и предпочита днешните години. И тази малка прослойка контролира банките, полицията, армията и съзнанието на хората, а скоро ще контролира дори и телата на хората. Така че няма място за предпочитания, има реалност.
112
1
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Русия е виновна , и Путин .Вместо да ни пуснат евтина газ и дърва от Коми .
111
2
 
2
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
КАПИТАЛИЗМА Е КОМУНИЗЪМ! ВИНОВНИ СА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ КАПИТАЛИСТИ!
110
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виновни са 9ти септември, комунизма, СССР и ДС, а може и некоя система да е виновна, примерно съдебната система, или административната система, или напоителната система са виновни.
109
1
 
1
 
! Отговори
man преди 2 години
Каква температура е "студено"? Аз и семейството (живеем в къща) ми не топлим над 18 градуса не защото не мога на надуя пелетката, а защото не харесваме жегата. Спим на 10-15 градуса в стаята.Съседите са обратно - котлето думти и в тях е 30+ градуса зимата постоянно, ходят по ***. Не са богати, дърва си секат незаконно от близката гора.
108
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - при социализма България беше развита индустриална страна, но самата система беше тромава и неефективна, нямаше повече развитие, и след това само трябваше да се направи тюнинг към пазарен принцип, и това беше много лесно да стане. Ноооо - тогава започна кризата на западната система, на тях не им трябваше конкуренция, и ни взеха да се спасят като съсипат икономиките ни.
107
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Нормално е работещите да са бедни. Живеем с социалистически капитализъм. Всички активи са приватизирани от бивши комунисти и агенти на ДС. Комунист - социалист взема а не дава- национализация, инфлация, приватизация а уж демокрация.