Почти всеки втори работещ живее на студено заради ниска заплата

България се нареди на второ място в негативната класация
205
Почти всеки втори работещ живее на студено заради ниска заплата
Снимка: Pixabay

42,8% от работещите българи живеят на студено.

Заради ниските заплати, които получават, почти три милиона души в Европейския съюз не могат да си позволят да отопляват домовете си, въпреки че работят. Това показва анализ на данни от Евростат на Европейския институт на профсъюзите, оповестен от Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП). Той е направен на фона на покачващите се цени на енергията в Европа, съобщи КНСБ.

Още по темата

В първия ден на есента и в навечерието на зимата 15% от работещите бедни в Европа няма да могат да включат отопление. Този процент се равнява на 2 713 578 души в цяла Европа, алармират от ЕКП.

През последното десетилетие ситуацията се е влошила в десетина държави-членки на ЕС, а сега рязкото покачване на цените на електроенергията в Европа рискува да доведе до енергийна бедност на още повече работещи.

Данните сочат, че България е на второ място в списъка с най-висок процент на работещите бедни, които не могат да си позволят отопление.

Подредбата е следната:

Кипър – 45,6%  (14,398 работещи)
България – 42,8% (129,990 работещи)
Литва – 34,5% (35 371 работещи)
Португалия – 30,6% (157,612 работещи)
Гърция – 28,7% (122,323 работещи)
Италия – 26,1% (833,311 работещи)

Най-голямо процентно увеличение на работещите бедни, които не могат да си позволят отопление, от 2009 г. насам  има в Хърватия с ръст от 16,5 на сто, следвана от Кипър – 10%, Литва – 7,9%, Словакия – 7,8%, Испания – 6 на сто.

Повишаването на цените на енергията прави решителните действия на ЕС по отношение на заплатите още по-неотложни, напомнят от ЕКП. Конфедерацията призовава Европейския парламент да предпази работниците от енергийна бедност, като въведе “праг на достойноство” в проекта на директива за минималните работни заплати. Той ще гарантира, че законоустановените минимални заплати осигуряват достоен стандарт на живот. За целта не могат да са по-малко от 60% от националната медианна брутна заплата и 50% от националната средна брутна работна заплата. Ако този двоен праг бъде въведен, това ще позволи ръст на заплатите на над 24 милиона души в ЕС.

В настоящия вид на проекта за директива на ЕС този двоен праг не фигурира и така ситуацията няма да се промени. Необходими са изменения, за да бъде въведен и за да се увеличи и броят на работниците, обхванати от колективно договаряне в цяла Европа, което е най-добрият начин за постигане на действително справедливо заплащане, посочват от ЕКП.

“В Европа има милиони нископлатени работници, които трябва да избират между това да отопляват дома си, да хранят добре семейството си или да плащат наема, въпреки че работят на пълен работен ден. Това е неприемливо и отхвърля целия смисъл на минималната работна заплата. За съжаление, нарастващите цени на енергията означават, че тази зима още повече хора са изправени пред необходимостта да се върнат от дълъг работен ден или нощ в студен дом, а децата им да пишат домашните си на студено. Време е Европа да постави граница, да гарантира, че минималните заплати никога няма да оставят работниците да се притесняват за включването на отоплението и да повиши нивата на колективното договаряне като най-добрия начин за действително справедливо заплащане”, коментира заместник-генералният секретар на ЕКП Естер Линч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Израснах на парно, но в онези "лошите" години. Честно да ви кажа, няма да ставам банален, съвременен човек съм и мога да заявя, че имаше много *** неща, но това парно, ток, образование, здравеопазване, спорт и т.н.....си беше ок. Как се излъгах след това, че ще настане един европейски живот и скачах като луд с плакат СДС. Ето ми каквото си повиках, ми се случи. Нищо общо с обещанията.След всички тези години демокрация, не вярвах, че ще го кажа, но предпочитам онези години....
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е проблем, това е решение. Това ще редуцира населението. Западната система може да се развива само ако постянно се увеличава производството, иначе се срива. Но вече няма ресурси за увелиаване на производството - ресурсите са в Русия, а Путин пуска анимационни филмчета. В същото време Русия има проблем с населението, за да се развива оптимално при тези ресурси и тази територия според изчисленията и трябват поне 1.5 милиарда население, а сега е 10 пъти по-малко.
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Връщайте парите или зимата със сметките в Банкя!!!!!
103
0
 
2
 
! Отговори
кескьосе преди 2 години
Не е лъжа.
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези, които не влизате в бройката от администрацията и купените, много хубаво си помислете пред урните!
101
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Говорим за студуването до сега, нали? Защото някой е объркал имената и е написал, че Румен Радев е виновен, а правилното име е Бойко Борисов и Герб! Затова повече няма да бъдат единствен монопол!!!!
100
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само че не ползваме централно парно от години, ами желаем и да си вземат тръбите през апартамента ни и завинаги спрат с топлинния си мутренски рекет на нереални цени
99
4
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Абе гледайте какво каза пророчески навремето в "История на света" Мел Брукс: - Бедните да го дyхaт" :))) Aми така е и сега, комунистите чакат Фигуранта на Черепа да им оправи живота и за всичко им виновен Бойко Борисов. Е, че почакат, докато ги погребат :)))))
98
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това за Кипър може да го напише само такъв или такава които никога не са били в тази страна. В Кипър и по точно в Ларнака съм живял 10 години. Там зима няма. Най ниската температура която съм измерил е 13 градуса през януари и февруари. И това беше за една седмица. След това температурите скочиха до 23 градуса. Когато пишете нещо първо проверете нещата че иначе става излагация. В Кипър незнаят какво е СНЯГ. Все едно в Атина да вали Сняг. Голем майтап щее.
97
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е истинска трагедия. Хората работят и стоят на студено. Но има една малка част, която са доволни от управлението през последните 30 години. И тези същите в момента не спират да се опитват да внушават на хората, че Радев е виновен. Просто не искам да мисля, че някой въобще им чете платените глупости. Тези хора са студували при Бойко, а не при Радев, мръсни продажни човечета. Как БЪЛГАРИНА НЕ РАЗБРА, ЧЕ ЗА ДА СМЕ ДОБРЕ, ТРЯБВА ВСИЧКИ ДА СА ДОБРЕ ! Тези с малкия и среден бизнес, ме разбират.
96
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен-125,прав си че сме 1,но не всички управници,ето последния управляващ,ката ден се хвалеше,че при неговото управление сме били,най-добре,ще ли сме да приемем еврото,бил се справил с Ковида,и още много приказки от 1001,нощ слушахме,даже тези дни пак ,обещава,ако вземе управлението,щял да ни управи.
95
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Енергийна криза има в цяла Европа, а Великобритания е много зле. Радев и Борисов ли я предизвикаха? Кризата започна преди година две, когато Путин прожектира анимационните филмчета. Тогава много им се смяха. Що не им се смеят сега?
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
118: резултат от 12г поробване от ГЕРБ! офце, събудете се.
93
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме на първо място. В Кипър, в момента е 45 градуса. Там реално зима няма. Температурите падат до 20-22 зимата. Кво отопление ви гони? Ние пак сме номер едно, благодарение на всички управляващи в последните 30+ години. Работиш и нямаш пари да се отопляваш. Мизерия, дъно....
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, "нглийските учени" да измислят хапче за Зимен сън!!!! Лягяш си на 1-ви Ноември и се сбуждаш на 1-ви Април! Хем, евтино, хем, екологично чисто!!!
91
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не казвам, че в Северна Гърция не трябва да се топлиш зимата, ама едно е в Гърция навън да е 5 градуса, друго е в България навън да е минус 15 градуса. В Северна Гърция можеш да минеш и със завиване и обличане. Докато в България не можеш.
90
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България сравнена с Кипър, където практически няма зима...В Кипър зимно време вали дъжд... Минусови температури няма...
89
3
 
6
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Какво отопление в Кипър? Вие луди ли сте- те ще се пържат ли там? Айде малко мислете, реди да пишете.
88
3
 
4
 
! Отговори
до анонимен преди 2 години
""""""новите сметки са с 50% по-високи, при по-ниска консумация. Още някой да ми обясни колко нямаме нужда от нов реактор в Белене или Козлодуй"""" ----- Аааа....., не съсипвай "детството" на Грета Тублерончето с "вредни емисии"!
87
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази радева зима, не всеки втори, а почти всеки ще стои на студено след като вдигнаха цената на тока и парното с по 40%