Англичаните били виновни за бензиновата си криза, презапасявали се

Джонсън може да използва армията за справяне с проблема
28 сеп 2021 20:06, Анисия Иванова
92
Англичаните били виновни за бензиновата си криза, презапасявали се
Снимка: БГНЕС

Британската армия се подготвя да помогне за облекчаване на проблемите с доставката на гориво след четвърти ден дълги опашки и затваряне на бензиностанции в страната.

До 150 шофьори на военни танкери ще се подготвят да доставят до бензиностанциите, които останаха без гориво поради паническото изкупуване на наличните количества. Нарастването на търсенето дойде на фона на страховете, че недостигът на шофьори ще засегне предлагането на гориво - което е в изоблие в рафинериите.

Смята се, че Великобритания изпитва недостиг на повече от 100 000 шофьори на камиони - което създава проблеми за редица индустрии, включително доставчици на храни и супермаркети през последните месеци.

Правителството обвини хората, които купуват ненужно гориво за появата на опашки в много бензиностанции, като на някои места горивото свърши.

Автомобилната група RAC заяви, че цената на литър безоловен бензин се е повишила с един пенс от петък до осемгодишен връх. Асоциацията добави, че е наясно, че малък брой търговци на дребно повишават цените на фона на нарастващото търсене.

Още по темата

Междувременно има все по-големи призиви ключовите работници - здравен и социален персонал, да получат приоритетен достъп до гориво, когато то е налично.

Бизнес секретарят Кваси Квартенг заяви, че ходът с поставянето на армията в режим на готовност - което означава, че тя е готова да отговори на всяко искане за подкрепа - е "разумна, предпазна стъпка".

„Ако е необходимо, разполагането на военен персонал ще осигури на веригата за доставки допълнителен капацитет като временна мярка, за да се облекчи натискът, причинен от скокове в локалното търсене на гориво“, каза той.

По информация на Би Би Си първоначално 75 военни шофьори ще бъдат в режим на готовност, с до 150 и същия брой помощен персонал, ако е необходимо. Те изискват специализирано обучение, което отнема до пет дни.

Много голяма част (по данни от вчера - между 50 и 90% в големите градове) от бензиностанциите в градовете останаха без гориво.

От миналата седмица Лондон трескаво търси решение - бяха обявени хиляди временни визи за чужди шофьори (но само до Коледа), преустановено бе и действието на антикартелното законодателство в сектора на горивата. Близо 1 млн. шофьори, квалифицирани да управляват камиони със стоки, биват насърчавани да се върнат в бранша, но ще трябва да им бъдат приложени достатъчно добри заплати, а и част от тях вече са пенсионирани.

Целият анализ четете на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
7
 
! Отговори
стефчо преди 2 години
Кво ми пука бе,никога не бих им станал аргат и роб! Да дохат сопата....
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 28 - ще го приложет, но на запад. Не и в Русия.
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Холандия и Англия спират местното производство на зеленчуци заради високите цени на газта с който се отопляват оранжериите. За да се избегне дефиците се обмисля внос на зеленчуци от Турция. Потребителите няма да могат да платят три пъти по-високата цена на местните зеленчуци.
30
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сложиха си турчин за премиер, сега да си сърбат попарата!
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия успешно завършиха изпитанията на противоракетния зенитен комплекс С-500. Вече започна приемането му на въоръжение в армията на Руската федерация.
28
2
 
27
 
! Отговори
До 28 преди 2 години
Който е на ток ще му спрат токът! Това също стои в програмата като вариант ако е нужно ще го приложат. В момента в който масите се надигнат на въоръжен бунт може да очаквате още кризи. Режим на токът, прекъсване на комуникации, спиране на интернет и мобилни мрежи. И разбира се най важното празни магазини. Тези на запад са бройлери и изобщо не знаят къде се намират! Ние българите вече сме я играли тая игра и нас по трудно ще ни изненадат. Имаме опит и сме по подготвени поне донякъде.
27
1
 
8
 
! Отговори
Джъмпер преди 2 години
Газовата криза даде импулс на развитието на индустрията на джъмпери в Англия. С приближаването на зимата и студените месецие на Острова се увеличава се търсенето на джъмпери, предимно от шотландска вълна.
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлацията в ЕС расте. Голямото увеличение на цените на енергията вероятно ще тласне инфлацията в цяла Европа тази година, предупреждават икономистите.
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който е на ток, не е в криза
24
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направете им Заплатите Български и ще се презапасят на дедовия. Няма да имат пари за хляб камо ли за бензин и дизел. Елате в БЪЛГАРИЯ да почерпите опит Не само няма да се презапясяват ами и пеше ше ходат.
23
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължават активните мероприятия. Видяха че само с пандемията няма да стане това което искат и почват да вадят и другите карти една по една. Колко кризи са ни подготвили само те си знаят. Но със сигурност няма да оставят нещата така. Няма да допуснат връщане към старата нормалност. Тази война ще се води докрай и със всички средства защото ако загубят сега втора такава възможност няма да имат в близките 100 години.
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Великобритания е призовала за спешна помощ заради недостига на храна. Бразилският президент Жаир Болсонаро заяви, че британският премиер Борис Джонсън го е помолил да сключат "спешно" споразумение за доставка на храна, която е в недостиг във Великобритания, съобщава Ройтерс. Високите цени на газта принудиха много местни производители да затворят оранжериите.
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро и в САЩ ще започне същата картинка.
20
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като искат бркзит да си се оправят сами!
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джонатан Брирни, шефът на енергетическия регулатор на Англия, предупреди, че стотици хиляди британци ще се окажат в критична ситуация тъй като част от доставчиците на електроенергия могат да фалират тази зима. Очаква се голям брой доставчици на електроенергия да фалират до Нова година заради резкия скок в цената на газта.
18
0
 
39
 
! Отговори
В.Узунов преди 2 години
Ам да им дават купони как нас на времето ба. Те къде са тръгнали,ние от там се връщаме.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не вкарат индийци? Те са си техни хора. А тр пак зяпнали към Европа
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един англичанин ми вика, че в ЕС ги спирали да търгуват комънуелта си. Те какви очакват да дойдат от комънуелта им? Европа и Северна Америка са цивилизационните центрове, а не техния комънуелт. Да чакат, дано дочакат големите спецове и експерти от пустини и чукари...
15
6
 
13
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Ромите не ги мисли ! Освен това, вече и от тях има качествени хора. Аз съм расист като цяло, но все пак всяко племе си има и качествени хора. Гледайте вие да сте добре, децата ви да са добре. Света не може да го променим. Но качественитв хора винаги изпъкват и са по-добре ценени в живота.
14
1
 
16
 
! Отговори
Брезит, та брекзит! преди 2 години
Разбира се че англичаните са си виновно. Кой да им е виновен?