На Острова търсят работници, над 2 млн. свободни места

Недостиг на шофьори доведе до паника за гориво
26 сеп 2021 14:30, Александър Попов
62
На Острова търсят работници, над 2 млн. свободни места
Снимка: БГНЕС

Над 2 млн. свободни работни места има във Великобритания, което е пик за тази година, сочи изследване на Конфедерацията за набиране и заетост (REC).

Според последните данни на организацията от 13 до 19 септември в Обединеното кралство са публикувани 220 хиляди обяви, в резултат на което общият им брой се е увеличил до 1,9 милион).

Най-търсените през този период са били медицински сестри (55 хиляди оферти), готвачи (36 хиляди), консултанти по продажби (32 хиляди), чистачки (28 хиляди), работници в металургията (22 хиляди) и персонал в баровете (6,5 хиляди), цитира "Фокус".

В допълнение, анализът на REC показва, че през последната седмица са публикувани над 7500 обяви за търсене на водачи на камиони. Някои компании се опитват да привлекат нов персонал, като предлагат заплати над 50 000 британски лири годишно.

Изпълнителният директор на REC Нийл Каърбъри предполага, че големият брой обяви за работа е положително развитие. Но той също предупреди, че недостигът на работна ръка може да забави възстановяването на страната от пандемията.

„Броят на свободните работни места расте във всички региони на Обединеното кралство. Това е добра новина и виждаме, че хора започват работа на нови позиции повече от всякога, но търсенето от работодателите остава силно. Недостигът на работна ръка и свързаните с това трудности при наемането ограничават икономиката, възпрепятстват растежа на производството и иновациите, така че е жизненоважно да се справим възможно най-бързо “, каза Карбъри, призовавайки правителството и експертите да се справят заедно с проблема.

Най-тревожната тенденция е липсата на шофьори на камиони. Според експерти тази индустрия във Великобритания има остра нужда от 100 хиляди специалисти. Индустриалните групи и министрите обясняват недостига на шофьори с Брекзит и COVID-19. Но каквито и да са причините, това „предизвика хаос“ в транспортната индустрия в Обединеното кралство, изтъква Daily Mail.

BP обяви вчера, че недостигът на шофьори на камиони означава, че компанията няма да може да осигури гориво за някои от своите бензиностанции. Тази новина предизвика паника сред британците, които започнаха масово да купуват бензин и дизел.

Липсата на шофьори на камиони също се отрази негативно на асортимента в супермаркетите. В страната имаше опасения от недостиг на храна и дори играчки през коледния период.

Правителството на Борис Джонсън е посъветвано да обмисли облекчаване на имиграционните правила, за да се справи с кризата на заетостта.


62
Още от Избори 2021
Изборите 2 в 1 - прецедент в историята, кой кого на 14 ноември?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
... преди 2 седмици
Няма 2 млн раб. места. Има фирми дето преди са работили в англия щото се ползваха с привилегии в ЕС. Същите тия фирми не искат да инвестират пари за да се преместят сега след като англия не е в ЕС и викат "недостиг". Недостиг няма, просто трябва да се преместят. Това е нормално, махнаха се повечето европейци, които не живеят постоянно в Англия и сега с тях трябва да се махнат и фирмите, които ги наемаха. Ще се свие икономиката с размера на фирмите и всичко ще се нормализира.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ти да видиш - във UK сякъш комунизмът е победил.Като гледам снимките все едно ,че се подмладявам с 40 години!Да гледаш и да не вярваш на ушите си!
53
1
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 седмици
То би било интересно да види човек бензиностанции без гориво, с опашки от коли,празни магазини без стока и да тръгне да обяснява на местните,че ние така сме живяли поне 20 години.Да не се плашат - нашето поколение така половината му живот премина.А и кой им е виновен,че повярваха на кралицата си? Ние бяхме в това положение защото точно техният Чърчил ни продаде на руснаците.А тях така баба Бети 2 ги така уреди!
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Първият "брекзит" е бил по времето на римската империя и е бил 10 години.След което са се присъединили пак към Рим.Сега не знам колко ще изкарат.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не овчар, ти си чобанин. На чобаните като тебе мястото им е в анадола. Да въдят юрдеци.
50
1
 
9
 
! Отговори
Овчар преди 2 седмици
Ми църните що не бачкат??
49
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Помня по времето на кампанията брексит, че източноевропейците им вземали работните места и след брексит чакали с нетърпение да ги заемат те. Не знам какво още чакат...
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всеки млад и можеш трябва да си бие камшика от тук и да се спасява!Нашите червени наречени"работодатели"не заслужават вашето присъствие при тях!!!!
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нямали работна ръка? Как така? Това значи ли че няма безработица щом няма работна ръка или че няма работна ръка за трудните професии? Да кажат нещата както са. Да кажат, че има нужда от работна ръка за тежка работа, толкова ли е сложно?
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Никакво облекчение на мерките, да изритат анадолския кривоглед чобанин, който обещаваше реки от мед и масло.
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
всичко е просто,като плащаш добри пари ще имаш и добри работници,но на острова са свикнали да им работят за без пари и сега им се овижда,ама ще свикнат..
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 40. Какви бели роби? Като изключим малограмотни източноевропейци наистина никой там не иска да работи много професии. Но всъщност имат огромен брой местни, дето не искат да работят, та имат ресурс, стига да орежат социалките. Беше се стигнало до парадокса да е пълно с безработни на социалки, но най-високоплатените позиции в ситито да са заети от индийци и пакистанци и да е чудо при минаване в ситито да видиш британци извън някое заведение наоколо.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 42 Ти научи някой да не работи и чакой после да проработи.
42
1
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
Благодарение на брекзита англичаните построиха комунизма.Същото е, както беше в България през 1990.Честито.Даже си мисля да хвана самолета и да си припомня младостта.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Британците ще забележат, че черните не работят и ще вземат мерки. Или ще започнат отново да експлоатират британския народ, както преди 1945 година. Богатите британци ще накарат бедните британци да заработят отново чрез крути мерки.
40
0
 
3
 
! Отговори
Сайт преди 2 седмици
Страшна цензура и в този сайт. Хмм... Написах само, че на мигрантите не им се бачка и хоп коментара ми изтрит хахахах. Да не би да не е вярно това? Я виж ти кой се е загрижил за тях. Писалата тази статия
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Британците свикнаха с белите роби. Ще трябва да се върнат отново към черните роби....Белите британци ще започнат да налагат неработещите черни.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да се въведат купони, купонна система ще спаси Малобритания.
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Британците разрушиха империализма и останаха само с капитализъм. При империализма има всичко за имперския народ и за римския народ. За провинциите - няма. При капитализма няма за всички.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Работници имат. Бичът трябва да играе отново във Велика Британия.