Кристалина Георгиева се надява на справедливо разследване

Тя отрича да е манипулирала данни в полза на Китай
8 окт 2021 08:27, Ния Христова
39
Кристалина Георгиева се надява на справедливо разследване
Снимка: БГНЕС
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че се надява на "бързо разрешаване" на разследването, което започна заради сигнал, че тя е манипулирала данни в полза на Китай, докато е заемала висш пост в Световната банка, припомни БГНЕС.
 
Изявлението бе направено ден, след като Георгиева разговаря с изпълнителния съвет на МВФ, който преразглежда разследването на адвокатската кантора WilmerHale от миналия месец и установи, че когато е била изпълнителен директор на Световната банка, Георгиева е сред висшите служители, които са упражнявали натиск върху персонала да промени данните в полза на Китай за изданието за 2018 г. на доклада „Doing Business”.
 
"Доволна съм, че най-накрая имах възможността да обясня на борда на МВФ ролята ми в доклада „Doing Business” и как съм спазвала почтеността на доклада", каза Георгиева в изявление, публикувано от комуникационна фирма, а не от МВФ.
 
"Очаквам с нетърпение бързо разрешаване на въпроса по начин, който да съхрани силните страни на МВФ и Световната банка като силни международни институции, които изпълняват важните си мисии през тези времена на безпрецедентна криза", заяви Кристалина Георгиева.
Още по темата
 
Георгиева многократно отрече заключенията на доклада, че е манипулирала данни. В четвъртък публикува писмо от адвоката си до борда, което възразява срещу констатациите на WilmerHale, както и нейните показания на 12 страници пред 24-те членове на борда.
 
Докладът на адвокатската кантора "не характеризира точно действията ми ... нито точно описва характера ми или начина, по който съм изпълнявала дълга си през дългата си професионална кариера", каза тя.
 
Разследването установи, че Георгиева заедно със своя сътрудник Симеон Дянков, бивш български финансов министър, участвал в създаването на доклада, както и Джим Йонг Ким, тогавашен председател на банката, са притискали служителите да променят данните за класирането на Китай, за да избегнат гнева на Пекин.
 
В показанията си Георгиева отрече, че е помолила Дянков да се включи в доклада, за да подобри класирането на Китай, както и че докладът е променен с цел да осигури подкрепата на Пекин за увеличаването на капитала на банката.
 
Съединените щати имат най-големия дял с право на глас в управителния съвет на кризисния кредитор във Вашингтон, а говорител на Министерството на финансите заяви, че „"настоява за задълбочено и честно отчитане на всички факти".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Уух,че е грозна тая бабичка!!!Дали е могла да се ожени изобщо? Лицето й не изльчва нищо друго освен лукавство,угодничество,привидно смирение-характерни за хората от тоя регион!И за какво са им пари на грозните хора?!И пари да имаш-грозен и отвратителен си,никой не те обича,вьртят се около тебе не заради самия тебе а заради факта,че имаш пари.Кучешки живот!
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Столична община на Боко и Фандъкова е като "Дядовата ръкавичка" - винаги има място за още един гербер, изгонен отнякъде за корупция и престъпления.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сталинка наближава в село София да се върне, да се върне, Боко да прегърне.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Край на световната кариера на Сталинка Георгиева. Ще се върне в София да стане заместник кмет на Фандъкова по далаверските въпроси.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наглата Сталинка не дава оставка. Трябва да бъде уволнена дисциплинарно и осъдена за работа за чужда държава...................Тя си мислеше, че МВФ е международна организация, икономическа организация, независима организация.....................Не, МВФ е западна организация на САЩ и по-малко на Западна Европа. Тя е политическа организация, организация за налагане на санкции на чужди държави.................Сталинка не е разбрала и се е помислила за шеф.
24
0
 
4
 
! Отговори
защо преди 2 години
Сготвиха я. МВФ и Световната банка са американски инструменти. Просто забрави, че "Америка е над всичко".
23
0
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Кристалина,кариерата в МВФ приключи.Обади се на Фандъкова,ако може да ти намери нещо в СО.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да сте виждали ГEPБepacт, който да не отрича?
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изглежда е модерно всички да са щат на Китай напоследък. Явно плащат най-много.
20
2
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Дано да се отърве горката...невредима.Все пак на...времето,когато избираха Ген Сек на ООН-то,не трябваше да се явява като 2-ри кандидат на България,защото Ирина Бокова имаше по...големи шансове.Бокич Банкянски(както винаги) се направи на фолям...разбирач и не я подкрепи,по...геостратегически съображения.Боко е...голям геостратег и сега требе да спаси Кристалина с неговите...големи връзки.
19
1
 
4
 
! Отговори
Bai Van преди 2 години
Поне да се бяха опитали да вдигнат с 10-20 пункта рейтинга за бизнес на България без много шум по добра работа щяха да направят.
18
1
 
16
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Сталинка Георгиева на тая снимка е все едно от цк на бкп.
17
4
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Че може ли в Колективния Запад да има несправедливи неща? Камо ли пък несправедливо разследване! Сталинка за какво намеква, че при капитализма може да има несправедливост ли? А лелее...
16
3
 
5
 
! Отговори
Еврейските далавери преди 2 години
край нямат.Прав беше дядо ми.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я..края се е облажила от катайските пачки
14
2
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Чета коментарии, че след финансов комисар на ЕС, вице на Световната банка и шеф на МВФ, се надявала на стола на ..."БНБ"! Някои хора май отдавна са скъсали нишката с реалността
13
2
 
12
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Комсомолката със Сталин, вграден в малкото и име... Какво да добавим?
12
8
 
1
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Явно е ,че си е политическа атака,заради отношенията Щатите -Китай! Изглежда Щатите искат някаква по-различна политика на МВФ ,и Кристалина нещо им пречи!Ако успее да се измъкне от такава постановка, ще си качи още повече авторитета си!
11
3
 
9
 
! Отговори
D преди 2 години
Т.е. надява се на компромиси и да си затварят очите.
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
търговия с влияние.подкупна кариеристка.самозабравила се.защото и държат стола на шеф на БНБ празен.да се върне на ясла пак.срамота