Над 100 000 демонстрираха в Полша в подкрепа членството в ЕС

Полски съд реши, че европравото противоречи на конституцията
11 окт 2021 08:57, Елка Василева
25
Над 100 000 демонстрираха в Полша в подкрепа членството в ЕС
Снимка: БГНЕС

Над 100 000 души демонстрираха в Полша в подкрепа на членството на страната в Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Това стана, след като в четвъртък полският Конституционен съд постанови, че части от европейското право са несъвместими с националната конституция - нещо, което предизвика опасения, че Полша може да напусне блока.

Политици от целия ЕС казаха, че са смаяни от това решение, което подкопава правния стълб, на който се крепи 27-членният съюз.

Още по темата

В петък полският премиер Матеуш Моравецки от управляващата националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС) увери, че страната му иска да остане част от блока.

В неделя обаче в над 100 града в Полша, както и на няколко места в чужбина, по данни на организаторите, бяха проведени демонстрации в подкрепа на членството в ЕС.

Между 80 и 100 хиляди души се събраха само в столицата Варшава. Те развяваха полски и европейски знамена, скандирайки: "Оставаме!" и "Брекзит не може да се случи тук!"

Политиката на ПиС застрашава бъдещето на Полша в Европа, предупреди лидерът на основната опозиционна сила - либералната партия "Гражданска платформа" (ГП), Доналд Туск. Бившият председател на Европейския съвет говори пред множеството, събрало се пред Кралския замък във Варшава.

"Знаем защо те искат да напуснат (ЕС). . . за да могат да нарушават демократичните правила безнаказано", каза Туск.

Сред ораторите на демонстрациите в редица полски градове бяха опозиционни политици, активисти и хора на изкуството.

При излъчването на репортажа за демонстрациите на държавната телевизия, обвинявана от критици, че обслужва правителството, отдолу бе написано: "Протест срещу полската конституция".

Десните популистки правителства в Полша и Унгария са във все по-обтегнати отношения с Европейската комисия заради въпроси, вариращи от правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация до независимостта на съдебната система, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Хи-хи-хи, преди 2 години
в Полша, видите ли , управлявали комунизите от времето на Горбачов. Басните на Лафонтен и приказките от 1001 нощ в едно! Само един пример - президентът А.Дуда - "комунист от времето на Горбачов" - през 2016 подписва закон, забраняващ пропагандата на КОМУНИЗМА. От там и воят на неокомунистите, дето локат от копанката на дядо Джорджи (Шорош), срещу "Правио и справедливост".
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полският КС е установил,оповестил и постановил туй,че що замесват правителството,което е отделно и независимо по дейност за изпълнение,като то е на П и С и как такова няма връзка с такъв предмет на дейност,че да се намесва при несъвместимост с европейското право както пишат,но това не е право заложено,възприето от членовете в Конституция на ЕС,а някакво право от някакви договорености,като тези от Маастрих,които не са доведени до Конституционни гарантирани права,задължения възприети за следване
16
5
 
3
 
! Отговори
Me преди 2 години
Идват пак нормални времена! Австрия, България, Чехия а сега и Полша се събуждат и ще изритат корумпетата и кремълските слуги от властта!
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква Руска Федерация бе?Руснаците не искат да чуят за нас,камоли за поляците.Докато Путин е Президент на Русия,забравете за Руската федерация.Те едва се отърваха от нас,и сега и по корем да лазим,няма и да ни погледнат даже,не да ни обърнат внимание.Може тайничко да се надявате да е така,ама едва ли някога ще ни приемат където и да е,да сме отново в съюз.Надежда всяка оставете.Напразни полюци.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква Руска Федерация бе?Руснаците не искат да чуят за нас,камоли за поляците.Докато Путин е Президент на Русия,забравете за Руската федерация.Те едва се отърваха от нас,и сега и по кодекса лазим,няма и да ни погледнат даже,не да ни обърнат внимание.Може тайничко да се надявате да е така,ама едва ли някога ще ни приемат където и да е,да сме отново в съюз.Надежда всяка оставете.Напразни полюци.
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичките путински *** по-долу нали са наясно, че ако Полша излезе от ЕС, няма да се присъедини към мокрия сън на Путин за РФ.Така че споко, 100 000 човека на улицата като за начало изобщо не са малко. По нашите стандартни са 15 000. С постоянство толкова хора на улицата дори тук са сваляли правителството.
12
7
 
5
 
! Отговори
... преди 2 години
"Възраждане на СССР" - неприкрити прокремълски призиви.Знаем кои ги пишат по форумите.По неприятното е,че тези антибългарски "идеи" все по-нагло се пропагандират по националните медии...
11
5
 
6
 
! Отговори
ОПА преди 2 години
МАФИЯТА УПРАВЛЯВА ЗАПАДНА ЕВРОПА ЧРЕЗ ЕС И ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ДЕСНИ ОТ ЕНП--------ХАХАХАХАХАХАХ
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"България вън от ЕС и НАТО!! Това е желанието на Българския народ!!" - това не знам чие желание е. Чак и русофилите се съмнявам да го искат.
9
14
 
11
 
! Отговори
Възраждане на СССР преди 2 години
България вън от ЕС и НАТО!! Това е желанието на Българския народ!!
8
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Полша управляват комунистите от времето на Горбачов... Масово промиване на мозъци по всички медии и потъпкване на гражданските права...
7
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тул упите ги чегъртат отвсякъде- от Световната банка, Полша , германия и Чехия! НА цял свт му писна от чекмеджета! дойде видов ден!
6
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много бе, поне да бяхте пуснали снимка от дрон а не от нокиа 3210 и можеше да ви повярваме.
5
7
 
10
 
! Отговори
аз преди 2 години
100 000 на фона на 38 милиона....... смятайте колко % са
4
12
 
14
 
! Отговори
Циркаджии преди 2 години
ХАХАХАХА Искам да видя, как точно Полша ще излезе от ЕС. Управниците им ще ги гонят хората с павета и тояги ако само го обявят като намерение. Путинистчето орбан е същият циркаджия като тия.
3
7
 
23
 
! Отговори
аха преди 2 години
Когато 100 000 демонстрират за ЕС са много народ, а когато 200 000 демонстрират против отровните инжекции са жалка пасмина и ядат бой. Европейски стандарт бате!
2
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво мислят другите 40 милиона поляци?
1
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много грантаджии. Обикновеният човек не печели нищо от членството си в ЕС