С Румъния оставаме най- бедните в ЕС, 34% от българите живеят в лишения

Един от всеки пет души в ЕС е застрашен от бедност
Обновена: 16 окт 2021 20:44 | 16 окт 2021 16:25, Камелия Цветанова
223
С Румъния оставаме най- бедните в ЕС, 34% от българите живеят в лишения
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България и Румъния са страните в ЕС с най-голям дял от населението изложен на бедност и материални лишения. Това сочат последните данни на Евростат, според които двете страни са сред четирите в ЕС с повече от една четвърт от населението изложено на риск от бедност: Румъния (35,8 %), България (33,6 %), Гърция (27,5 %) и Испания (27%), пише БГНЕС.

Един от всеки пет души в ЕС е застрашен от бедност. През 2020 г. 96,5 млн. души в ЕС са били изложени на риск от бедност, което представлява 21,9% от населението.

Още по темата

В доклада са представени няколко констатации от по-подробната статия "Statistics Explained" за условията на живот в Европа.

През 2020 г. в ЕС е имало 75,3 млн. души, изложени на риск от бедност, 27,6 млн. души са били в тежко материално и социално положение, а 27,1 млн. души са живели в домакинство с ниска интензивност на труда.

Сред 96,5 млн. жители в ЕС, които са били изправени пред риск от бедност, около 5,9 млн. души (1,3% от общото население) са живели в домакинства, изпитващи едновременно и трите условия за бедност (риск от бедност, тежко материално и социално лишение и живеещи в домакинство с много ниска интензивност на труда).

Най-ниските дялове на хората, изложени на риск от бедност , са регистрирани в Чехия (11,5 %), Словакия (13,8 %), Словения (14,3 %), Нидерландия (15,8 %) и Финландия (15,9 %).


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: бедностЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До чернияТурския поток минава транзит през България, ние не получаваме нищо от него!
55
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чехите и словаците са работливи и много изпълнителни. Това също са фактори, за да се работи, а не да се кръшка по всякакъв начин, както е у нас. И този мързел и разхайтеност е в основата на нашата "бедност". Но всъщност не сме бедни, както ни изкарват. И в България и в Румъния 95% от населението има собствени жилища, за разлика от "белите" държави, където този процент е около 50-60%. Но нали искаме да сме като тях?
54
3
 
9
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Е как бе? Не бяхте ли най-умнокрасивите? Ко станА, че не вечерЯаме? :)
53
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все пак ми се струва, че нивото на бедност и нивото на ваксинаци, отразяват по някакъв косвен начин нивото на интелекта. Дали сме 80 процента умници и хора със съвест или 20 процента са такива?
52
4
 
7
 
! Отговори
черния преди 2 години
До АнонименТия дето подписват такива договори с Газпром, че ги страх да ги покажат, такъв "глобален енергиен играч" ще ни направят, че свят да ти се завии. А и сега има Турски поток и минава през България, нещо особена далавера не се е видяла. Вярно подарихме на руснаците 1млрд долара, ама то такава ни е традицията.
51
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забележете - Чехия и Словакия най-нисък риск. Пречи ли им че са бивши социалистически държави? Явно не. Но манталитет и на народ и на управници вероятно е друг.
50
4
 
10
 
! Отговори
Правилно преди 2 години
Колкото е по-умен човек, толкова е по-беден. И не се ваксинира. Ей-го на: Румъния и България, гениални народи пък са бедни. Другите им пречат.
49
5
 
2
 
! Отговори
черния преди 2 години
До АнонименTe вече не са колонии. Сега са свободни да се оправят както могат. Просто за сега не им се получава особено. Но ще минат 1000 години и всичко ще се нареди. Или ще отидат китайците след 10 години и ще ги оправят.
48
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейците превърнаха Гърция в сервитьорите на Европа. Щото все някъде трябва да почиват. Ние и за това не ставаме - нямаме качествена храна, нямаме и качествен персонал, строителството ни е под най-долно качество, инфраструктура няма. За какъв туризъм говорим???
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да благодарим дружно на баце,царо и стамиши..
46
4
 
6
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Искам списък на стоките, от които някой се е лишил поради бедност. Ето, аз ще ви кажа от какво съм се лишил тая седмица, от вечерното бренди и съответното мезе. Но това е за компенсация, понеже си купих два колекционерски ножа, американски, Бък джентълменски. Или тая девойка пише по темата от скука.
45
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българските градинарски дружества в Унгария и Австрия, са учили европейците на земеделие, пчеларство, градинарство в миналото!
44
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Язе съм с външна тоалетна.
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТи луд си си? Вестници не сме ползвали, че в България имахме български заводи за тоалетна хартия, да не говорим, че плодовете, зеленчуците ни бяха не само с много високо качество, но и не бяха наблъскани с химия и нямаше ГМО и водата ни беше чиста!Че бъларите винаги са били много добри специалисти в земеделието , не само през соца, а винаги, българските гранарски дружества в Унгария и Австрия, са учили европейците на земеделие, пчеларство, градинарство!
42
5
 
10
 
! Отговори
Емигрант преди 2 години
Няма как да не е беден народа в България- всезнаещ и всичкоможещ но нищоправещ. Всеки народ си заслужава съдбата и управниците.
41
6
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ-крадци преди 2 години
Ами ако сте бедни, отивайте при Баце, той ще ви даде от чекмеджето..... Хахахааааа
40
4
 
3
 
! Отговори
И като добавим преди 2 години
30% под линията на бедността, получаваме почти 2/3 от българите в риск за живота.
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, как така сме бедни, нали била дошла промяната?
38
3
 
8
 
! Отговори
Да,но висшите ни преди 2 години
държавни служители,политиците и партийните величия са богати хора,със стандарт над средния в ЕС,а не у нас.За да си запазят стандарта,те не променят нищо по въпроса със заплатите,не само не ги намаляват,но ги и увеличават.Има близо 10 000 такива със заплата над 20 000лв.Разликата мин-макс в заплатите у нас е най-голяма в ЕС и достига над 50-60 пъти.И после тези наглеци идват и говорят по слугинските ТВ как грижата за човека е основната им грижа.Както при Тошо,знаем и кои са хората.
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 17България наистина е перфектна за туризъм, не е толкова горещо както в Гърция и Турция, при това България е съчетала всичко на малка територия - море с плажове, красиви гори и планински курорти, минерални извори, исторически забележителности и места, автентична късно средновековна архитектура, къши и цели комплекси, Тимерманс не е излъгал! Нашите управляващи трябва да работят за благото на населението по всякакви начини, вместо да се карат, да подкрепят и дребния и среден бг бизнес