С Румъния оставаме най- бедните в ЕС, 34% от българите живеят в лишения

Един от всеки пет души в ЕС е застрашен от бедност
Обновена: 16 окт 2021 20:44 | 16 окт 2021 16:25, Камелия Цветанова
223
С Румъния оставаме най- бедните в ЕС, 34% от българите живеят в лишения
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България и Румъния са страните в ЕС с най-голям дял от населението изложен на бедност и материални лишения. Това сочат последните данни на Евростат, според които двете страни са сред четирите в ЕС с повече от една четвърт от населението изложено на риск от бедност: Румъния (35,8 %), България (33,6 %), Гърция (27,5 %) и Испания (27%), пише БГНЕС.

Един от всеки пет души в ЕС е застрашен от бедност. През 2020 г. 96,5 млн. души в ЕС са били изложени на риск от бедност, което представлява 21,9% от населението.

Още по темата

В доклада са представени няколко констатации от по-подробната статия "Statistics Explained" за условията на живот в Европа.

През 2020 г. в ЕС е имало 75,3 млн. души, изложени на риск от бедност, 27,6 млн. души са били в тежко материално и социално положение, а 27,1 млн. души са живели в домакинство с ниска интензивност на труда.

Сред 96,5 млн. жители в ЕС, които са били изправени пред риск от бедност, около 5,9 млн. души (1,3% от общото население) са живели в домакинства, изпитващи едновременно и трите условия за бедност (риск от бедност, тежко материално и социално лишение и живеещи в домакинство с много ниска интензивност на труда).

Най-ниските дялове на хората, изложени на риск от бедност , са регистрирани в Чехия (11,5 %), Словакия (13,8 %), Словения (14,3 %), Нидерландия (15,8 %) и Финландия (15,9 %).


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: бедностЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
4
 
! Отговори
Не се оплаквайте преди 2 години
а продължете да пълните Чекмеджето и да офшорките на Пеевски робии, ще карате по дупки, ще газите в кълта
35
4
 
7
 
! Отговори
ЧУКУНДУР преди 2 години
Бъдещето което ви чака ефендим е евтин обслужващ персонал.Малък процент много,много богати и рая която бъхти за без пари цял живот. Работещи бедни,и после окаяни пенсионери. Това е ЕС за вас . А от вас нищо не става освен да си завиждате един друг и да си правите мюзеверлик ( мръсотия) един друг.Аллах да ви пази !
34
4
 
8
 
! Отговори
Pomak преди 2 години
В БГ са добре само програмистите, гербаджиите и депесарите и малко от по платената администрация, съдии и прокурори!
33
5
 
16
 
! Отговори
Родолюбец преди 2 години
Много сме си добре дори. Просто мрънкането ни е в повече. Не заменям България за нищо.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 17А вие не може ли да си защитите интереса? Как Турция, която даже не е в ЕС, си постриха потоци, АЕЦове и внасят зеленчуци, плодове, консерви в Европа? И то навсякъде, Гърция също. Ако трябва, фирмата я регистрирайте в някоя западна държава и пак продавайте бг продукцията си чрез нея, посланиците и те да помагат, за това са пратени и получават заплати! Докато не започнете всички заедно да си помагате, няма да има подобрение!
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За сметка на това пък не сме ваксинирани!
30
3
 
17
 
! Отговори
Така е преди 2 години
Така е със премиер от СИК
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми това еположението, роби сме.....хахахаха :))) Виждам един стар авер, карал такси в Лондон, питам го що не се завърне, той ми отговаря, че немало какво да прави тука :)))
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно са доста повече процентите. Статистиката у нас уродливо се изкриява от изследвания от типа на ""средна заплата удари 2000 лева"
27
7
 
5
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ТОВА НАСЛЕДСТВО НИ ЗАВЕЩАХА ЧЕРВЕНИТЕ КХМЕРИ, ПЪРВООБРАЗА НА ИД, МУДЖАХАДИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ
26
4
 
7
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
И немци и французи ще ти дадат да развиваш селско стопанство, промишелност и индустрия?? Ами тогава какво ще првавят те? Тимерманс вчера каза, че България има чудесни "перспективи за развитие на туризъм". Това е бъдещето, което са предначертали за България.
25
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Испания 80 процента от жените и мъжете вече са на левия бряг,раждаемостта им е спаднала до минимум,но докато живях там не чух по тяхните новини да говорят за негативни тяхни класации,демографски кризи и тем подобни..
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КрайКакто каза един: "Тези, които скачаха по площадите и се радваха на демокрацията, след това ровеха в кофите за смет!"
23
3
 
6
 
! Отговори
до 22 преди 2 години
Мишок ще викаш на майкa си панелен плъх не съди по себе си!! Изшез малко да се разходиш в калта за да се успокоиш!!
22
14
 
5
 
! Отговори
Отровна гад преди 2 години
А от 5 месеца на власт е Румен Радев! Еднолично, пълно и безконтролно!
21
2
 
4
 
! Отговори
До19 преди 2 години
Мишок,не е лошо да замълчиш,това че си беден и нещастен и озлобен го разбрахме!
20
3
 
11
 
! Отговори
Край преди 2 години
Е от кой искат българите да се по-богати. ЕС е клуба на богатите. От унгарци, от поляци от чехи. Ми няма как. По добре най-беден сред богатите отколкото най-богат сред бедняците.Старата българска поговорка - да съм малко мишле в голяма мелница.
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това дори е постижение. Доскоро бяхме на последно място, сега вече сме с една позиция нагоре. Прогреса е достигнат благодарение на ковид, който вади от класацията в България горките бедни пенсионери, отреждайки им светлина на душите.
18
5
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 2 години
А ти робе?? Не правиш ли същото!!!
17
4
 
6
 
! Отговори
До15 преди 2 години
Мишок,недей да разсъждаваш и да даваш мнение за хора които не познаваш!