След Brexit: Ще каже ли ЕС "стига" на Великобритания?

Може ли да се развали Споразумението между Лондон и Брюксел
16 окт 2021 12:30, Петя Славова
51
След Brexit: Ще каже ли ЕС "стига" на Великобритания?
Снимка: БГНЕС

Ден преди заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович да обяви новите предложения от страна на Брюксел, британският министър Дейвид Фрост, който отговаря за Brexit, заяви, че всяко действие освен цялостното пренаписване на протокола, ще доведе до задействането на член 16. А той позволява на Великобритания да отмени действието на документа, предава "Дойче Веле".  

Това от своя страна би довело до разваляне на Споразумението за Brexit между Лондон и Брюксел. А следващата логична стъпка е търговска война. ЕС не трябва да се страхува от тази перспектива. Премиерът Борис Джонсън рискува до крайност. Ако неговото твърдо про-Brexit правителство продължи с тези игрички, ЕС трябва да каже "стига".

Смяташе ли Борис Джонсън изобщо да спазва споразумението?

Правителството на Джонсън няма никаква легитимност да говори за Северна Ирландия. По време на кампанията за Brexit тя почти не бе споменавана от онези, които бяха за напускане на ЕС. Самият Джонсън прояви потресаващо невежество, сравнявайки границата с Ирландия с границите между различните квартали в Лондон.  

Когато Тереза Мей беше премиер, а Джонсън предприемаше различни маневри, за да заеме мястото ѝ, той успя да изманипулира наивниците от северноирландската Демократична юнионистка партия като им обеща да бъде техният спасител. Но когато постигна споразумение с ирландското правителство през 2019 г., което по-късно се превърна във въпросния протокол, регулаторната граница бе поставена в Ирландско море. Решение, което от гледна точка на юнионистите бе далеч по-нежелано от онова, което Мей беше предложила, и което Джонсън драматично отхвърли.  

Съмнително е дали британският премиер изобщо е планирал да се придържа към споразумението. Последиците от Брекзит започват да нанасят щети на Великобритания. Големият недостиг на работна ръка и кризата с горивото причиниха сериозни поражения. На фона на това развитие превръщането на протокола в основно бойно поле на продължаваща “битка” с ЕС е полезна тактика за отклоняване на вниманието. Представянето на Европейския съюз като бюрократична и неспособна на компромиси структура се приема добре от избирателите.

И най-важното – то поставя ЕС в ролята на виновник. Защото колкото и зле да изглежда ситуацията след Брекзит, Лондон неизменно вижда проблема в ЕС, а не в самия Brexit.

Лондон очевидно не се интересува от Северна Ирландия

Недоволството на правителството в Лондон няма нищо общо със Северна Ирландия. Защото то отдавна е демонстрирало, че нито разбира, нито се интересува от положението в Северна Ирландия и от  това как Брекзит наруши тамошното крехко равновесие.  

ЕС също е допускал грешки, най-лошата от които е решението да задейства член 16-ти по време на спора за ваксините по-рано тази година. Решение, което беше отменено веднага след ужасената реакция на ирландското правителство.

Готовността на ЕС да промени Протокола за Северна Ирландия също е знак, че той е неефективен, макар че Великобритания не предприе никакви стъпки, за да може той да заработи. И все пак Шефчович направи нещо, което Джонсън и компания не успяха: ангажира се с проблемите на хората в Северна Ирландия. Предложените промени за облекчаване на трафика от стоки чрез намаляване на бюрокрацията бяха плод на обширни консултации и се приветстваха от бизнеса.  

ЕС не може да си позволи повече отстъпки

Европейският съюз не може да си позволи повече отстъпки, защото те биха означавали сериозен риск за мястото на Ирландия в общия пазар. И биха се отразили фатално върху репутацията на ЕС като защитник на интересите на своите страни членки.  

Брюксел не бива да прави нови отстъпки пред правителство в Лондон, което доказа, че е непостоянно, ненадеждно и двулично. Ако ЕС все пак ги направи, това ще окуражи много други мошеници в Европа.

Проблемът не е в протокола, нито в ЕС, нито в Ирландия. Проблемът е в самия Брекзит. Тези, които подкрепяха оттеглянето на Великобритания от Общността, никога няма да признаят това, но ЕС не бива да им помага да отричат реалността.

 


51
Още по темата: ВеликобританияЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никъкъв компромис за английският мухъл бой до дупка.
49
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако правешкия род не се беше покачил на българския трон сега България щеше да е като Швейцария! :))))))))
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"ингилизин работа не пипа той е свикнал по цял ден да го носят" - Глупости. Недостиг на желаещи няма никъде в Западна Европа. Тези работни места просто не се изписват за живущите там, защото имат права. Предлагат се с цел експлоатация поначало на фирми посредници, внасящи накуп чужденци без език. Когато Германия през локдауна направи централна страница за набиране на хора за прибиране на реколтата, регистриралите се стопанства бяха единици, докато ревяха колко много им трябвали нашите роми.
47
3
 
6
 
! Отговори
Румен преди 1 месец
За ЕС добрия вариант е Британия да е отвън . Колониите и са много. ЕС ще се ЗАДАВИ. ЗАТОВА ТЯ МОЖЕ ДА СИ ДЕЙСТВА: ВОЕННО , ПОЛИТИЧЕСКИ , КУЛТУРНО съвместно с ЕС . НО НЕ И ФИНАНСОВО , ПАЗАРНО , И С РАБОТНА РЪКА
46
2
 
13
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
Британията съвсем е била издала багажа преди да стане,, една от основателите на ЕС ". Точно ЕС я направи финансова столица на блока след тяхното си в ,,английски стил" предложение. И Британията се видя в пари и пак стана ,,ВЕЛИКА сила " ...в ЕС. И си повярваха сами...
45
0
 
3
 
! Отговори
До 37 преди 1 месец
То и България и Турция и Римската империя ..и..и ...са били Велики Империи или част от велики империи, ама...Ако мислиш че Индия, Нова Зенландия или САЩ им пука за предишния им поробител, въпреки че си имат и доста английски имигранти там .Явно някой фиркан англичанин ти е пълнил главата с ,,великата империя"
44
0
 
14
 
! Отговори
Хан Тервел преди 1 месец
Както се казва Англия няма приятели а само интереси. За съжаление Европа не може да си определи пола камо ли да защити страна членка...
43
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Споко бе глада и мизерията ще им изкарат мързела
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС ще свърши курса И -еврото - също !
41
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Англия са жив зян освен без колонии останаха и без работници и слуги от 27 държави а ингилизин работа не пипа той е свикнал по цял ден да го носят на носилка и чадър да му носят тъй ще. пукнат от мързел нека им
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Англетата са копие на нас, естествено те са били империя, нема да споря за това :))) Имат население от 65 милиона във Великобритания, обаче имали недостиг на работна ръка.....хахахаха :)) Има една българска поговорка - "Търсиш на хляба мекото", та и те така.....хахахаха :)))
39
12
 
11
 
! Отговори
SS преди 1 месец
ЕС ще се разпадне.Въпрос на време е !
38
2
 
3
 
! Отговори
Простак преди 1 месец
А ако през това време приемат Западните Балкани, дали след това ще искат да ги върнат обратно?
37
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Здравейте ***, знаете ли че Сitsy of London не е част от UK?Обзалагам се, че 99,99% не са чували за това и също толкова не могат да разберат за какво става въпрос в момента.Не забравяйте, че Англия е била велика империя, и сега зад UK има цяла британска общност, която по богатство и научен и технологичен потенциал превъзхожда всички други. А мишците в Брюксел, ще клекнат, така както клекнаха за споразумението Брекзит, продадоха интересните на източна Европа.
36
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха,ха защо не се казва НИКЪДЕ, в никоя медия, че City of London е извън споразумението и никакви ЕС правила и регулации не го ловят, а в същото време UK имали споразумение, Е как стават тези гимнастики? Факт е че ситото на Лондон е най-богатата и влиятелна 1 м2 миля в света, там са хед офисите на стотици банки от целия свят, там е и лондонската борса на метали, която определя цената на златото два пъти дневно за целият свят. 90% от офшорните компании са под британска юрисдикция- трилиони
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще защити ЕС Ирландия, а нас защити ли ни за Шенген, земеделските субсидии, визите за Америка, че и еврото дето няма май да стане. Двуличието е доста.
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боби Джонсън ще се напука на бело и ще ги такова всичките в Брюксе. Може и обратното да стане, но затова е белото, за да е забавно. Сега засега го отнасят инглизите.
33
4
 
6
 
! Отговори
4 до 5 преди 1 месец
Аз съм съгласен България да стане фронтофис на Турция.
32
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така се казва СТИГА на най богатия европейски пазар в Европа! Това да ви не е тошковия кокошарник. :)))))))))))
31
4
 
10
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 месец
ПРИ НАС В ДИВИЯ ЗАПАД ТОВА КАКВО НИ ЗАСЯГА