След Brexit: Ще каже ли ЕС "стига" на Великобритания?

Може ли да се развали Споразумението между Лондон и Брюксел
16 окт 2021 12:30, Петя Славова
51
След Brexit: Ще каже ли ЕС "стига" на Великобритания?
Снимка: БГНЕС

Ден преди заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович да обяви новите предложения от страна на Брюксел, британският министър Дейвид Фрост, който отговаря за Brexit, заяви, че всяко действие освен цялостното пренаписване на протокола, ще доведе до задействането на член 16. А той позволява на Великобритания да отмени действието на документа, предава "Дойче Веле".  

Това от своя страна би довело до разваляне на Споразумението за Brexit между Лондон и Брюксел. А следващата логична стъпка е търговска война. ЕС не трябва да се страхува от тази перспектива. Премиерът Борис Джонсън рискува до крайност. Ако неговото твърдо про-Brexit правителство продължи с тези игрички, ЕС трябва да каже "стига".

Смяташе ли Борис Джонсън изобщо да спазва споразумението?

Правителството на Джонсън няма никаква легитимност да говори за Северна Ирландия. По време на кампанията за Brexit тя почти не бе споменавана от онези, които бяха за напускане на ЕС. Самият Джонсън прояви потресаващо невежество, сравнявайки границата с Ирландия с границите между различните квартали в Лондон.  

Когато Тереза Мей беше премиер, а Джонсън предприемаше различни маневри, за да заеме мястото ѝ, той успя да изманипулира наивниците от северноирландската Демократична юнионистка партия като им обеща да бъде техният спасител. Но когато постигна споразумение с ирландското правителство през 2019 г., което по-късно се превърна във въпросния протокол, регулаторната граница бе поставена в Ирландско море. Решение, което от гледна точка на юнионистите бе далеч по-нежелано от онова, което Мей беше предложила, и което Джонсън драматично отхвърли.  

Съмнително е дали британският премиер изобщо е планирал да се придържа към споразумението. Последиците от Брекзит започват да нанасят щети на Великобритания. Големият недостиг на работна ръка и кризата с горивото причиниха сериозни поражения. На фона на това развитие превръщането на протокола в основно бойно поле на продължаваща “битка” с ЕС е полезна тактика за отклоняване на вниманието. Представянето на Европейския съюз като бюрократична и неспособна на компромиси структура се приема добре от избирателите.

И най-важното – то поставя ЕС в ролята на виновник. Защото колкото и зле да изглежда ситуацията след Брекзит, Лондон неизменно вижда проблема в ЕС, а не в самия Brexit.

Лондон очевидно не се интересува от Северна Ирландия

Недоволството на правителството в Лондон няма нищо общо със Северна Ирландия. Защото то отдавна е демонстрирало, че нито разбира, нито се интересува от положението в Северна Ирландия и от  това как Брекзит наруши тамошното крехко равновесие.  

ЕС също е допускал грешки, най-лошата от които е решението да задейства член 16-ти по време на спора за ваксините по-рано тази година. Решение, което беше отменено веднага след ужасената реакция на ирландското правителство.

Готовността на ЕС да промени Протокола за Северна Ирландия също е знак, че той е неефективен, макар че Великобритания не предприе никакви стъпки, за да може той да заработи. И все пак Шефчович направи нещо, което Джонсън и компания не успяха: ангажира се с проблемите на хората в Северна Ирландия. Предложените промени за облекчаване на трафика от стоки чрез намаляване на бюрокрацията бяха плод на обширни консултации и се приветстваха от бизнеса.  

ЕС не може да си позволи повече отстъпки

Европейският съюз не може да си позволи повече отстъпки, защото те биха означавали сериозен риск за мястото на Ирландия в общия пазар. И биха се отразили фатално върху репутацията на ЕС като защитник на интересите на своите страни членки.  

Брюксел не бива да прави нови отстъпки пред правителство в Лондон, което доказа, че е непостоянно, ненадеждно и двулично. Ако ЕС все пак ги направи, това ще окуражи много други мошеници в Европа.

Проблемът не е в протокола, нито в ЕС, нито в Ирландия. Проблемът е в самия Брекзит. Тези, които подкрепяха оттеглянето на Великобритания от Общността, никога няма да признаят това, но ЕС не бива да им помага да отричат реалността.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: ВеликобританияесBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако правешкия род не се беше покачил на българския трон сега България щеше да е като Швейцария! :))))))))
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ингилизин работа не пипа той е свикнал по цял ден да го носят" - Глупости. Недостиг на желаещи няма никъде в Западна Европа. Тези работни места просто не се изписват за живущите там, защото имат права. Предлагат се с цел експлоатация поначало на фирми посредници, внасящи накуп чужденци без език. Когато Германия през локдауна направи централна страница за набиране на хора за прибиране на реколтата, регистриралите се стопанства бяха единици, докато ревяха колко много им трябвали нашите роми.
37
3
 
6
 
! Отговори
Румен преди 2 години
За ЕС добрия вариант е Британия да е отвън . Колониите и са много. ЕС ще се ЗАДАВИ. ЗАТОВА ТЯ МОЖЕ ДА СИ ДЕЙСТВА: ВОЕННО , ПОЛИТИЧЕСКИ , КУЛТУРНО съвместно с ЕС . НО НЕ И ФИНАНСОВО , ПАЗАРНО , И С РАБОТНА РЪКА
36
2
 
13
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
Британията съвсем е била издала багажа преди да стане,, една от основателите на ЕС ". Точно ЕС я направи финансова столица на блока след тяхното си в ,,английски стил" предложение. И Британията се видя в пари и пак стана ,,ВЕЛИКА сила " ...в ЕС. И си повярваха сами...
35
0
 
3
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
То и България и Турция и Римската империя ..и..и ...са били Велики Империи или част от велики империи, ама...Ако мислиш че Индия, Нова Зенландия или САЩ им пука за предишния им поробител, въпреки че си имат и доста английски имигранти там .Явно някой фиркан англичанин ти е пълнил главата с ,,великата империя"
34
0
 
14
 
! Отговори
Хан Тервел преди 2 години
Както се казва Англия няма приятели а само интереси. За съжаление Европа не може да си определи пола камо ли да защити страна членка...
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко бе глада и мизерията ще им изкарат мързела
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС ще свърши курса И -еврото - също !
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англия са жив зян освен без колонии останаха и без работници и слуги от 27 държави а ингилизин работа не пипа той е свикнал по цял ден да го носят на носилка и чадър да му носят тъй ще. пукнат от мързел нека им
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англетата са копие на нас, естествено те са били империя, нема да споря за това :))) Имат население от 65 милиона във Великобритания, обаче имали недостиг на работна ръка.....хахахаха :)) Има една българска поговорка - "Търсиш на хляба мекото", та и те така.....хахахаха :)))
29
12
 
11
 
! Отговори
SS преди 2 години
ЕС ще се разпадне.Въпрос на време е !
28
2
 
3
 
! Отговори
Простак преди 2 години
А ако през това време приемат Западните Балкани, дали след това ще искат да ги върнат обратно?
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще защити ЕС Ирландия, а нас защити ли ни за Шенген, земеделските субсидии, визите за Америка, че и еврото дето няма май да стане. Двуличието е доста.
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боби Джонсън ще се напука на бело и ще ги такова всичките в Брюксе. Може и обратното да стане, но затова е белото, за да е забавно. Сега засега го отнасят инглизите.
25
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така се казва СТИГА на най богатия европейски пазар в Европа! Това да ви не е тошковия кокошарник. :)))))))))))
24
4
 
10
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ПРИ НАС В ДИВИЯ ЗАПАД ТОВА КАКВО НИ ЗАСЯГА
23
8
 
27
 
! Отговори
dtj преди 2 години
Англо-саксите ще разберат колко голяма про3тотия беше тоя БРЕКЗИТ в монета преди да измрат поголовно гладни и от мизерия!!!! Дано поне българските въртиопашко-емигранти да успеят да се върнат преди да стане късно!!!
22
3
 
5
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Заради хората, които са предопределили съдбата на целкият бг народ, заради тях Живко от Варна живее зле без пари !
21
14
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
САМО БЪЛГАРИЯ! САМО БРИТАНИЯ! САМО ББ! ЗАВИНАГИ!
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо ХристовТАКА ЛИ БЕ? ТИ В КАЧЕСТВОТО СИ НА БЪЛГАРСКИ МИЯЧ НА *** СИГУРНО ИМАШ ПО-ГОЛЯМО ПРАВО?