В Чехия отменят ДДС върху тока и природния газ

Решението трябва да бъде одобрено от Европейската комисия
19 окт 2021 08:00, Елка Василева
25
В Чехия отменят ДДС върху тока и природния газ
Снимка: архив, БГНЕС

Правителството на Чехия отмени временно данък добавена стойност върху електричеството и газа на фона на значително повишение на цените на енергията, предаде ДПА.

Още по темата

Финансовото министерство съобщи, че ДДС, който е 21 процента, няма да бъде налаган през ноември и декември.

Решението трябва да бъде одобрено от Европейската комисия. Очаква се то да струва на чешката хазна около 78 и половина милиона евро на месец.

Това означава, че домакинства, които плащат по 1 000 крони на месец (или около 40 евро) за електрическа енергия, ще спестят около 350 крони или около 14 евро през двата последни месеца на годината.

Правителството планира да направи законови промени, с които да изключи  за постоянно доставките на електричество и газ от облагането с ДДС от следващата година, предаде БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо не разбирам,при стандартно ДДС в Чехия от 19% като как при разход от 1000 крони като ги освободим от плащане на ДДС разликата става 350 крони?
17
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До Анонимен 2Така се прави демагогия Просто чешкото правителство хвърля прах в очите на хората Ти как си го представяш европейска комисия да отмени данък А да видим какво ще им отговорят ,ако въобще публикуват отговора Комбинация от три пръста ще им покажат и записи от арии на операта "Не си познал" ще им пратят Е това ще направят от Брюксел
16
0
 
3
 
! Отговори
ДААА преди 2 години
Май на никого не му е ясно какво е ДДС, обяснявам измислен налог събиран от всички и най-вече НАРОДА за пълнене на празна държавна хазна. Не свалят ДДС за да имат повече пари за пенсии, заплати, лекарства итн. събирано коствено/директно от съвестни и несъвестни граждани. Фирмите имат различни начини за "топене" на ДДС но Народа НЕ!
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чехия е държава, а ние в момента сме територия и някакви да речем че са хора си правят каквото си искат тук.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 111" Решението трябва да бъде одобрено от Европейската комисия."Това си го пропуснал за европейската комисия ,е там са баш тия които искат да грабят
13
1
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
"Финансовото министерство съобщи, че ДДС, който е 21 процента, няма да бъде налаган през ноември и декември. Решението трябва да бъде одобрено от Европейската комисия." С една дума нищо не са отменили а само дигат пушилка
12
1
 
3
 
! Отговори
нещастници преди 2 години
отменяйки данъка а не борсата за емисии където е проблема, се гарантира печалбата на посредниците на ток!
11
0
 
1
 
! Отговори
Служител преди 2 години
До АнонименЗа мафията в парламента няма партии. Въпросният Ковачки беше от БСП, АБВ, ДПС, т.е. интереса клати феса. Мафият, наречена БГ бизнес е надпартийна.
10
1
 
7
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Винету трябва да излезе пред гражданите на България и да обясни, защо въведе пазарни цени на тока за фирмите. Това въвеждане на пазарни цени на тока не е измислено от Радев.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 20 Де да знам. Ковачки не е гербер примерно,но държи голяма част от нещата. Онзи виден бесепар Добрев младши също има доста такива дружества. Тъй че гербери,бесепари,седесари,извън парламента всички са приятели и си помагат
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ако,европейската ,,комисия каже -не ,какво правят тогава ? Как може да повериш съдбата си в ръцете на някой друг на който въобще не го интересува за тебе ?
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А нашите комунистически крадци начело с Радев знаят само да папат
6
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички ТЕЦ и ВЕЦ са на хората на Бойко и ДПС. Разпродадени за стотинки. Освен това всички електро компании са чужди. Те нямат интерес да намлят, а само да дерат кожата н робите. Наследството на ГЕРБ
5
12
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ В БЪЛГАРИЯ , ЗАЩОТО ТУК УПРАВЛЯВА КОМУНИСТА РАДЕВ КОЙТО НАРОЧНО ПРОДАВА СКЪПО ЗА ДА СИ ИЗБИЕ 1 МИЛИАРД ДАДЕНИ ПАРИ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗА ДА КУПИ ИЗБОРИТЕ С ТЯХ!!!! ПРИРОЗНИЯ ГАЗ Е БИЛ НА ТЕЗИ НИВА И ПРЕЗ 2014-ТА И ПРЕЗ 2018-ТА ТЪЙ, ЧЕ НЕ Е НОВОСТ ТЕ ЦЕНАТА 100% СА Я БИЛИ ВДИГНАЛИ ОЩЕ ТОГАВА! А ТОКА ГО ПРОДАВА ДЪРЖАВНАТА НЕК И Е ПРИБРАЛА ПЕЧАЛБАТА ОТ ПРОДАЖБАТА НА СКЪПИЯ ТОК НО НАСЕЛЕНИЕТО ЩЕ ПЛАТИ СМЕТКАТА А РАДЕВ ЩЕ ПРИБЕРЕ ПЕЧАЛБАТА ЗА ДА КУПУВА ИЗБОРИТЕ ОТНОВО!
4
1
 
19
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Че то в България ако го отменят, нищо няма да влезе в хазната :)
3
4
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Браво! С Президент социалист като Милош Земан начело на държавата няма как да не се помисли за намаляне на цените!
2
0
 
21
 
! Отговори
do 2 преди 2 години
не се прави така, щото нашите дедесари и дедерасти не могат да крадат от ддс-то
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво! Така се прави, когато мислиш и за бизнеса и за населението. Бързи и смели решения.