Болници вече изнемогват заради високите сметки за ток

Цената на електроенергията е два пъти по-висока
14 окт 2021 20:40, Нели Христова
70

Болници и училища вече изнемогват заради високите сметки за ток и газ. Хирургическият блок на областната болница в Шумен се отоплява на природен газ, а терапевтичният – на ток. По-високите им цени означават и повече разходи за лечебното заведение, което заедно с разходите за консумативи товари значително бюджета.

"В момента цената на тока, която заплащаме, е 2 пъти по-висока от тази, която заплащахме до преди няколко месеца. Тогава беше 104 лв. на мегават час. Сега е около 300 лв. Чувам, че и газта се увеличава. Досега не ползвахме газ, но от 2 дни се наложи да пуснем отоплението, което е на газ. В същото време се качват и цените на консумативите и на храната на болните", посочи директорът на МБАЛ "Шумен" д-р Димитър Костов пред Bulgaria ON AIR.

Основно училище "Никола Обретенов" в Русе е изцяло газифицирано. Въпреки че е санирано и цялата топлоинсталация е сменена, сметките за отопление за последния месец са много високи.

"Почти 5000 лв. на месец в отоплителния сезон струва отоплението на газ. Трудно бихме се справили с увеличението на газта, още повече, че, самият монополист изисква авансово плащане. Искат и да преценим какъв ще ни бъде разходът за целия отоплителен сезон", каза директорът на ОУ "Никола Обретенов" в Русе Емил Тюлеков.

Няма вариант да се отоплява само част от сградата.

"И една десета да са тук, пак трябва да се отоплява цялата сграда. Няма как иначе. Не можем да отопляваме само част от сградата, включително и закритата част трябва, за да се поддържа температурата в системата", добави той.  

Освен от високите сметките, ръководството на училището е притеснено да не се повтори сценарият от миналата година, когато заради онлайн обучението се е наложило от училището да плащат неустойки, тъй като не са изразходвали количеството газ, което са заявили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Всички реват за пари и държавата дава ли, дава и така до след 10 години когато и последния работещ данъкоплатец се изнесе и останат тук само социално слаби роми, пенсионери, държавни служители, политици и приближени бизнесмени. Има няма 5 милиона народ, а с КПД на тухла в полет! Стига сте раздавали пари на всеки ревнал, просто променете закона, че индивиди без платени осигуровки да не се лекуват и пари ще има!
56
4
 
8
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
За всичко е виновен комунизма, демокрацията е най-добрата система, но лошия комунизъм вече 30 години и пречи да дойде в България.
55
1
 
7
 
! Отговори
Анализатор преди 2 години
България никога не е била в демокрация, опитите след падането на БКП са подобни на това в което сме сега, в нищото, после ГЕРБ построи пак комунизма и не знаехме реалните стоиности на цените с света около нас. В най-богатия съюз няма място за нас, това става ясно, няма как да сме част, при ГЕРБ всичко беше инкогнито. Сега вече пипалата ги няма
54
4
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Последен шанс - банани или Евразийски Съюз!
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парламента да гласува както в Полша решение за върховенството на българските закони над ЕС, и да отменим всички разпоредби на ЕС и зелени сделки за да развиваме нормално енергетиката си. България в това отношение е богата страна и можем да изградим енергийна независимост с АЕЦ, ТЕЦ и Водно електрически централи (не зелените ВЕЦ).
52
2
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
До Анонимен 53 На Орбан му е през парашпангела какво разрешава ЕС и какво не !
51
0
 
8
 
! Отговори
Отдел 13 преди 2 години
Само бананите и портокалите да не пипат, че тогава ще стане страшно.
50
4
 
11
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
На всеки 100 години Запада тръгва срещу Русия .......... зада изяде шамарите и да се кротне в следващите 100 години! В момента в Кремъл само загряват преди да включат шамарената фабрика на бързи обороти !
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия предлага само дългосрочни договори. за над 10г. ,не са глупави.Пак до тях ще стигнем.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС едва ли ще разреши на страните членки да сключват поединично договори за доставка на газ със газпром, защото това нарушава едиството и солидарността на Европйския съюз. Затова България най-вероятно няма да сключи договор с Русия, въпреки че Русия вече ни предложи такъв договор както с Унгария (но Орбан е лош за ЕС).
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога увеличиха цените ,кога фалираха? Нормално е спекулата да вдигне цените в началото...
46
3
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Хитлери Клинтън каза, че ще ни докара евтин течен газ .......... ама, друг път !
45
3
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Явно някои са забравили, че Слънцето изгрява от Исток.........както и газта !
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бързо отивайте при Митрофанова да сключвате дългосрочен договор за евтин руски газ...............Ще закъснеете за промоцията...........Митрофанова се обади на нашите главатари, те не реагираха. Правят се на ни чул, ни видял, за да не им се карат САЩ и Брюксел. Много се страхуват.
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бананите и наркотиците при капитализма са свързани едни с други. Появяват се едновременно в капитализма. Бананите са необходими за трафика на кока, стана ясно от последните разкрития.
42
4
 
13
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Но пък имате банани целогодишно !
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия заяви, че е готова да увеличи транзита на газ през Украйна, ако ЕС гарантира покупките, което означава още 20% за транзитни такси което ще приближи цената към бариерата от 1500$. Само Унгария ще купува руска газ през България от Турски поток за 200$.
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЕЦ Белене като частен проект е вреден за България и народа. Още един частен изнудвач. Частният проект АЕЦ Белене правилно беше спрян. Двата реактора трябват на АЕЦ Козлодуй - 7 и 8 блок, собственост на държавната АЕЦ Козлодуй..................Да спрем фантазиите и мечтите на заблудените ни овцеводачи, за вреден частен проект АЕЦ Белене................Персонал, далекопроводи, администрация, инфраструктура - това ще спести няколко милиарда лева.
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнесмените изнемогват. Вдигнеш им тока - изнемогват, вдигнеш минималката - изнемогват, намалиш данъците - изнемогват, намалиш ддс - изнемогват.
38
0
 
6
 
! Отговори
Fena преди 2 години
директорът на ОУ "Никола Обретенов" в Русе Емил Тюлеков е поредната калинка паднала някъде и незнайно защо. Значи идва една фирма в Русе и налива 10ина милиона, за да имат хората достъп до газ. Ама монополиста искал да се плаща????? Ама плаща се, бе държавна кратуно! Мислите,че всичко е безплатно ли?