Велев: Заради скъпия ток икономиката спира, фалитите са неизбежни

Сметките за септември двойни, за октомври вече ще са тройни
298
Велев: Заради скъпия ток икономиката спира, фалитите са неизбежни
Снимка: Pixabay

Необходими са допълнителни мерки за ограничаване щетите за българската икономика от високите цени на електроенергията. Цената на свободния пазар вече е рекордна - 482 лева за мегават час, призна Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК), пред bTV.

Според него компенсацията, която държавата се готви да даде от 50 лева за мегават час, е крайно недостатъчна, защото надвишението е 360 лева.

Още по темата

"Не се оценява размерът на бедствието. Това, което се обсъжда, са палиативни и закъсняващи мерки. Фалитите са неизбежни. Не само, че ще има много фалити, просто икономиката ще спре", прогнозира Васил Велев.

"Президентът разпореди да се работи така, че да се компенсира справедливо не само бизнесът, но и социалната сфера. Не само бизнесът е на свободния пазар, но и всички небитови абонати – болници, училища, читалища, театри, музеи и детски градини", посочи той за срещата по проблема, която се проведе вчера.

"За септември сметките са два пъти по-големи, за октомври сметките ще дойдат през ноември и те ще са три пъти по-големи. Ако цените продължават така, ноемврийските сметки могат да са и четири пъти по-големи", каза Васил Велев.  

Той съобщи, че бизнесът настоява да се компенсират всички небитови потребители, които са 600 000, с три четвърти от разликата, от надвишението от 119 лева, което е прогнозната цена.

Според Васил Велев причината за увеличението на цената на тока е в сбъркания пазарен модел на електроенергетиката.

С искания за незабавни и несимволични компенсации заради високите цени на тока днес на протест пред Министерския съвет излизат работодателски организации и синдикати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още по темата: токикономикаВелев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
1
 
6
 
! Отговори
Кой източва България преди 2 години
Експери в източването на капитали. Помните 90-те как източиха и фалираха всички предприятия и какво се случи с нас 96-97-***? Е сега същите източват капиталите събрани в частния бизнес и после спестяванията на гражданите.
147
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя и преди увеличението на газта България си произвеждаше точно толкова ток, но тогава цените на тока не бяха високи. А иначе няма нищо общо, не, няма нищо общо, да не си помисли някой.
146
1
 
16
 
! Отговори
Форсмажорен преди 2 години
При екстремни ситуации се вземат екстремни мерки. Главнокомандващия тропва по масата, за определен срок, да кажем 6 месеца, се замразяват всякакви посредници по цената на тока, всякакви борси, всякакъв износ на електричество и т.н.
145
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
основния проблем е наливането на пари и ниските лихви, това е, лесния и евтин достъп до финансови резурси в момента води до това че кьораво и кьопаво играе с цените на суровините на борсата, ако не вдигне основната лихва в близките месеци нещата определено ще излязат от контрол, това е! всичко друго е шменти капели
144
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чрез скъпия ток най-лесно се източват парите събрани в населението на държавата.
143
1
 
15
 
! Отговори
Няма криза преди 2 години
Енергийната криза е изкуствена и спекулативна, след като в България имаме рекорд на производство на електрическа енергия и рекорден износ !
142
0
 
9
 
! Отговори
аз преди 2 години
Кой вкара България в свободния пазар? Само питам, да не си помислите че реферирам към управлението на един шофЕр на една Жипка
141
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Високите цени на газта принуждават потребителите и производителите да използват ток, което води до увеличение на цената на тока. Скоро газта ще стане практически недостъпна заради високата си цена, всички ще минавата на ток, което ще доведе до експлозия на цената на тока.
140
1
 
12
 
! Отговори
Скъп ток преди 2 години
Статията е за скъпия ток, който България произвежда в изобилие и има рекорд на износа, а троловете ни обясняват все нещо за руски газ ?! Защо ?!
139
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светът е изправен пред енергийна криза която не помним от 1967г. и 70те насам - двете големи кризи които разтърсиха света(по-точно става дума за западния свят, не за Русия, Русия разполага с изобилие от енергии). Тази криза обаче ще бъде още по силна. Грейте се на вятърни мелници и соларни панели (особено през ледените зимни вечери), Урсула ще ви сгрее, добре ще ви подгрее, но ще спасите планетата, щото Европейската комисия е господар на природата.
138
0
 
14
 
! Отговори
Айде бе! преди 2 години
И от какъв зор ще дотират цените на тока за частни фирми? Че тия пари да не растат по дърветата? Частен бизнес, частни рискове, това е положението. Като не ти е изгодно фалирай и това е!
137
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изкуствено ни създават паника и енергийна криза в България.
136
0
 
7
 
! Отговори
Когато преди 2 години
Си *** е завинаги.Точно Велев твърдеше,че либерализация на енергийния пазар ,ще доведе до намаляване цената на тока.
135
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов и Герб спряха и Белене и Южен поток.Изпълниха волята на Западните си господари.Но пък дадоха 2 млрд. кеш за несъществуващи американски самолети.ГЕРБ са национални предатели,трябва да изгният по затворите и да работят по строежа на Белене.Орбан скоро сключи петгодишен договор с Газпроп за руска газ на цена 300,а не на 1300,каквато е пазарната цена в момента.Това което Европейските чиновници не искат да направят,докато не почнат революциите.Но Орбан е държавник,а Борисов-брюкселски пудел
134
1
 
4
 
! Отговори
Годжи преди 2 години
Да гласуваме за Възраждане,Така и така по-зле ще става,поне тия да ги укаушим
133
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво общо има цената на ГАЗТА с ТОКА в България? - Нищо общо няма!. В България Тополофикациите работят на газ, а не електро централите.
132
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При тези цени на газта ако се задържат до зимата, краставиците от оранжериите в Холандия ще струват 14 евро само себестойността.
131
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на хляба ще расте заради по-скъпи ток, гориво и пшеница.
130
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние виждаме огромно търсена на втечнен газ от нашите клиенти, но за съжаление не сме в състояние да увовлеторим всички, заяви министърът на енергетиката на Катар Саид ал Кааби в отговор на искането на ЕС да увеличи доставките на газ. Катар е изчерпил своето производство и е неспособен да увеличава доставките. Катар и САЩ може да пренасочат газта си от Азия към ЕС само ако ЕС се съгласи да купува на цени значително по-високи от цените в Азия.
129
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейците почват да рабират, че не само ще мръзнат тази зима, но няма да имат възможност да подобрят ситуацията. Единствено Брюксел и комисарите в Европейската комисия не го разбират или се правтят, че не го разбират - разбира се, те няма да мръзнат с техните заплати по 400 хил евро както техното стадо - половин милиард европейци които ще трябва да се отопляват със собтвеното си дихание.