Радев: Очаквам ясни и навременни мерки заради високата цена на тока

В резиденция "Бояна" се провежда кръгла маса
18 окт 2021 15:25, Ерол Емилов
261
Радев: Очаквам ясни и навременни мерки заради високата цена на тока
Снимка: БГНЕС

"Очаквам не просто дискусия за високата цена на електроенергията, а ясни и навременни мерки, които да вземе правителството", заяви президентът Румен Радев по време на кръглата маса за решаване на проблема с цените на тока и природния газ.

Тя се провежда в резиденция „Бояна“. В нея участват служебният премиер Стефан Янев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебните министри на енергетиката, на икономиката, на труда и социалната политика - Андрей Живков, Даниела Везиева и Гълъб Донев, председателят на КЕВР Иван Иванов, ръководители на енергийни дружества, представители на синдикатите и на бизнеса, кметове на общини.

"В Европа се вихри невиждана, безпрецедентна до момента енергийна криза, тя не подминава и България. Причините са много, те са най-вече глобални и от вътрешен характер", каза още Радев.

Държавният глава обясни, че проблемът е общоевропейски и за това трябва да се работи активно и да се търсят общоевропейски решения. В разговор и в контакт съм с различни експерти.

“Знаете, че на 13 октомври ЕК излезе със съобщение за мерки. Тези мерки краткосрочните, най-важните за нас, касаят най-вече социалната защита на битовите потребители в ЕС. Ние сме страната и това е добре дошло точно в тази криза, но нашите битови потребители са на регулиран пазар. Тук разликата е огромна, а мерките са насочени основно в това направление, като социална защита и то те се прехвърлят на държавите членки", посочи Радев. 

Още по темата
"Най-важната мярка, която България би имала полза, не присъства в съобщението на ЕК и това е или дерогация, или ограничаване и намаляване на цените на емисиите. Това е единствената политически контролирана мярка от ЕК - въглеродните емисии. Най-важното какви национални решения ще се вземат така, че страната ни да омекоти ударът от тази криза. Експертите в глобален план предвиждат, че до пролетта на 2022 г. цените няма да се успокоят. Разбирам напълно правителството и всички вас за тежкото наследство, за вързаните ръце от законови и нормативни изисквания както национални, така и общоевропейски и особено важно от липсата на парламент, който може да вземе наистина важни решения по отношение на данъци, промени на закони, но кризата е реална и тя изисква антикризисни мерки. Рискът е голям и в момента за българските граждани, защото тази криза с цената на тока, въпреки че стои постоянно цената на битовия ток, тя удря върху цената на всичко останало.

Освен това от 1 януари 2022 г. какви ще бъдат цените, макар че оставаме на регулиран пазар?! Това е изключително важна мярка, която трябва да се обсъди. Какво ще се случи с цената на тока? Да не говорим за цената на газа, в какво незавидно положение е като задлъжнялост "Топлофикация София". Това от своя страна завлича и "Булгаргаз". Може да стане каскада от кризи. На риск вече са изложени, и това много внимателно трябва да се анализира, и училища, и детски градини, и болници, и ВиК дружества, които също излязоха на свободния пазар", заключи държавният глава.


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
0
 
3
 
! Отговори
Най-добрия преди 1 месец
Политикът с най-висок рейтинг в държавата прави 50 лицеви, но когато става дума за работа, той очаква никой друг да я свърши.Велик!!!
236
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РАДЕВ -УНИЩОЖИТЕЛЯТ НА БЪЛГАРИЯ НА СЪД !
235
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо ПРОКУРАТУРАТА спи и не подвежда под съдебна отговорност РАДЕВ и Кацаров ???????Животът на българина без значение ли е ?? Във всяка нормална държава тези двама престъпници ,отдавна да са в ареста ....
234
0
 
2
 
! Отговори
1-н преди 1 месец
То и аз ги очаквам, без да съм принципал на кабинета (правителството) като този
233
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя па очаквал мерки. Ами нали твоето правителство трябва да ги взема тия мерки. Ама не знаят какво да сторят и ще бездействат докато не потъне кораба. Като Вера су.
232
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А да видят всички, които през 2017 г гласуваха за тая матрьошка, не се научиха, че Бсп на власт = глад и криза.Честито!
231
0
 
8
 
! Отговори
кгб разведка преди 1 месец
Де*а и*иота про*т. Досъсипа всичко. Всеки ден даваме по мин. 100 човека жертви, цените хвръкнаха нагоре, един ши*ан кораб не можа да извади 1 месец и се стигна до еко катастрофа. Тоя не е никаква алтернатива на сикаджията или учиндолския. Просто няма вече лидери. Ако продължи така след 4 г. не виждам какво работещо ще остане. БСП отново показаха истинското си лице.
230
1
 
11
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
А ние очакваме да се махаш.Стига толкова. Не ставаш.
229
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все чака ясни и навременни мерки и приоритети, но никога не уточнява какви иска да са те! Празни приказки!
228
0
 
10
 
! Отговори
От Пламен Узо преди 1 месец
То, ти и пликчета очакваш. Мноооого
227
0
 
8
 
! Отговори
От Централния затвор преди 1 месец
И ние те очакваме с буйна страст.
226
1
 
16
 
! Отговори
резудентУ може преди 1 месец
да очаква прокуратурата.......
225
2
 
21
 
! Отговори
Българският преди 1 месец
Мадуру това е Радев
224
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ясни и навременни"добро утро!Като имаше парламент що мълча др.регулировчик?Е трябваше да се справят с най важното за олигарси,подсъдими,резидент и обкръжение- гл.прокурор пречката с/у далавери и обвинения."Новите"не бяха тук,а някъде по трасето да чакат пликчета с благодарности.Още тогава алармира КРИБ за цената на тока,но глухотата надделя.Сега командори своите парашутисти,те не са в час,нямат компетентност.Радев се пробуди,но не сте във военно поделение слушам и изпълнявам,иска се въображение
223
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко е *** тоя зеленчорап. 10 месеца калинките му нищо не предприеха, сега се събрали на банкет в Бояна да установят как нищо не са свършили
222
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 195"Как така държавата ще плаща тока на фирмите?" - така, както е в ес. Или поне в идеологията на ценообразуването, където домакинствата плащат в пъти по-скъп ток от фирмите. Трябва да си свениш чипа с европейски, както каза мадридският....
221
0
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
"този проблем може да се реши само на ниво ЕС," - хахаха... създателите на проблема щели и да го решават. Той Борисов правилно ви рече, че сте про'ст ватпял.
220
1
 
27
 
! Отговори
Виктор преди 1 месец
Господаря каза:Очаквам ясни и навременни мерки....Много са ти ,,навременни" мерките парвеньо ченгесарско без тях и олигарсите си гола вода .Негодник !
219
0
 
17
 
! Отговори
Тя преди 1 месец
Една пуйка ей тъй чакала, чакала, ...та накрая взела, че пукнала !
218
1
 
22
 
! Отговори
Нострадамус преди 1 месец
Господ да ви е на помош,българи-с тоя въздухоплавател!