Бизнесът и синдикатите на общ протест срещу скъпия ток

Канят всички небитови потребители пред МС на 19 октомври
50
Бизнесът и синдикатите на общ протест срещу скъпия ток
Снимка: Pixabay

Бизнесът и синдикатите свикват национален протес на 19 октомври от 12 ч. Пред Министерски съвет заради скъпия ток.

Още по темата

„Икономическата конюнктура, предизвикана от продължаващата пандемия, създава огромни затруднения пред редица икономически дейности и цели отрасли. Много предприятия се задъхват, а някои и спират работа, във възникналата ситуация. Към този фактор се прибави непосилното бреме на стремително нарасналата цена на електроенергията, търгувана на т. нар. свободен пазар.

Потребителите на електроенергия, закупена на свободния пазар, не могат да издържат на сегашното ниво на цената й. В държавата с най-скромни възможности в Европейския съюз често се плаща най-скъпата електроенергия и цената е вече непосилна“, мотивират протести си работодатилите и синдикатите.

„Всеки небитов потребител в България – не само промишлените предприятия, но и болници, училища, детски ясли и градини, ВиК дружества, театри, музеи и други културни институции, държавни и общински ведомства и предприятия и други потребители, които закупуват електроенергията на свободния пазар, са подложени на ценови шок“, допълват те.

Според тях бездействието на компетентните държавни органи, което продължава вече много години, ги накара да предложат и решение на въпроса – компенсация на свръхразхода за всеки небитов стопански потребител на електроенергия, с което цената на електроенергията за индустрията поне да се доближи до тази на регулирания пазар.

„Предупредихме, че трябва да се съсредоточим върху следващите две тримесечия, които са най-рискови за икономиката ни. Предложихме и подробно описан механизъм за осигуряване на финансирането и разплащане на компенсационните мерки, а именно от СВРЪХпечалбата на производителите на електрическа енергия собственост на държавата чрез авансово изплатен дивидент. Свръхпечалба, която е над планираната. Платена е от всички небитови потребители и вече е налична в банковите сметки на АЕЦ „Козлодуй“, НЕК и енергийните дружества. Засега от отговорните институции не са предприети адекватни действия за овладяване на кризисната ситуация. Никой не казва, че още преди месец една след друга европейските държави започнаха да прилагат точно такива мерки, каквито вече предложихме на правителството. Никой не казва и че при нас ситуацията беше по-лоша още преди кризата по причини, за които носят отговорност всички управляващи. Днес, когато икономиката е на ръба, можем да заявим, че търпението ни е изчерпано. Изпълнителната власт наблюдава 3 пъти по-скъпата цена на електроенергията от прогнозата на КЕВР  с равнодушие. Ресорният министър на енергетиката не проявява никаква активност“,  посочват бизнесът и синдикатите.

 Според тях единственият отговор на такова поведение може да бъде общонационален протест.

Исканията на протеста са да спре бездействието на изпълнителната власт по отношение на цената на електроенергията на „свободния“ пазар,  незабавно компенсиране на всички потребители, които получават електрическа енергия от „свободния пазар“, ангажиране на компетентни експерти в отговорните институции, които да предложат и реализират допълнителни мерки за ограничаване щетите за българската икономика от скока на цените на тока и другите енергоносители.


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
БОЛГАРИЯ преди 1 месец
колкото си искате можете да викате и да драскате никой нема да ви обърне внимание тези от правителството са глухи нема да ви чуят
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Капитализъм - за капиталистите..................Социална държава - за народа.....................Не обратното.............БСП и синдикатите не знаят кои са, кого защитават.................Капиталистите да ядат от собствената си манджа на свободния пазар.............Социалната държава от Конституцията е за народа.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бизнесмените не искат свободен пазар за богатите...............Бизнесмените искат свободен пазар и пазарни цени да има само за държавните фирми и за населението.........Чрез свободния пазар, частният бизнес на търговците и производители на ток да ограбват държавата и държавните дружества.
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Токът от АЕЦ Козлодуй ще е само за най-богатите бизнесмени. За народа ще е най-скъпият ток от бизнесмените търговци, бизнесмените производители на зелен ток................Социална държава и комунизмъ за богатите и бизнеса, див капитализъм за народа и работниците.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Синдикатите са подлогги на богаташите и бизнеса............
42
0
 
2
 
! Отговори
СС преди 1 месец
Тока от АЕЦ Козлодуй за България, "зелената енергия" на Брюксел !!! Не н азелени сделки и борси !!
41
1
 
4
 
! Отговори
ххх преди 1 месец
Къде беше "бизнеса",като затвориха реакторите и Южен поток ??? Зелена енергия,зелена борса ,зелено дърво за глупавите българи !!!
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оле...ми Борисов им даде 5000000000 на нашите хора така наречения безнес,синдикатите вие кво са правите че не знаете ,къде са милиардите гадчета
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скачахте по площадите за пазарна икономика - ето ви свободни цени на тока,толкова свободни че дъхът спира. Ама държавата не може да се меси в ценообразуването и не е майка че да помага на изпадналите в нужда т. н. бизнесмени.
38
2
 
4
 
! Отговори
9988 преди 1 месец
Протестчето е добре да бъде на точното място! А то е централката на Гербондетата. Защото всичко това е плод на гениалните закони, прието от тези абсолютни некадърници!
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не разбрах срещу кого точно протестират?Може би срещу Международното положение или срещу Лошото време.
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На ЕС скоро му се вижда краят. По всичко личи. Такъв хаос не е имало по света никога....Русия се оказа,че играе много важна роля у нас и затова не бива да продължаваме с откровената си русофобска политика в последните месеци !
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой точно бизнес - Домусчиев дето има да връща на Държавата 780 млн за това че Тиквата му подари БМФ да го нареже на скрап и другите пълначи на Чекмеджето?!?Това не са бизнесмени, а комуно-мафиоти като Вожда им.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този протест трябва да е пред Марица изток те го произвеждат най скъпия ток в света
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прочетох статия :" Ясновидката Теодора Стефанова (световно известна, че дава точни предсказания на Силвио Берлускони) е казала, че 4 години живот остават на ЕС, след това ни поема Русия".Около 2025 г. се разпада ЕС и ние най-много ще си взаимодействаме с Турция и Русия...Радев варира между Русия и запада, защото е умен и знае, че един ден България може да се ориентира към изтока. Краят на ЕС започна от излизането на Великобритания. Лидери като Орбан, не спират да хвалят Русия и да критикуват ЕС.
32
0
 
5
 
! Отговори
диди преди 1 месец
Ами кои са тези от бизнеса - Киро и компания... А синдикатите - много загрижени за бизнес-тока бе??? Къде бяха синдикатите, когато всички протестирахме - да крият чекмеджето???
31
0
 
4
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 месец
Ти немаш пари не може да решаваш Тодор Живков
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Синдикатите станаха много активни...В последните 10 години показваха абсолютна импотентност...
29
2
 
6
 
! Отговори
Маркс преди 1 месец
аааа НЕда не съм чулнали искахте пазарана икономика и капитализъм?недейте бе хораще ви викат марксисти и комунистипък аз не ща жендъри да са миу последователи
28
0
 
8
 
! Отговори
вълкът от уолстриит преди 1 месец
Сега ще видите кон боб яде ли?