Бизнесът и синдикатите на общ протест срещу скъпия ток

Канят всички небитови потребители пред МС на 19 октомври
50
Бизнесът и синдикатите на общ протест срещу скъпия ток
Снимка: Pixabay

Бизнесът и синдикатите свикват национален протес на 19 октомври от 12 ч. Пред Министерски съвет заради скъпия ток.

Още по темата

„Икономическата конюнктура, предизвикана от продължаващата пандемия, създава огромни затруднения пред редица икономически дейности и цели отрасли. Много предприятия се задъхват, а някои и спират работа, във възникналата ситуация. Към този фактор се прибави непосилното бреме на стремително нарасналата цена на електроенергията, търгувана на т. нар. свободен пазар.

Потребителите на електроенергия, закупена на свободния пазар, не могат да издържат на сегашното ниво на цената й. В държавата с най-скромни възможности в Европейския съюз често се плаща най-скъпата електроенергия и цената е вече непосилна“, мотивират протести си работодатилите и синдикатите.

„Всеки небитов потребител в България – не само промишлените предприятия, но и болници, училища, детски ясли и градини, ВиК дружества, театри, музеи и други културни институции, държавни и общински ведомства и предприятия и други потребители, които закупуват електроенергията на свободния пазар, са подложени на ценови шок“, допълват те.

Според тях бездействието на компетентните държавни органи, което продължава вече много години, ги накара да предложат и решение на въпроса – компенсация на свръхразхода за всеки небитов стопански потребител на електроенергия, с което цената на електроенергията за индустрията поне да се доближи до тази на регулирания пазар.

„Предупредихме, че трябва да се съсредоточим върху следващите две тримесечия, които са най-рискови за икономиката ни. Предложихме и подробно описан механизъм за осигуряване на финансирането и разплащане на компенсационните мерки, а именно от СВРЪХпечалбата на производителите на електрическа енергия собственост на държавата чрез авансово изплатен дивидент. Свръхпечалба, която е над планираната. Платена е от всички небитови потребители и вече е налична в банковите сметки на АЕЦ „Козлодуй“, НЕК и енергийните дружества. Засега от отговорните институции не са предприети адекватни действия за овладяване на кризисната ситуация. Никой не казва, че още преди месец една след друга европейските държави започнаха да прилагат точно такива мерки, каквито вече предложихме на правителството. Никой не казва и че при нас ситуацията беше по-лоша още преди кризата по причини, за които носят отговорност всички управляващи. Днес, когато икономиката е на ръба, можем да заявим, че търпението ни е изчерпано. Изпълнителната власт наблюдава 3 пъти по-скъпата цена на електроенергията от прогнозата на КЕВР  с равнодушие. Ресорният министър на енергетиката не проявява никаква активност“,  посочват бизнесът и синдикатите.

 Според тях единственият отговор на такова поведение може да бъде общонационален протест.

Исканията на протеста са да спре бездействието на изпълнителната власт по отношение на цената на електроенергията на „свободния“ пазар,  незабавно компенсиране на всички потребители, които получават електрическа енергия от „свободния пазар“, ангажиране на компетентни експерти в отговорните институции, които да предложат и реализират допълнителни мерки за ограничаване щетите за българската икономика от скока на цените на тока и другите енергоносители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
БОЛГАРИЯ преди 2 години
колкото си искате можете да викате и да драскате никой нема да ви обърне внимание тези от правителството са глухи нема да ви чуят
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнесмените не искат свободен пазар за богатите...............Бизнесмените искат свободен пазар и пазарни цени да има само за държавните фирми и за населението.........Чрез свободния пазар, частният бизнес на търговците и производители на ток да ограбват държавата и държавните дружества.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Токът от АЕЦ Козлодуй ще е само за най-богатите бизнесмени. За народа ще е най-скъпият ток от бизнесмените търговци, бизнесмените производители на зелен ток................Социална държава и комунизмъ за богатите и бизнеса, див капитализъм за народа и работниците.
40
0
 
2
 
! Отговори
СС преди 2 години
Тока от АЕЦ Козлодуй за България, "зелената енергия" на Брюксел !!! Не н азелени сделки и борси !!
39
1
 
4
 
! Отговори
ххх преди 2 години
Къде беше "бизнеса",като затвориха реакторите и Южен поток ??? Зелена енергия,зелена борса ,зелено дърво за глупавите българи !!!
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оле...ми Борисов им даде 5000000000 на нашите хора така наречения безнес,синдикатите вие кво са правите че не знаете ,къде са милиардите гадчета
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скачахте по площадите за пазарна икономика - ето ви свободни цени на тока,толкова свободни че дъхът спира. Ама държавата не може да се меси в ценообразуването и не е майка че да помага на изпадналите в нужда т. н. бизнесмени.
36
2
 
4
 
! Отговори
9988 преди 2 години
Протестчето е добре да бъде на точното място! А то е централката на Гербондетата. Защото всичко това е плод на гениалните закони, прието от тези абсолютни некадърници!
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбрах срещу кого точно протестират?Може би срещу Международното положение или срещу Лошото време.
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ЕС скоро му се вижда краят. По всичко личи. Такъв хаос не е имало по света никога....Русия се оказа,че играе много важна роля у нас и затова не бива да продължаваме с откровената си русофобска политика в последните месеци !
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой точно бизнес - Домусчиев дето има да връща на Държавата 780 млн за това че Тиквата му подари БМФ да го нареже на скрап и другите пълначи на Чекмеджето?!?Това не са бизнесмени, а комуно-мафиоти като Вожда им.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този протест трябва да е пред Марица изток те го произвеждат най скъпия ток в света
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прочетох статия :" Ясновидката Теодора Стефанова (световно известна, че дава точни предсказания на Силвио Берлускони) е казала, че 4 години живот остават на ЕС, след това ни поема Русия".Около 2025 г. се разпада ЕС и ние най-много ще си взаимодействаме с Турция и Русия...Радев варира между Русия и запада, защото е умен и знае, че един ден България може да се ориентира към изтока. Краят на ЕС започна от излизането на Великобритания. Лидери като Орбан, не спират да хвалят Русия и да критикуват ЕС.
30
0
 
5
 
! Отговори
диди преди 2 години
Ами кои са тези от бизнеса - Киро и компания... А синдикатите - много загрижени за бизнес-тока бе??? Къде бяха синдикатите, когато всички протестирахме - да крият чекмеджето???
29
0
 
4
 
! Отговори
Тодор Живков преди 2 години
Ти немаш пари не може да решаваш Тодор Живков
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Синдикатите станаха много активни...В последните 10 години показваха абсолютна импотентност...
27
2
 
6
 
! Отговори
Маркс преди 2 години
аааа НЕда не съм чулнали искахте пазарана икономика и капитализъм?недейте бе хораще ви викат марксисти и комунистипък аз не ща жендъри да са миу последователи
26
0
 
8
 
! Отговори
вълкът от уолстриит преди 2 години
Сега ще видите кон боб яде ли?
25
1
 
14
 
! Отговори
АХА преди 2 години
Само вижте заглавието - "Бизнесът и синдикатите заедно на протест...". Срещу кого, бе?! Срещу международното положение,ли?!Да не би извънземните да ни смучат тока и да пълнеят?! Кой го изнася тоя ток, аз ли?! Бизнесът изнася 2/3 от производството и после протестира срещу себе си .. е ово е стандарт!Или по-точно, тия, дето уж управляват енергетиката, са същите, които са играчите на пазара.. Е, сами себе си ли да спрат?!
24
0
 
10
 
! Отговори
цон кай хой преди 2 години
ама защо само небитови? Нас битовите потребители също върло ни интересува цената на тока за бизнеса защото ако е прекалено скъпа половината бизнес фалира, а другата половина надува цените на продукцията си за да може да си покрие загубите от високия ток... Битовите потребители дали искат да плащат двойно за продуктите на бизнеса или искат да си плащат сегашни цени с нормален ток?