Радев: Проблемът с високите цени на енергията е общоевропейски

Според президента трябва да се търсят координирани действия
Обновена: 21 окт 2021 20:01 | 21 окт 2021 18:19, Ерол Емилов
372
Радев: Проблемът с високите цени на енергията е общоевропейски
Снимка: Прессекретариат на държавния глава

"Проблемът с високите цени на електроенергията е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия на ниво Европейски съюз, така че да защитим гражданите и бизнеса", заяви президентът  Румен Радев пред журналисти в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет, на което представлява България.
 
Президентът изтъкна значението и необходимостта на краткосрочни и дългосрочни мерки, предложени от Европейската комисия за смекчаване на ефекта от повишаващите се цени на енергийния пазар на ЕС. "Най-важните от краткосрочните мерки обаче, които касаят компенсации за гражданите и за бизнеса, данъчни облекчения, държавна помощ, са оставени изцяло на отговорността на държавите членки и са според техните финансови възможности. България вече предприе действия и очаквам в спешен порядък правителството да обяви още по-значими мерки в подкрепа на всички небитови потребители", заяви Румен Радев.
 
По думите на държавния глава, за България важна мярка, която в момента липсва, е намаляване на цените на емисиите на парниковите газове, които вече надхвърлят разчетните от ЕК нива за 2030 година. Друга възможност е събраните средства от продажба на емисии да могат да се използват за кризисни мерки.
 
Радев изтъкна, че е важно цените на енергийната борса да са прозрачни и да не се допуска спекула.

"България произвежда енергия, достатъчна за своя пазар, и изнася енергия. Ние сме част от ЕС и този износ не може да бъде спрян, а това влияе на цените в България. Затова ще настояваме ЕК да се намесва енергично с контрол върху борсите и мерки за предотвратяване на спекулата", заяви Румен Радев.
 
Президентът посочи, че България заедно с други държави, сред които и Франция, ще настоява в спешен порядък ядрената енергетика и производството на енергия от природен газ да бъдат признати и включени в списъка с екологично устойчиви икономически дейности. "В България разчитаме на нашия ядрен сектор като основен източник на достъпна, евтина и надеждна енергия. Приветстваме и средносрочните мерки, особено за облекчаване на разрешителните за ВЕИ и за търсене на решения на големия проблем как да съхраняваме енергията от ВЕИ“, заяви Румен Радев.

Още по темата
Президентът подчерта, че България решително подкрепя прехода към климатично неутрална икономика, но той трябва да бъде плавен, устойчив, балансиран и щадящ и за гражданите, и за икономиката.

"Трябва да търсим такива решения, които да гарантират тази устойчивост. Ще настоявам, както и няколко други държави, да бъде извършен анализ за връзката между настоящата енергийна криза и приетия пакет „Подготвени за цел 55“, посочи президентът. За страната ни драстичното намаляване  на емисиите би означавало ускоряване на процеса на спиране на традиционни базови мощности, без да има готовност да ги замени с нови такива според съвременните технологии.

"За съжаление, предишното правителство през декември 2020 г. допусна да се тръгне по тази пътека и сега ние трябва да правим всичко възможно, за да минимизираме щетите за България", каза Румен Радев и допълни, че трябва да внедряваме нови решения в нашата енергетика и то ускорено, но в никакъв случай не трябва да допускаме рисково изпълнение на този преход.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR


372
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Понеже както Борисов сам каза, че матрялът дето го подкрепя е про'ст повтарям: "проблемът може да е европейски, но СТАНА НАШ заради раболепното поведение на комплексираната и безродна про'ста мутра Борисов, подкрепяна от про'стите и безродни неграмотници от махалите." Дали ви харесва или не - си е ваш проблем.
282
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/276"като има проблем да го отстранят чрез преговори." - така е... а работата на ес на урсулата е да създава проблеми.
281
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Христо Христов/280"НО БЪЛГАРИТЕ НЕ ВЗИМАТ ОБЩОЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ! БЕЗ КОМЕНТАР!" - ама като искаш да живееш като европеец и слушаш Брюксел - ще плащаш европейски цени за енергията. Той Борисов правилно каза, че матрялът му е про'ст.
280
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/278"НО БЪЛГАРИТЕ НЕ ВЗИМАТ ОБЩОЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ! БЕЗ КОМЕНТАР!" - като почнеш да работиш по европейски, да се пенсионираш на 67+ по европейски и да плащаш по 30+ % данъци по европейски, майчинството да е 4-6 месеца по европейски - ще взимаш и ти 2000-3000 евро по европейски.
279
1
 
0
 
! Отговори
П.К. инк. преди 1 месец
До АнонименТук речта се пише задължително на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.
278
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев: Проблемът с високите цени на енергията е общоевропейски - Е ДА НО БЪЛГАРИТЕ НЕ ВЗИМАТ ОБЩОЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ! БЕЗ КОМЕНТАР!
277
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев: Проблемът с високите цени на енергията е общоевропейски - Е ДА НО БЪЛГАРИТЕ НЕ ВЗИМАТ ОБЩОЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ! БЕЗ КОМЕНТАР!
276
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такава е задачата на политиците, като има проблем да го отстранят чрез преговори. Но Радев няма авторитет и никой не се интересува от него.
275
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Общи приказки и разтягане на локуми. Радев дори не може да говори. Дори Янев го превъзхожда.
274
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Махай зеления сертификат. Искаме да работим нормално шапкарино
273
2
 
6
 
! Отговори
фен(бивш) преди 1 месец
...а ПРОБЛЕМЪТ,С НИСКИТЕ ПЕНСИИ,ЗАПЛАТИ,САМО НАШ.
272
2
 
9
 
! Отговори
Р.Р. преди 1 месец
С 15 бона заплата и генералска пенсия - пука му на оная работа на другаря РадеФ за дереджето на простолюдието. За него е важно баламурниците отново да го изберат , че иначе имунитета отива на кино , а Гешев отдавна го чака за спявка в следствения арест.
271
1
 
2
 
! Отговори
П.К.инк. преди 1 месец
Проблемите с енергийните ресурси са световни. Съвсем не е случаен факта, че Петорката Арктически Държави отдавна са се окопали в своите владения и със зъби и нокти /разбирай оръжия от последно поколение, включително и ядрени/, бранят баснословните енергийни богатства под топящите се ледени полета на АРКТИКА.
270
12
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
проблемът може да е европейски, но стана наш заради раболепното поведение на комплексираната и безродна про'ста мутра Борисов, подкрепяна от про'стите и безродни неграмотници от махалите.
269
2
 
13
 
! Отговори
Dinosaurus преди 1 месец
Обаче проблемът с най-ниските доходи си е наш и НЕ Е ОТ ВЧЕРА. И в соцлагера бяхме най-бедни, при великия комунизъм. А Чорапа се е устремил към живковизъма - абсолютна и еднолична власт. Само дето е сбъркал епохата и сега ще ни завлече в бездната за наказание че не го искаме спонтанно и единодушно с 99.99%
268
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе хунаво, ама на обикновенният мил и добър, нароооден, хубав чивечец, не дават ни ток да призвежда, ни да доатавя, ни мрежи да създав а.. . Как така? А свободата?
267
1
 
7
 
! Отговори
филип ейджи преди 1 месец
медикофашизма няма да ти помогне!
266
5
 
11
 
! Отговори
В ЕВРАЗИЯ С РАДЕВ преди 1 месец
РАДЕВ СЧУПИ ДЪРЖАВАТА И НИ ВОДИ КЪМ ЕВРАЗИЯ. КАКВО КАЗВА ПУТИН ЗА ДОНБАС- ХОРАТА ГЛАСУВАХА ДОНБАС ДА ПРЕМИНЕ КЪМ РУСИЯ- ЕТО СЕГА ГЛАСУВАЙКИ ЗА РАДЕВ И НЕГОВИТЕ НАХИЛЕНИ ИЗМАМНИЦИ НАРОДЪТ НА БЪЛГАРИЯ КАЗВА НЕЩЕМ В ЕВРОЗОНАТА А В ЕВРАЗИЯ- ЕХ ТОГАВА КЪФ ЖИВОТ- КУЧЕ ВЛАЧИ ДИРЯ НЯМА- ИЗБЕРЕТЕ ГИ, А С ТЯХ В ЕВРАЗИЯ. МИН ЗАПЛАТА В ЕВРАЗИЯ- 58/118ЕВРО- ПОСЛЕДНИ ПО ДОХОДИ В ЕВРОПА, НО ПЪРВИ В ЕВРАЗИЯ. ОЛИГАРСИТЕ С ОГРОМНИ ПРИХОДИ, БЕДНИТЕ УДАРЕНИ В КАЛТА, БЕДЕН НАРОД СЕ ЮРКА ЛЕСНО.
265
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ave tea korumpirani bg generali rabotiat za chujdi spyoni i chujdi darjavi. edinstveno fizicheskoto im unistojenie ste prodalji promianata kam svetloto bg badeste s dovolno i dostatachno bg tok za seka bg mahla i seka bg kolibka i za europeiski dohodi na bg malki i sredni predpriemachi v bg. ;)
264
3
 
8
 
! Отговори
Дони преди 1 месец
До 260 От малък знам,че ченгетата и доносниците са негодници.Така,че мнението ти изобщо не ме интересува.Що се отнася за Бойко Методиев Борисов той е истински държавник и лидер.А Румен Радев е парвени обвързано с мутри-Александър Маринов-стратегически съветник създателя на Мултигруп,мафиоти ,олигарси-Божков,Бобокови,Василев и Славчо Василев сина му също съветник на Радев.Ти си същия негодник и не се пали ако обичаш,че си смешен и непотребен