Германия ще последва примера за "локдаун за неваксинирани"

Други държави в ЕС налагат трета доза
17 ное 2021 09:44, Нели Христова
106
Германия ще последва примера за "локдаун за неваксинирани"
Снимка: БГНЕС

Разочарованието от бавното разпространение на ваксините нараства, а това накара европейските лидери да засилят позициите си по отношение на неваксинираните хора. Множество държави предприеха мерки, които изолират хората без имунитет срещу COVID-19 от останалата част от обществото.

Още по темата

Германия може да се превърне в следващата страна, която налага по-строги правила на онези, които не са напълно ваксинирани, след като партиите, съставляващи бъдещото й ново коалиционно правителство, потвърдиха предложения подход за борба с COVID-19 в парламента.

Предложените мерки ще изискват от германците да представят доказателство за ваксинация или отрицателен тест, за да се возят на автобус или да се качат на влак. Така ще бъде разширена системата "3G" на страната, която досига работи за различни закрити места.

Съпредседателят на Зелената партия Робърт Хабек каза пред обществения оператор ARD в неделя, че правилата на практика представляват "локдаун за неваксинираните".

Политическият документ на Социалдемократическата партия (СДП), Свободната демократическа партия (СДП) и Зелените е насрочен за гласуване в Бундестага, тъй като трите т. нар. "светофарни" партии са близо до сформирането на ново правителство.

Новите мерки в Германия идват, когато страната се справя с вълна от инфекции и отразява нарастващо раздразнение в голяма част от ЕС от онези, които продължават да отказват ваксинация.

Около две трети от германците са напълно ваксинирани - това е едно от най-ниските нива в Западна Европа. Поради тази причина водещите политици в страната започнаха да настояват за по-строга реторика и ограничителни мерки в опит да повишат процента на имунизираните.

Междувременно инфекциите нарастват с бързи темпове. Страната се доближава до седемдневната пълзяща средна стойност от 40 000 нови случая на ден - най-високият й процент от началото на пандемията и повече от два пъти по-голям от цифрата в началото на ноември.

Нови ограничения за неваксинирани хора влязоха в сила в столицата Берлин в понеделник. За влизане в барове, ресторанти, кина и други места за забавление се изисква доказателство за пълна ваксинация или възстановяване от COVID-19 през последните 6 месеца. Но настоящата вълна от инфекции засяга главно южните и източните части на нацията, където ваксинацията е по-бавна.

Ако мерките, предложени от коалицията, бъдат договорени, те ще сближат Германия в съответствие с нейната южна съседка Австрия, където в понеделник влезе в сила локдаун, специално насочено към неваксинирани хора. Той забранява на неваксинираните хора - повече от една трета от населението на страната - да напускат домовете си, освен по няколко конкретни причини.

Мерките се прилагат от полицейски служители, извършващи проверки на място, и бяха разкрити заедно със сериозни строги предупреждения от новия канцлер на страната Александър Шаленберг. Той нарече усвояването на ваксините в нацията "срамно ниско" и каза, че тези, които не са ваксинирани, сега ще трябва да изпитат "точно това, през което всички трябваше да преживеем през 2020 г.".

Австрия, където усвояването на ваксините е по-ниско от Германия, страда от интензивна вълна от инфекции. За разлика от тях, Испания и Португалия избегнаха тежестта на зимната вълна, след като обявиха най-високите нива на ваксинации в Европа.

Великобритания ще изисква бустери

Други нации в Европа приемат мерки, предназначени да подобрят усвояването на ваксините. В понеделник британският премиер Борис Джонсън почти потвърди, че скоро ще се наложи трета, бустерна ваксина, за да се счита човек за напълно ваксиниран.

"Много е ясно, че получаването на три дози  ще стане важен фактор и ще улесни живота ви по всякакви начини и ще трябва да коригираме концепцията си за това какво представлява пълната ваксинация, която да вземем отчет на това", каза Джонсън на пресконференция.

Тази стъпка вече е предприета във Франция, където случаите се увеличават. Страната въведе по-строги правила за влизане тази седмица за неваксинирани пътници от 16 страни от ЕС.

Напрежението се покачва в някои части на блока; в Атина работниците от обществения здравен сектор протестираха в понеделник срещу заплащането и условията на фона на нарастващия натиск върху гръцките болници.

Гърция публикува рекордни данни за случаите на COVID-19 няколко пъти този месец. Страната направи ваксинациите задължителни за здравния персонал през юли, но протестиращите твърдят, че този ход е довел до изоставане с персонал, което не е запълнено, предаде Ройтерс.

"Носилките в дежурните болници се увеличават с десетки, а лекарите трябва да правят избор кой да влезе в Интензивно отделение въз основа на тяхната възраст", каза Михалис Джанакос, президент на Федерацията на обществените болнични работници, пред Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
36
 
! Отговори
Харабейшио преди 2 години
Буахахахха, тези съвсем дадоха на късо!
17
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас поне има повече събудени. Ама тия успаните западналоевропейци кога ли и как ще се събудят...
16
1
 
42
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Германците са доста двулични, уж трябвало да се ваксинира човек, уж ваксинираните пренасяли зараза, а пък изведнъж не трябвало задължително да носят маски на закрито ? Доста смешна история като цяло. Един вид вие се боцнете, пък после правете каквото си искате. Не че ще спаднат нивата на заболеваемост, просто една фирма ще стане по-богата и правителството ще си измие ръцете. Двулично и доста доста елементарно.
15
32
 
1
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Браво :)
14
3
 
33
 
! Отговори
Янко Антивакс преди 2 години
"Множество държави предприеха мерки, които изолират хората без имунитет срещу COVID-19 от останалата част от обществото.".........В такъв случай да изолират и набодените, които не са образували антитела, а те са болшинството защото всеки божи ден минимум 15 % от новозаразените са ваксомани с по две дози.
13
25
 
3
 
! Отговори
Мен преди 2 години
До Mike GranataРетард, прочети данните и после разпространявай фалшиви новини по форуми. Жалка ненормална мижитурка.
12
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лелеее, тези сигурно ще отворят и концлагерите. Нали ваксините бяха доброволни?????
11
13
 
6
 
! Отговори
Чочев преди 2 години
Нашите българя люпят семки по фонтаните в Германия, и коментират колко са про сти дойчовците.
10
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега с правителство на Кирчо Канадеца и ние ще последваме този пример.
9
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксофеновете бленуващи за връщане на нормалността от преди пландемията усещат ли вече, че това ще си остане само мечта за тях.
8
4
 
55
 
! Отговори
Mike Granata преди 2 години
Две трети "ваксинирани" - заболяемостта и смъртността за септември, октомври и ноември тази година са по-високи от 2020г, когато имаха НУЛА ПРОЦЕНТА "ваксинирани" - независимо от реалността, играта за наръгване на максимален брлой жертви продължава - където са наръгани достатъчно, минаваме към трето бодене, понеже първите две са безполезни- ей, ваксизомбта, какво трябва да стане, за да се събудите?
7
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УЖАС! Това направо си е като Трета световна война.Значи здравите хора са престъпници.
6
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какво ще правят германците? Концлагерите им останаха на полска територия след края на войната, ще трябва съвсем нови да строят... Жал ми е за тях.
5
10
 
8
 
! Отговори
JJIvanov преди 2 години
AMAN OT ТЕРОРИСТИ НА ВЛАСТ !!НЕваксинираните са ЗДРАВИ >БЕЗ РИСКОВИ "ВАКСИНИ"..ПРЕболедувалите са опасни .Експерти писмено съобщават за над 68% от тях като опасни.Проверки доказва че имат зарази в Автомобилите,кухните,тоалетните,по дрехите, в стаи за работа и живеене.Ако ползват хлор токсични препарати са им заразени всички помещения.Експерти могат да открият зарази около преболедували даже със снимки от смартфони.Заразите се засичат вкл в устна кухина. Вижте д-р Ангел Кунчев РЗИ
4
2
 
48
 
! Отговори
До анонимен2 преди 2 години
Какво правим тогава?Ами Бустерни дози до откат 3,5,7,...... 209
3
4
 
44
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
Там политиците са до един в моя джоб. Преди няколко дни една депутатка почина на банката в парламента от ваксините ми когато ги възхваляваше от трибуната, явно понякога действат много по-рано от предвиденото от мен...
2
3
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След няколко месеца всички ваксинирани реално ще бъдат неваксинирани . Какво правим тогава Какъв е сценария ?
1
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво де,само две трети били ваксинирани и били с едни от най ниските нива е Европа а за Нидерландия какъв тогава е случая?