Станчев: Пазарът на труда у нас е склерозирал

Политиците нямат доверие на хората и не предлагат дългосрочни решения
Обновена: 11 юни 2024 13:47 | 11 юни 2024 13:46, Анисия Иванова
24
Станчев: Пазарът на труда у нас е склерозирал
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има нужда от отдръпване на държавата от икономиката, нещо което липсва в последните години. Политиците нямат доверие на хората и за това не предлагат дългосрочни решения. Пазарът на труда у нас е склерозирал, като липсва допир между нуждите му и кадрите, излизащи от образователната система. Друг проблем пред пазара е и негъвкавото трудово право, тъй като Кодекса на труда е един от проблемите, за да не се запълват работните места, това коментира Красен Станчев, икономист и основател на Института за пазарна икономика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

След изборната ситуация в България и ЕС дава повод за много изводи, като в кампаниите се наблюдаваше отказ от страна на кандидатите за обсъждане на глобалните теми, икономиката и геополитическите трусове, каза Станчев. Той смята, че по-скоро правителство ще бъде формирано у нас, а в ЕП може би ще наблюдаваме тройна коалиция, която да отговори на алармите в ЕС.

Ако разговорите за превръщането на ЕС във федерация продължат и постигнат евентуален успех, то ще видим намаляване на централното планиране на ниво съюз. И когато се появи дадена идея за регулации на цели сектори, то прилагането ѝ в по-голяма степен ще бъде оставяно на националните правителства.

Засилено коментираната Зелена сделка създава икономически пречки пред ЕС и партньорите му и понижава конкурентоспособността на блока. Гостът допълни, че регламенти като данъците за въглероден диоксид са неприложими в предложения модел. Това не значи, че амбициозните цели на ЕС в зеления преход не могат да бъдат забавени или стопирани.

Макроикономически ситуацията в България изглежда добре, но основният проблем е свързан със сивия списък относно прането на пари, като гостът обясни, че ако страната не излезе от него, то ще бъдат вдигнати лихвените проценти, което би намалило конкурентоспособността на бизнесите и би забавило изравняването на доходите с европейските.

Пазарът на труда у нас е склерозирал, като липсва допир между нуждите му и кадрите, излизащи от образователната система. Друг проблем пред пазара на труда е и негъвкавото трудово право, тъй като Кодекса на труда е един от проблемите, за да не се запълват работните места. Съществува проблем и със силното влияние на профсъюзите.

Бъдещите приоритети на евентуално правителство би трябвало да започнат от подкрепа за Украйна, като там се крият и много икономически фактори за България. Също така трябва да бъдат премахнати привилегиите на осигурилите се в държавното осигуряване. Обществените поръчки са друго, над което трябва да се работи, тъй като осъществилите се без конкурс обществени поръчки у нас са 3 пъти повече от средното за ЕС.

Има силна нужда и от отдръпване на държавата от икономиката, нещо което липсва в последните години. Гостът допълни, че политиците нямат доверие на хората и за това не предлагат дългосрочни решения, а се провеждат популистки кампании с водещ мотив за миналото.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата за 35 г. не можа да се справи с некоректните работодатели. Осигуряват на минимална, другото под масата, държат хората повече от 8 часа, наемат за една длъжност, а после започват да ги карат да изпълняват и други дейности. Инспекциите гледат листчето/което е направено по правилата/, а не вижда видното. Дори отпуска го налагат те, даже хората не подават молба за отпуск, значи се фалшифицира/хранителните вериги/. Не случайно младите се изнасят от Бг.
22
2
 
9
 
! Отговори
И не само преди 1 месец
Пазара на труда,а и цялото НЕАДЕКВАТНО УПРАВЛЕНИЕ,УПРАВЛЯВАНО ГЛАВНО ОТ АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО И ЕС НИЕ ДУМА НЯМАМЕ НИТО МОЖЕМ ДА СИ ИЗБИРАМЕ НОРМАЛНО ПРЕМИЕР НИТО ДА СМЕ СВОБОДНИ ПЪЛЕН ТОТАЛ СМЕ!!!
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Склерозирал също като тебе , другарю комсомолски секретар , пардон , назначен милионер ...
20
1
 
10
 
! Отговори
4х4 преди 1 месец
Работодателите крадат от работещите, било то пари, часове работа, отпуска, болнични... Държавата съответно губи от орязани осигуровки и данъци. Безработицата не е 4%,а най малко 30% с българите принудени да работят в чужбина.Ако се въведе почасова ставка, бизнесът е готов фалирал.
19
0
 
4
 
! Отговори
към 14 преди 1 месец
В Бг работодателите не дават труд на работниците. Работодателите осигуряват помещенията, задачите, работните места, средствата на труда, нормите, работното облекло и т.н. Наетите работници престират труд и получават съответна заплата.
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Станчев как е пазара на труда в НС
17
0
 
26
 
! Отговори
до 14 преди 1 месец
Казват му пазар на труда, защото там търгуват с труда на хората. Както са търгували с роби навремето. Принципът е същия като на пазара на патки, кокошки и овце. Само че с хора.
16
2
 
13
 
! Отговори
Айше преди 1 месец
За по малко от 3000 лева чисто работа не бара ич
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КАТО БОЙКО БОРИСОВ
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо му казват "пазар на труда"? В БГ работодателите дават труд на работниците. Не е като на Запад, работонаемателите да вземат труд. Само в Русия също се наричат "работодатели". Десните лобисти бутат руски паметници, но не искат да бутнат руския паметник "работодатели" от законите.
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много дигнаха заплатите и хората се оядоха. С преяждането и склерозата ги намери. Я вижте Пеевски как е заслабнал от работа. Пък заплатата му няма 1000 лв, завалията.
12
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пазар на труда има където е пълно със заводи, фабрики и предприятия в които работят не по малко от 1000 човека у нас пазара на труда, е сервитьори, пазачи в молове, работник в склад, или продавач на сергия на пазара,
11
14
 
7
 
! Отговори
Жеко преди 1 месец
На Путин памперса е винаги пълен с Нутела. Яжте путинисти!
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПАЗАРА НА ТРУДА ЗАБРАВИЛ,ЧЕ Е ПАЗАР НА ТРУД И ПОЧНАЛ ДА ПРОДАВА ТРАНДАФОРИ...
9
5
 
20
 
! Отговори
Киров преди 1 месец
Ами той и Станчев е склерозирал
8
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пореден напън на африканските либертарианци в България. За тях доброто за народа е лошо, а най-лошото за народа е добро. Това са обратни икономисти, хвалят африканската либертатианска икономика, Индия е идеал за свобода в икономиката, а Запада е лош заради социалните придобивки.
7
3
 
26
 
! Отговори
Джо преди 1 месец
Университетите произвеждат неграмотни и безхаберни висшисти! Но БГ шефовете и това не заслужават!
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Станчев, у нас не само пазарът на труда е склерозирал? Учим се от Началника.
5
13
 
8
 
! Отговори
Иванов преди 1 месец
Българите не знаят кое е по-добре: руска мизерия или европейско охолство!
4
3
 
19
 
! Отговори
Пена преди 1 месец
Въпрос: на полумъртва държава като България за какво й е работна ръка?