Трик по патриотизъм: Международни концерни използват носталгия "по родното"

Цинични маркетингови стратегии се прилагат по цял свят
23 ное 2021 20:07, Петя Славова
40
Трик по патриотизъм: Международни концерни използват носталгия "по родното"
Снимка: БГНЕС

"Купувай българското!" - този призив е добре познат у нас. Когато си мислим, че подкрепяме родната икономика, дали всъщност не купуваме продукти на чуждестранни концерни? Ето какво показва един поучителен парадокс от Полша, проследява "Дойче Веле".

Автор на статията е Станислав Щрасбургер - писател и културен мениджър. Роден е във Варшава, а живее както в Берлин, така и в родния си град или край Средиземно море.

Още по темата


Родно производство?

Обикновено не запазвам касовия бон, когато пазарувам хранителни продукти. Но след последното пазаруване в един варшавски супермаркет от голяма верига реших да го прочета внимателно. И с изненада открих, че част от платената сума е отделена и маркирана с обяснението: Обща стойност на продуктите от "Купувай полското".

Тази отметка ме смути. Като дългогодишен сътрудник на Центъра за документиране на националсоциалистическия режим в Германия аз веднага се сетих за нацисткия щемпел за качество "Гарантирано арийски" и за напътствията да се пазарува в "германски магазини". Дали историята се повтаря?

Родни продукти ли са тези стоки?

Ако се вгледаме по-внимателно, ще стигнем до извода, че акцията "Купувай полското" се оказва някакъв парадокс. Веригата, която я подхвана и вече една година рекламира търговските си отстъпки, всъщност принадлежи на чуждестранен търговски концерн. Нима една чуждестранна фирма не отива против собствените си интереси, когато призовава клиентите да купуват полски продукти? И защо тези клиенти ще отидат точно при един чуждестранен търговец, за да си купуват "родни продукти"?

От касовия бон научих още, че списъкът на въпросните продукти може да се прегледа на сайта на веригата в интернет. Отворих го и за голямо свое учудване сред продуктите открих прясно изцеден портокалов сок и атлантическа сьомга. Как ли портокалите, които идват от Бразилия, и сьомгата от Атлантическия океан изведнъж се оказват "полски продукти"?

Реших да се поразровя. И открих, че тези въпроси се поставят не от вчера. Организациите на селскостопанските производители още миналата година са протестирали срещу практиката да се лепи етикет "Продукт от Полша" . Тези етикети междувременно бяха отстранени, а търговската верига уточнява, че в акцията участват и артикули, които просто са регистрирани в страната или пък се произвеждат от фирми, поддържащи работни места в Полша.

Така нареченият "икономически патриотизъм" е разпространен не само в Полша. А международните концерни играят в случая цинична игра. На артикули, които са продукт от комплексни и глобални стопански взаимовръзки, те лепят "роден" етикет, за да предразположат клиентите и в крайна сметка да изкарат по-добра печалба.

Цинични маркетингови стратегии

Същевременно те ни баламосват с фалшива картина на обкръжаващия ни свят. „Родното“ се рекламира като особено висококачествено, но успоредно с това нито търговците ни предлагат, нито пък на нас би ни хрумнало завинаги да се откажем от богатото многообразие на глобално произведените артикули. Така у потребителите се насажда някаква потискаща шизофрения. Хем се създават някакви неясни надежди, хем никой няма намерение да ги удовлетвори. И така възниква трайна неудовлетвореност.

Подобни маркетингови стратегии освен всичко друго подхранват и националистически ориентирания популизъм в политиката. Те подготвят плодородна почва за онези политици, които искат да извличат дивиденти от носталгичните копнежи по "родното". Макар че както самите политици, така и глобалните фирми много добре знаят, че всичко това са само празни обещания.

В маркетинговата психология често се говори за социалната отговорност на предприемачите. И главният въпрос открай време гласи: Възможно ли е изобщо тази отговорност да се съчетае с икономическата дейност, насочена към печалба? Към този въпрос се прибавя и едно ново предизвикателство. В нашия глобализиран свят икономическите структури, бизнес-решенията, производствените и търговските процеси стават все по-комплексни. И много бързо могат се окажат парадоксални, ако решим да ги обличаме в благозвучни думи.

Фалшиви и опасни носталгии по един непокътнат "роден" свят

А парадоксалните решения само вредят на оборота. Изследванията показват, че особено хората в глобализираните западни култури никак не търпят сложното и многоплановото. Тъй че, за да върви бизнесът, предприемачите трябва да създават илюзията за един прозрачен и непокътнат „роден“ свят. Неслучайно маркетинговите стратези вече усвоиха медийния похват да се разказват истории. И напоследък вълнуващите истории и герои сякаш са напуснали романите и са се преместили в … рекламите.

Лично аз вярвам, че като индивидуален потребител мога да се противопоставя. Ще ми се образованието и обществото повече да помагат да хората за справяне със сложния и многопластов околен свят. Да им обясняват, че ние можем и занапред да обичаме историите за „родното“, но като отделни личности или предприемачи в никакъв случай не бива да се отдаваме на фалшиви и опасни носталгии.

Всичко това ще ни помогне не само да бъдем господари на собственото си потребителско поведение, но също така да се справяме с огромната сложност на сегашната пандемия и глобалната мобилност на хората, например. А може би ще ни предпази и от опасността да повтаряме исторически грешки.
 


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 7 месеца
До МП === Всичко си има в България, ама мангизи трябват :))) Като искаш хубаво масло, купувай си "Президент" от 8 лева или масло "ГИ", дето е 99% масло, а не 70%. Има го, полско или чешко е на фирма "Млековитка". Хубаво сирене пък има бол, ама са по 20 лева килото. Аз си взимам една "фета", ама не е гръцка, а наша фирма я прави, ама струва 200 грама 7 лева. За хляба си купи хлебопекарна като мен :)))
32
0
 
7
 
! Отговори
МП преди 7 месеца
В България ядем ***, химия и отпадъчни продукти. Преди дни бях в Одрин .В хотела ми сервираха стандартна закуска.С изненада установих, че маслото от малкото пакетче е истинско-твърдо и мирише на краве мляко.Отворете пакетче масло в БГ вътре има мазнина но от какво е Бог знае.Опитах хляба - ХЛЯБ.Опитах сиренето-СИРЕНЕ. Бях им забравил вкусовете след хранене от родните стратегически инвеститори Кауфланд, Лидъл Била и т.н.
31
1
 
0
 
! Отговори
До ПетяС Славова преди 7 месеца
Откъде преписахте / преведохте статията? Цитирайте източник! Или лично сте разговаряли с господин Щрасбургер
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
30 годин ви правят на маймуни - какво очаквате
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами много маркетинг и бизнес училища станаха. Само бачкаторите от техническите специалности останаха глупаците работещи за малко над минималната. Ами глобявайте и осъждайте такива фирми. Да ви кажа ли, че на практика българско кисело мляко в търговската мрежа не съществува, като дори и най-близкото до старото БДС го нагряват на 50оС, за да убият бактерията и да стои по-дълго в магазина. Научихме западните трикове на търговията от преди 100 години с добавка на "подобрители".
28
0
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 7 месеца
До до пияницата 31 === Ще ти кажа аз как си я правя. 2 яйца и 200 грама олио, малко сол, няколко капки лимон изцеждам, и половин чаена лъжица горчица. След това вкарвам пасатора до дъното и бавно изтеглям нагоре. Воала! Но факта, че дори нещо толкова лесно като майонезата някой хора могат да го продават много по-успешно от други, дори да стане най-продаваната майонеза само заради една опаковка, че е същата като от соца. Носталгията яко ни спъва тук, в България нас
27
2
 
5
 
! Отговори
до пияницата преди 7 месеца
Ти колко рецепти за майонеза знаеш? Изобщо знаеш ли как се прави? Ще те улесня. ЕДНА. Няма тука соц-моц-поц-дсб-бкп. Има една скапана рецепта за майонеза, която се разваля за 12 часа. И не може да се направи без консерванти, без стабилизатори и без подобрители. Или ще направиш 200 кила и ще ги продадеш за 12 часа? Давай! Хапчета за просир ва не то те чака в аптеката.
26
1
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 7 месеца
Ами вие как си мислите, че един селски бек от Кючук Париж в Пловдив стана мултимилионер? Ами като открадна 1 към 1 опаковката от социалистическата майонеза и си я направи собствена марка - майонеза "Краси". И носталгиците хукнаха да я купуват, щото нали по соца всичко най-убаво било. Ама не се замислят, че е произведена преди няколко дена, от частник и по друга рецепта. Само опаковката е важна. Та така за маркетинговите решения
25
3
 
2
 
! Отговори
Мачкай турците 2 преди 7 месеца
Тия Гадове КРАДАТ от нас, българите, а дават пари на чужди башибозуци- Нашественици.. Дават им безплатни къща с вода, Храна и по 500 лева на месец.....Турците и Предателите наричат Ислямските Нашественици с думата - бежанци, а всъщност, преди 100 години, ИСТИНСКИ бежанци- българи бягаха от тия гадове , от Турция, към България. Тук, по надолу на сайта, може да прочетеш за тях.
24
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Едно време всички храни бяха истински, защото още не се бяхме научили, че и от нефта може да се произвеждат храни. Сега химиците започнаха да изместват агрономите и прозвеждат храната в лаборатории, а не на полето.
23
5
 
13
 
! Отговори
... преди 7 месеца
Аман от преситени консуматори.Все за нещо ще намерят да се начумерят...
22
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 23 "Хляба си го меся и пека сам. В магазин не съм влизал от 25 години. Как ги ядете тези химически продукти нямам идея. Доматите са пластмасови." Я кажи за хубавите червени домати и чушки, които късаш от градината през зимата! Кажи за зърното, което сам си отглеждаш за хлябя, сам жънеш, сам мелиш ... аман от "натурални" играчи с нулев принос за каквото и да било. Стой си на село, но не се подхлъзвай така с изказванията.
21
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всички продукти си произвеждам сам. От градината са ми зеленчуците и плодовете. От кравата ми е млякото сиренето и кашкавала. От кокошките са ми яйцата. От свинкята ми е месото. Хляба си го меся и пека сам. В магазин не съм влизал от 25 години. Как ги ядете тези химически продукти нямам идея. Доматите са пластмасови. Краставиците също. Сирене и кашкавал от Палма. После се чудите защо сте болни. Ами здравето ви зависи от това което ядете.-
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Требва да разберете, че всичко вече е химия, дори в западните страни..... :))) Може да има изключения некаде, но това е много редко нещо вече, просто на никой вече не му се занимава, щото се изисква много труд а е малко платена работа :)))
19
0
 
10
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 7 месеца
"БЕЗПЛАТЕН ОБЕД--НЯМА"...ЩЕ СЕ УБЕДИТЕ СЛЕД КОЛЕДА....АМА , ШЕ ВИ Е "ЗА АКЪЛ"...ЩОТО НА ГЛАДНО СЪРЦЕ -- АКЪЛА ВИНАГИ ИДВА И СЕ МИСЛИ , НАЙ-ДОБРЕ.....ХА,ХА,ХААААААААААА
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До От ЛидлВ съдържанието на доста от тия "капаци" - известни още като "дупета" има... лактоза. Аз лично съм се зарекъл, че бира с царевица и салам с млечен протеин няма да си купя никога. По-добре килограм месо - не ме мързи да го сготвя :)
17
4
 
13
 
! Отговори
Кривондел преди 7 месеца
Аз винаги се стремя да закупя именно български хранителни стоки, особено плодове и зеленчуци. В края на краищата - ако тези хора са успешни ще имат повод да има повече такива, а не да заминават да захранват западните икономики със свестни работници. Подкрепете нашите фермери - утре те ще изхарчат част от полученото във вашия бизнес!
16
2
 
22
 
! Отговори
В. преди 7 месеца
Поляк работещ в Берлин и живееш на Средиземно Море се бори срещу неполскуте продукти в Полша....
15
2
 
11
 
! Отговори
От Лидл преди 7 месеца
Купувам само български капаци от немски салами. Добре че немците ги и гнус та има и за нас нещо натурално. Бургас на двойна цена от карантии да го ядат кучетата.
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Купих едно такова на което пишеше БДС, сиренето се наду в печката като кашкавал един голям мехур, само дето не му поникнаха крака. Спирам сиренето и кашкавала, почнахе по-зле от Цар Киро ракията да ги забъркват.