От "момичето" на Кол до "мама": "Вечният канцлер" Меркел предава властта

Тя се оттегля изцяло по собствен избор
5 дек 2021 22:15, Петя Славова
78
От "момичето" на Кол до "мама": "Вечният канцлер" Меркел предава властта
Снимка: БГНЕС

Наречена "лидер на свободния свят" срещу шестващите авторитарни популисти в Европа и Съединените щати, Ангела Меркел приключва своите исторически 16 години на власт със смесено наследство в родината и в чужбина, предава БГНЕС.

Задържала се на поста толкова дълго, че е наречена "вечният канцлер на Германия", 67-годишната Меркел си тръгва с такава устойчива популярност, че вероятно щеше да спечели рекорден пети мандат, ако го бе поискала.

Вместо това Меркел ще предаде щафетата като първия германски канцлер, който се оттегля изцяло по собствен избор, а цяло поколение избиратели никога не са познавали друг човек на върха.

Още по темата

Поддръжниците й казват, че тя е осигурила стабилно лидерство във време на безброй глобални кризи като умерена и обединяваща фигура.

И все пак критиците твърдят, че в стила на объркване, обвързан с възможно най-широк консенсус, й е липсвала смела визия да подготви Европа и нейната водеща икономика за следващите десетилетия.

Това, което е сигурно, е, че тя оставя след себе си е раздробен политически пейзаж, като нейната собствена партия ХДС е разделена, докато се бори да излезе от дългата й сянка.

Социалдемократът Олаф Шолц, който беше неин вицеканцлер и финансов министър, успешно се продаде като кандидат за приемственост на Меркел в навечерието на общите избори през септември и сега ще я наследи.

Тъй като Шолц трябва да бъде официално избран от парламента за канцлер в сряда, на Меркел не ще достигнат само няколко дни, за да надмине рекорда на Хелмут Кол като най-дълго управлявал следвоенен лидер в Германия.

Направи правилното нещо

Невъзмутимата Меркел служи за мнозина през последните години като многостранна противотежест на големите, дръзки мъже на световната политика, от Доналд Тръмп до Владимир Путин.

Проучване на Pew Research Center през септември показа, че голямото мнозинство в повечето демокрации по света има „доверие в Меркел, че постъпва правилно в световните дела“.

Квалифициран квантов химик, израснала зад желязната завеса, Меркел дълго време беше в синхрон с нейния несъгласен на промени електорат като гарант за стабилност.

Основните й промени в политиката отразяват желанията на голямото германско мнозинство – сред които постепенното спиране на ядрената енергия след катастрофата във Фукушима през 2011 г. – и привличането на широка нова коалиция от жени и градски избиратели към някогашната архиконсервативна ХДС.

Последните дни от нейния мандат обаче бяха помрачени от четвърта вълна от коронавирус, най-тежката от началото на пандемията.

"Кралица на икономиите"

Преди пандемията най-смелият й ход – запазването на отворени германски граници за повече от един милион търсещи убежище през 2015 г. – изглеждаше, че ще определи наследството й.

Но докато много германци се обединиха под призива на Меркел „Ние можем да го направим“, този ход насърчи и антимигрантска партия „Алтернатива за Германия“ (AfD), която за първи път след Втората световна война вкара крайно десен блок в парламента.

Жената, известна някога като "канцлер на климата" за прокарването на възобновяемите енергийни източници, също се сблъсква с масово движение от млади активисти, които твърдят, че не е успяла да се справи с извънредната климатична ситуация, тъй като Германия не изпълнява собствените си ангажименти за намаляване на емисиите.

Предстоящата коалиция обеща да подобри това наследство и да заеме по-настоятелна позиция спрямо Русия и Китай след основания на търговията прагматизъм по времето на Меркел.

Меркел стана водещият лидер в Европа по време на кризата в еврозоната, когато Берлин се застъпи за рязко съкращаване на разходите в замяна на международни спасителни заеми за затънали в дългове държави.

Ядосаните протестиращи я нарекоха „кралицата на строгите икономии“ на Европа и я изобразяваха в карикатури с нацистки дрехи, докато защитниците й признават, че поддържа валутния съюз заедно.

От "момичето" на Кол до "мама"

Меркел, най-високопоставеният лидер на ЕС и Г-7, започна като съвременник на Джордж У. Буш, Тони Блеър и Жак Ширак, когато през 2005 година стана най-младата и първата жена канцлер на Германия.

Тя е родена като Анджела Доротея Каснер на 17 юли 1954 г. в пристанищния град Хамбург, дъщеря на лутерански духовник и учителка.

Нейният баща премества семейството в малък град в комунистическия изток в момент, когато десетки хиляди се насочват в другата посока.

Тя се отличавала по математика и руски език, което й помогнало да поддържа диалог с другия ветеран на световната сцена, Путин, който е бил офицер на КГБ в Дрезден, когато Берлинската стена падна през 1989 г.

Меркел запазва името на първия си съпруг, за когото се омъжва през 1977 г. и се развежда пет години по-късно.

След падането на стената Меркел, която работи в химическа лаборатория, се присъединява към продемократическа група, която ще се обедини с християндемократите на Кол.

Протестантът от Източна Германия, когото Кол наричал своето „момиче“, по-късно ще бъде избрана за лидер на партия, доминирана дотогава от западните католически патриарси.

Когато се издига на власт, партийните й съперници присмехулно я наричат "Mutti" (Мамо) зад гърба й, но тя ловко - някои казват безмилостно - елиминира потенциалните съперници.

Въпреки че името й се появи в списъците с желания за ключови постове в ЕС или ООН, Меркел заявила, че ще напусне политиката.

Четирите й мандата са били „години, изпълнени със събития и често много предизвикателни“, каза тя на прощалната военна церемония. „Те ме изправяха пред предизвикателства - политически и човешки и в същото време бяха пълноценни“.

Запитана по време на последното си пътуване до Вашингтон през юни какво очаква най-много с нетърпение, тя отговори: „да не се налага постоянно да вземам решения“.

 


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
Каква хубава семейна двоика
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Меркел е държат с комромати от Русия, това и децата го знаят :) Иначе ми изглежда добричка, ама направи Германия африкански рай, те за това е обичат и мразят същевременно :))
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поридният кореняк-германец и чист ариец , се е доредил да се снима с баба Ангелинка .
56
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Асан/43"Утре и за Урсула ше пишат драскачите колко е велика :)))" - ми то и Плевнелиев, веднага след преврата 1989та, се писа "дисидент", подкрепяйки с плакат новите властоимащи в БКП. Типично е за евроатлантическите ценности на Брюксел и следователите им.
55
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен'64"Момичето) което напълни ЕС и Германия с много милиони ромове от кол и въже" - Ц. Политикът който слушаше мнозинството от народа си и внесе подобрители за лошия немски гене'тичен материал. Дали ти харесва или не - точно това са фактите.
54
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Qqqq"Много хора вярваха и харесваха тази жена. Включително и аз." - ми щот си про'ст като всички немски роби. Нормално е про'стаците да бъдете лъгани.
53
0
 
1
 
! Отговори
Аамед от Афганистан преди 1 месец
До Qqqq ... какви ги говориш? Как така проблеми при преминаване на границите? Стотици хиляди преминаха и продължават да преминават без паспорти, без пари, без имунизации, без някой да знае какви болести пренасят, без образование , без какво ти и да е доказателство че те са тези за които се представят.... Ааа, ти говориш че е трудно за хората с документи и визи да преминат границата на граничните пунктове - ами за тях винаги е било трудно ...... Благодарение на Меркел и себеподобните и .
52
2
 
3
 
! Отговори
Qqqq преди 1 месец
Много хора вярваха и харесваха тази жена. Включително и аз. Но тя предаде и излъга всички. Тя ще унищожи ЕС , ако ЕС все още съществува , понеже лично според мен той не функционира повече от две години. Или поне не като тази структурата каквато е бил до сега. Преминаването и придвижването през границите на страните членки е вече много трудно и тя е в основата на това. Попитайте хора които пътуват често - тираджии , шофьори на автобуси и др. Те ще ви обяснят. Зеления паспорт не гарантира нищо.
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами хайде де ! От една година се коментира че я предава, а нищо не се случва!
50
1
 
4
 
! Отговори
Даа преди 1 месец
Вие мислите ли, че има честни избори с 30 хиляди американски войници в Германия? ххооххохох
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Момичето) което напълни ЕС и Германия с много милиони ромове от кол и въже
48
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Примитивите се хвърлиха да плюят, не могат да приемат простият факт че е най-успешният политик след Кол. Прави впечатление образованието и - квантов химик. Ето това е ключът - техническо образование, това е достъпно само за истински-интелигентните личности.
47
2
 
2
 
! Отговори
Друг преди 1 месец
Хубава семейна снимка.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Успешен живот в пенсия Меркел, все пак сме гледали малка част от компроматите срещу теб в Гърция.......хахахахаха :))) Имаше видео как се кълчи като тийн в Източна Европа, само дето показаха само как денса, останалото го скриха :)))
45
1
 
11
 
! Отговори
Чудя се преди 1 месец
само в България ли е толкова мразена или има и други като нас, които недолюбват корпоративната *** Меркел - всичките закони и политики прокарани от Мрекелицата през ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ са ПИСАНИ за корпорациите и ПРОТИВ средната класа и дребният бизнес. Пример: зелената сделка - високи цени на ток, газ, транспорт, торове, , стоки, храни - ИНФЛАЦИЯ! И печата пари да ограби спестителите ... к/у/ч/к/а!
44
0
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
С риск да досадя,си позволявам да дам насока за размисъл и най-вече анализ. UEJF е еврейска организация от фашистки тип,която пречи всячески да се ревизират събития и моменти от Втората Световна Война. По този повод е добре да се знае,че Ерик Земур-кандидат за президент на Френската Република и евреин по произход разиграва не по-малък спектакъл от тип Chivo Expiatorio, представяйки се за защитник на Френският народ в спор със споменатата организация. Това е цирк!
43
1
 
1
 
! Отговори
защо преди 1 месец
не написахте,че една от активните членове на роте армее фракцион?
42
2
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112236860 преди 1 месец
До 52 !!! Не е истина,че германците не понасят Меркел. Истината е,че не само я понасят,а и ГЛАСУВАХА МНОГОКРАТНО за нея. Познавам Южна Германия и знам,че съм прав. Германците са от турко-еврейски произход и вкараха своите. Това бе и целта на извергът Хитлер преди години. Е,Меркел осъществи бляновете на престъпниците от Третият Райх. Освен това,при бягството си от съд изключително много нацисти приеха исляма и заживяха в Сирия,Афганистан,Египет,Южна Америка и Белият Дом. Това е истината! Род са!
41
2
 
15
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Тази да гори в ада,предаде християнския свят.Тя го потопи,като извика мюсюлманите в Европа.Съд и затвор за тази никаквици.Не след много време,ще и се търси отговорност.Не мога да си обясня,как германците допуснаха една проста жена да ги управлява 16. г.
40
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По миризлив от един атакист е втори атакист!