Меркел избра пънк песен за изпращането си, а германците се зачудиха - познават ли я?

Анализатори търсят скрит подтекст в музиката
30 ное 2021 22:08, Нели Христова
86
Меркел избра пънк песен за изпращането си, а германците се зачудиха - познават ли я?
Снимка: БГНЕС

Ангела Меркел накара германците да се чудят колко добре познават канцлера, който ги управлява в продължение на 16 години, след като избра песен на пънк рокаджийката Нина Хаген за саундтрак на церемонията по напускането на военните.

Меркел, чийто наследник Олаф Шолц се очаква да положи клетва като канцлер следващата седмица, ще получи обичайното военно сбогуване в двора пред министерството на отбраната в четвъртък вечерта.

Церемонията на Großer Zapfenstreich ще бъде по-сдържана от обикновено поради ограниченията на коронавируса, като ще присъстват само 200 гости.

Подобно на своите предшественици, на Меркел беше позволено да поиска три песни да бъдат изпълнени от маршируващ оркестър по време на церемонията.

Но докато Герхард Шрьодер и Хелмут Кол избраха конвенционално бомбастична музика за случая – My Way на Франк Синатра и Одата на радостта на Лудвиг ван Бетовен, наред с други – някои от избраниците на Меркел намекват за една непозната страна на бившия канцлер.

Großer Gott, wir loben Dich (Свети Боже, славим Твоето име) е популярен християнски химн от 18-ти век, поклон към нейното възпитание като дъщеря на протестантски пастор и религиозната идентичност на нейната партия, Християндемократическия съюз ( CDU).

Вторият й избор, Für mich soll’s rote Rosen regnen на Хилдегард Кнеф (Трябва да валят червени рози за мен), тъжна песен за тийнейджърска амбиция и младежка арогантност, обаче, вече подсказва ироничен блясък в очите. "Трябваше да се съобразя, да се справя", гласи текстът. "О, не мога да се съобразя, не мога да се справя, аз винаги искам да спечеля."

Но изборът, който накара коментаторте и народът да търсят подтекст и скрити съобщения, е Du hast den Farbfilm vergessen (Забравихте цветния филм) на Нина Хаген.


Записана за първи път през 1974 г. в конвенционален schlager стил, песента е хит в източногерманските поп класации, преди Хаген да емигрира от другата страна на желязната завеса, където се потапя в лондонските субкултури и се превръща в най-изтъкнатата пънк фигура на Западна Германия през 80-те години на миналия век.

Но дори да приеме нейната източногерманска идентичност да е ход, нехарактерен за Меркел, която Германия е познавала през по-голямата част от нейните 16 години на власт, тъй като тя рядко извежда източното си възпитание на преден план.

Песента, чийто текст е написан от Кърт Демлер, е гневна плач на момиче, което  увещава гаджето на Хаген Майкъл, че е заснел само черно-бял филм на почивката им на остров Хидензее. В резултат на това тя вика: "никой няма да повярва колко красиво беше тук".

Въпреки че не е цензурирана от държавата, песента се разбира от почитателите й по това време като скрита критика към социалистическата република и нейното сиво и мрачно ежедневие, където цветните филми са рядка стока.

Някои коментатори спекулират дали напускащият канцлер може да е видял по-модерно значение в песента на Хаген: вой на неудовлетвореност от мъжете, които не успяват да си вършат работата както трябва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Напускам коментарите след като изслушах със зор цялата любима песен на Стрина Меркел. Пънк песньовката предизвика силни колики и тайфунна диария, поради което се налага да се оттегля от дискусията.
55
0
 
0
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До Скарлет /// Да, за съжаление е вярно. Източноевропейците, вкл БЪЛГАРИТЕ, бяха третирани като пета категория унтери, докато *** от главорежещите държави - толерирани от същата измекярка, която им осигури пари, наркотици и лайф без да работят. По тази причина същите започнаха да изнасилват, да режат кратуни, да ръгат с ножове и да мачкат европейци с МПС. Точно Буля Меркелица вкара вълците в кошаратта и разпърдя орталъка, че имало терористи. Ами, тъй е, като ги вкара в Европа.
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая сатанистка *** трябваше да си отиде още след първия си мандат.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя деца няма - защо да й дреме за бъдещето на Европа.
52
0
 
1
 
! Отговори
ъ преди 2 години
глупост
51
2
 
4
 
! Отговори
Човек без преди 2 години
Деца да мисли нормално и взима нормални решения на цял народ??? Тази бабуля,макарона от франсе, все изтрещяли мозъци!
50
4
 
9
 
! Отговори
Скарлет преди 2 години
Хитлер само може да эавижда на фрау Меркел!!! Съсипа цяла Европа беэ война!!! Отвори границите эа аборигени от аэия, африка и от къде ли не!!! На съвестта и трябва да лежат също така терористичните бомбени атентати от неубоэданните орди, които ТЯ покани, миэерията и смъртта на милиони европейци!!! Борейки се эа самооцеляването си!!!
49
2
 
5
 
! Отговори
Eee преди 2 години
Можеше и да е по-зле , ако беше избрала Рамщайн ?! Не знам какво и намирате на тази Меркел - никога не съм и вярвала !!
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мигрантите ще й изпеят любимата песничка. Ще ги облагородят.
47
1
 
5
 
! Отговори
верно преди 2 години
сега като пуснат БКПто теснолинейката със 160кмч, Меркалата ще идва при боката в централния на свиждане, нали са приятели?
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заложено им е фашизма вече е доказано на 100 процента ,като доказателство определени с наклонности приемат мигранти от кол и въже ,и налагат терор на хората с ваксинацията да е задължителна
45
4
 
17
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Фашистка германо-турска! Това си ти,Меркел. Няма човек из Държавите ни,който да не иска да си мъртва след зловещи мъчения заради това,което ни стори с твоите афганистанци,сирийци,мароканци,алжирци...Такава беше целта на Хитлер евреинът преди години-да ни наводни с ***. И се изумявам,че все още има хора,които намират убиецът Хитлер за велик човек. Неграмотност! Той не беше дори национал-социалист,защото национал-социализмът не напуска границите на Държавата. Хитлер и ти стееврейски глобалисти.
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все се надявам да я изпратят с музина на Шопен...скоро
43
3
 
17
 
! Отговори
Хара Мати преди 2 години
Дебелият плондер е тотално импотентен.
42
1
 
9
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 2 години
Ем .. мам.. та на нашия дето се прегръщаше с всички.Основният му покровител падна в канала.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше една германска рок певица Нина Хаген преди, ама беше с черна коса ... Ако тази е същата, направо е станала неузнаваема, прилича на Синди Лоупър в косата, а за облеклото и поведението не ми се говори!
40
4
 
13
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Рядкo гнycнa, дeбeлa изврaтeнячкa и yрoд.
39
4
 
7
 
! Отговори
Крали са милиарди преди 2 години
Иванчева: Агонията на Гешев, Баце и лакеите им продължава...............Разследванията на КОНПИ, прокуратурата се свеждат до Декларации за гражданство, сайтове за книги и магазини за детски играчки, казани за ракия, написа бившата кметица на "Младост"
38
2
 
6
 
! Отговори
I'm-a-дрти-ВАЙТ преди 2 години
Farbfilm се превежда като цветна филмова лента /за фотоапарат/.:. Заглавието на въпросната песен е: "Ти забрави цветната лента..."
37
0
 
4
 
! Отговори
Тези ви убиват преди 2 години
ДАНС - Хавански Синдром убива Българи - на луди ли се правите все едно нищо не става! Ако не знаете какво да правите попитайте шефовете си от ЦРУ!