Експеримент в Германия: Всеки без работа с по 1200 евро

Какво бихте променили, ако разполагахте с пари да се самоиздържате...
Обновена: 29 дек 2021 07:25 | 29 дек 2021 07:00, Петя Славова
196
Експеримент в Германия: Всеки без работа с по 1200 евро
Снимка: БГНЕС

Ще спрете ли да работите, ако можехте да получавате даром по 1200 евро на месец, с които да се издържате? А какво ще правите с парите и как те биха ви променили? На тези въпроси търси отговор един експеримент в Германия.

Доминик Шифер от Валдек, провинция Хесен, е един от получилите възможността в продължение на три години да взимат по 1200 евро месечно гарантиран базисен доход – 43 200 евро за целия период. Когато разбрал, че късметът е на негова страна, 25-годишният санитар не можел да повярва на очите и ушите си: повече от два милиона кандидати се състезавали за 122 места, осигуряващи на избраниците по 1200 евро месечно гарантиран доход – от юни 2021 до май 2024 година, предава "Дойче Веле".

"Първоначално изпаднах в еуфория и се хвалех навсякъде, че съм одобрен за проекта. След което започнах да мисля какво да правя с парите - малко много ми дойде наведнъж", казва Шифер.

Поразена от това, че също е попаднала сред избраните, е и 28-годишната служителка в колцентър Линда Тисен от Бад Херсфелд, провинция Хесен. И тя се зарадвала много на парите, паднали сякаш от небето - защото дават сигурност и свободата да започнеш нещо ново.

Какво цели експериментът?

Целта на учените е за трите години на експеримента да установят как получаваният базисен доход наистина се отразява на поведението и отношението на хората. Наред със 122-та получатели на редовните 1200 евро месечно, е сформирана и още една група от 1380 участници със сходни  възраст, образование местоживеене, които обаче не получават пари даром.

На всеки 6 месеца участниците в двете групи трябва да попълват въпросници, а една малка част от тях, сред които Тисен и Шифер, имат правото да дават и интервюта, включително за избрани медии, следящи как се развива експериментът.

Далеч от клишетата и стереотипите

Един от инициаторите на проекта, Юрген Шуп от Германския институт за икономически изследвания, казва: "В началото участниците са по-доволни и по-склонни да поемат риск, но е естествено след определено време да свикнат". Според Шуп, "съществуват множество клишета и стереотипи, както и прекомерни очаквания спрямо основния доход. Очакваме с научно любопитство резултатите", добавя той.

Сред конкретните въпроси, които си задават учените, е например дали получателите на базисния доход ще напуснат работа или ще започнат да работят на намалено работно време. И ако е така, какво ще правят в свободните си часове?

Базисният доход осигурява свобода

Доминик Шифер е много благодарен на парите "отгоре": "Благодарение на тях успях да се преместя в отделно жилище с приятелката си". Той е категоричен, че безусловният доход носи свобода и позволява друго качество на живота. Допълнителните средства ще му позволят и да изплати заема, взет за покупката на нова кола, а и да отделя средства за пенсия.

Докато Доминик крои по-дългосрочни планове, Линда Шифер иска са преобърне живота си без забавяне - иска да работи в  дърводелска работилница. Макар и трудно, е успяла да си намери стажантско място и напуска работата си в колцентъра. "Без базисния доход това щеше да е невъзможно - стажът не е безплатен." А ако мине успешно, би искала да започне и обучение. "Бих искала да намеря призванието си", казва Линда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: Германиядоход
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е те затова брадатите лекари и инДженери напират за там.
13
1
 
45
 
! Отговори
Това върви отдавна преди 2 години
Всеки бежанец от Kriegsgebiet, район с конфликт получава и сега помощ за кввртирата. Ако е с дете/деца получава пари. Търсят му работа, но докато няма получава пари. И те започват за малко, докато има право пак на борса и излиза пак. Така че, този експеримент отдавна върви. И резултатът ще е пълна ислямизация на тази територия.
12
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно а дали се замислят че тези пари при едно масово прилагане ще покриват покупката на определени стоки само, цените на стоките също ще тръгнат нагоре
11
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хехехе, не мога да разбера зщо си хабят парите като могат директно да вземат статистиката от ромите в ьяла европа. Те са на държавна издъжка от години без да пипнат работа резултата го виждаме Масово изтъпяване и живот в нищета
10
5
 
20
 
! Отговори
Поредната много лоша преди 2 години
идея! Всеки си мисли колко ще е яко да "набара" парите, но пропуска да стопли, че те идват с условия! Най-малкото е това, че ще дават интервюта" само на определени медии". Втори много важен въпрос: от къде идват парите за ББД? Вместо ББД е по-добре да има сума, която не се облага с данъци!!! Разликата е от тука до небето! Мислете! Мислете! ЧИначе скоро Arbeit macht frei ще се завърне!!!
9
3
 
11
 
! Отговори
Васко Далаверата преди 2 години
Аз съм тираджия гастарбайтер и виза за по 3000 на месец, тези ако вземат по 1200 къде да се запиша за да не возя и да си правя кефа на село?
8
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и сега няма кой да бачка в Германия и си вксрват българи и сирийци, а като вземат да раздават базов доход, ептен ще я втасат. Първо не е ясно откъде ще вземат парите, за да ги раздават, след като всеки ще лежундри и нищо няма да прави - скедователно иконоликата ще се срине. Второ, всичкото кумур от света ща тръгне към Дойчландия, в опит и то да висне на клона с безплатните кинти.
7
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек трябва сериозно да за очне да се замисля, когато властите му казват, че нещо носи "свобода". Казват ни гоза минималния гарантиран доход, преди ни го казваха за ваксините, а преди по-малко от сто години на едни хора са им казвали, че "работата ще ги направи свободни". Ако все още не ви е ясно за какво иде реч, поздравления. За вас важи правилото, че невежеството е блаженство.
6
3
 
14
 
! Отговори
дядо Прокопи преди 2 години
Ще взема 12 кутии цигари за 60 лева да се напуша както никога.
5
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Експеримент в България: Всеки пенсионер с по 60 лева плюс. Който оцелее ще разказва за какво е похарчил 60-те лева.
4
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Експеримент в Германия: Всеки пенсионер с по 60 лева плюс. Който оцелее ще разказва за какво е похарчил 60-те лева.
3
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко ли ромей има които практикуват този занят та се нлага да правят експеримвнти.
2
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
при нас базисен доход 300 лв,ко оцелееш -оцелееш
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да!