Експеримент в Германия: Всеки без работа с по 1200 евро

Какво бихте променили, ако разполагахте с пари да се самоиздържате...
Обновена: 29 дек 2021 07:25 | 29 дек 2021 07:00, Петя Славова
196
Експеримент в Германия: Всеки без работа с по 1200 евро
Снимка: БГНЕС

Ще спрете ли да работите, ако можехте да получавате даром по 1200 евро на месец, с които да се издържате? А какво ще правите с парите и как те биха ви променили? На тези въпроси търси отговор един експеримент в Германия.

Доминик Шифер от Валдек, провинция Хесен, е един от получилите възможността в продължение на три години да взимат по 1200 евро месечно гарантиран базисен доход – 43 200 евро за целия период. Когато разбрал, че късметът е на негова страна, 25-годишният санитар не можел да повярва на очите и ушите си: повече от два милиона кандидати се състезавали за 122 места, осигуряващи на избраниците по 1200 евро месечно гарантиран доход – от юни 2021 до май 2024 година, предава "Дойче Веле".

"Първоначално изпаднах в еуфория и се хвалех навсякъде, че съм одобрен за проекта. След което започнах да мисля какво да правя с парите - малко много ми дойде наведнъж", казва Шифер.

Поразена от това, че също е попаднала сред избраните, е и 28-годишната служителка в колцентър Линда Тисен от Бад Херсфелд, провинция Хесен. И тя се зарадвала много на парите, паднали сякаш от небето - защото дават сигурност и свободата да започнеш нещо ново.

Какво цели експериментът?

Целта на учените е за трите години на експеримента да установят как получаваният базисен доход наистина се отразява на поведението и отношението на хората. Наред със 122-та получатели на редовните 1200 евро месечно, е сформирана и още една група от 1380 участници със сходни  възраст, образование местоживеене, които обаче не получават пари даром.

На всеки 6 месеца участниците в двете групи трябва да попълват въпросници, а една малка част от тях, сред които Тисен и Шифер, имат правото да дават и интервюта, включително за избрани медии, следящи как се развива експериментът.

Далеч от клишетата и стереотипите

Един от инициаторите на проекта, Юрген Шуп от Германския институт за икономически изследвания, казва: "В началото участниците са по-доволни и по-склонни да поемат риск, но е естествено след определено време да свикнат". Според Шуп, "съществуват множество клишета и стереотипи, както и прекомерни очаквания спрямо основния доход. Очакваме с научно любопитство резултатите", добавя той.

Сред конкретните въпроси, които си задават учените, е например дали получателите на базисния доход ще напуснат работа или ще започнат да работят на намалено работно време. И ако е така, какво ще правят в свободните си часове?

Базисният доход осигурява свобода

Доминик Шифер е много благодарен на парите "отгоре": "Благодарение на тях успях да се преместя в отделно жилище с приятелката си". Той е категоричен, че безусловният доход носи свобода и позволява друго качество на живота. Допълнителните средства ще му позволят и да изплати заема, взет за покупката на нова кола, а и да отделя средства за пенсия.

Докато Доминик крои по-дългосрочни планове, Линда Шифер иска са преобърне живота си без забавяне - иска да работи в  дърводелска работилница. Макар и трудно, е успяла да си намери стажантско място и напуска работата си в колцентъра. "Без базисния доход това щеше да е невъзможно - стажът не е безплатен." А ако мине успешно, би искала да започне и обучение. "Бих искала да намеря призванието си", казва Линда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: Германиядоход
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами неевропейците в Европа от години живеят така. Само че е под названието социална помощ. В Ирландия работех в две фабрики и там нямаше нито един пришълец, а беше пълно с такива семейства в населените места. На въпросът ми защо е така ми казаха че защо да го правят? Ти работиш като роб за 1700 евро, а на тях дават по 1000 на калпак, квартирите се плащат от държавата, за всяко дете има бонуси... Защо биха искали да блъскат като теб? Те и така си живеят добре
33
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като не иска някой да си сложи експериментална ваксина му спират парите. За това е лоша идея да се разчита на правителството за безплатен обяд защото това е един вид подчинение и който не прави каквото му казват ще се наказва както сега става с неваксинираните и както се видя излъгаха за ефикасността на препаратите.
32
2
 
21
 
! Отговори
Antvx преди 2 години
Безплатно е само сиренето в капана за мишки...
31
6
 
16
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 2 години
Интересен експеримент - показва какви глупости прави държавата с парите на данъкоплатците. Затова по възможност никакво плащане на данъци!
30
1
 
14
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Oткачен свят
29
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1200 евро, но само ако са набодени!
28
2
 
24
 
! Отговори
Cannvjvkv преди 2 години
Тези експерименти са за да се види дали може да се реши въпроса с така наречените излишни хора вследствие на настъпващата технологична революция. А ако се въведат в икономиката на момента всички нови готови за употреба технологии и изкуствен интелект, излишни ще се окажат около 40% от нас!
27
1
 
16
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
До 27. Брат,за Германия тези пари са добри.За Франция са нищо. Един пакет табак за свиване ,от най-евтините в Германия струва 5,а във Франция 13.90. (30 грама). Бутилка бренди в Германия струва 5 евро,а във Франция между 12 и 15 евро. Мой приятел французин,който се е трудил през целият си живот е с пенсия от 1600 евро,но след като плати наемът си и разходите му остават 600 евро. Същият този човек няма право на безплатни зъболекарски и лекарски услуги и ходи без зъби.Германците ни погребаха живи
26
10
 
11
 
! Отговори
Яна преди 2 години
Най-съкровенното стремление на българина - да получава пари без да работи. Тук базовия доход няма как да покълне понеже 80% от хората ще спрат да работят.
25
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия глупости с пари дадени даром, ето така "отгоре", просто от добра воля са само за ГЛУПАЦИТЕ.
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Принципно заглавието на статията ни подвежда. Не те карат да напускаш работа,за да ги взимаш тези пари.По-надолу пише,че една от целите е да се види дали ЩЕ напуснеш работа ако взимаш тези допълнителни пари или ще продължиш да работиш. Също така дали ще потърсиш работа с по-малко часове. Обаче не виждам смисъл да се дават на хора с кредити. Те ще си плащат просто вноските и пак ще трябва да работят,за да се издържат. Просто няма да пестят колкото преди.
23
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива глупости някога чели ли сте?? За 1200 евро само може да мизерстваш в германия!
22
0
 
4
 
! Отговори
До 23 преди 2 години
Аааа, вярно че вие бяхте живите мъртви...
21
0
 
20
 
! Отговори
бежанец преди 2 години
Мигрантите харесват това.
20
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То парите сами по себе си са нищо, без да има какво да си купиш с тях. Дори и половината население да спре да бачка заради безусловния доход, кой тогава ще произвежда кльопачката и другите стоки? Мигранти или роботи? То мигрантите не са проссти и те също ще искат базов доход. А не сме чак толкова развити, та роботите да правят всичко сами.
19
6
 
32
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
Експериментът цели след като бъде разбита икономиката на страната и безработицата нарасне да се премине на базисен доход за всеки неработещ. Пари се печатат страшно няма... при едно единствено условие - да се боцкаш с течността... следва отнемане на умищество... да не описвам, това го пише точка по точка в книгата на евреина Шваб...
18
3
 
19
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Извинявам се за странния въпрос,но някой от Вас знае ли,дали в Република България има действащо правителство,че некак си не видим ник'ва дейност или поне нек'ва макър и евтина новинка? Нема ли някой да ги посрита тия у Министерствата,че дадат признаци на живот? У Днес Бг само за холивудските евреи пишат. Аз почнах да питам французите кво стаа в Родината ми,а некои ми викат:"Кескюсе?". Кво да им отвърнем?
17
2
 
11
 
! Отговори
Не ваксиниран преди 2 години
По цял ден ще си барам парчето
16
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че колко са 1200 евро бе? Това е доста мизерна сума за Германия.Е, ако си тамагочи, като повечето немци, на края на месеца си на 0. Ислямизацията тече с огромни темпове. Непрекъснато се промиват мозъци по тв, как немкини са с араби, и колко са щастливи, а на ***.те немкини само тва им дай. Филмарщина колкото може. Нищо общо няма тая страна, с това, което беше до 2015. Пълна деградация.
15
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм кфалифициран икономист, но не мога да схвана, как ще стане номера да се дават пари на цялото население, за да не работи. И да разчиташ, че на някой няма да му стигнат и все ще свърши някаква работа за да изкара още, които ти да му обложиш с данък, за да има за раздаване. Ами нали едно 80 процента от хората ще се откажат да бачкат, как тогава изобщо ще функционира държавата? С роботи?