Ужасяващият път на животните до чинията

На ЕП ще представят за гласуване предложения за промяна на законодателството
23 яну 2022 22:24, Петя Славова
171
Ужасяващият път на животните до чинията
Снимка: БГНЕС

Крави, затънали в екскременти, изпопадали от изтощение на пода на камиони, овце, подкарвани към корабите с електрошокове, птици, натъпкани в тесни клетки. Транспортът на животни в ЕС често е мъчение, пише "Дойче Веле".

Някои животни умират още по пътя

Гледките са трудно поносими: счупеният рог на една крава е покрит със засъхнала кръв. Чипът на ухото с буквите HU - за Унгария - издава откъде е животното. Много от животните, отглеждани в Европа, са предназначени за износ в страни извън ЕС. Те прекарват дни и дори седмици, наблъскани в камиони или параходни контейнери, където страдат от жега, обезводняване и различни болести. Много от животните умират още по пътя.

Разтърсващи кадри на измъчени животни

"По-добре пий една ракия преди да гледаш това видео", казва Габриел Паун, който предостави на ДВ видеоматериал с разтърсващи кадри, събрани от него самия. Той работи за Animals International - организация, защитаваща животните. Във видеото се виждат например крави, затънали в екскременти и паднали от изтощение и жега на пода на камиони. Или пък овце, които биват подкарвани към корабите с удари или електрошокове. Има и кадри на дилетантски кланета на животни в страните, за които са предназначени. Към тях спадат например Саудитска Арабия, Ливан, Либия и Израел.

Дълги години Габриел Паун и други активисти са документирали изтезанията над животни както в ЕС, така и извън територията му. Те многократно са си имали неприятности с полицията и от страх често са снимали тайно. В Словения, например, Паун бил принуден от полицай с пистолет в ръка да подпише акт за глоба. А самият Паун преди това извикал полицията, за да им покаже критичните обстоятелства на транспорт за животните. "Там нямаха никакво понятие, че съществуват европейски закони, които забраняват подобни неща. Тези закони би трябвало да осуетяват транспортирането на животни в камион, когато температурите навън са такива, че направо разтопяват асфалта, а животните мрат в каросерията", казва активистът.

Над 3,8 млн. животни се превозват всеки ден през територията на ЕС. Част от тях са предназначени за износ в трети страни - а до там транспортните пътища са още по-дълги и мъчителни. Само през 2020 от ЕС са били изнесени близо 3 млн. живи овце и агнета за страни като Йордания, Саудитска Арабия и Израел.
Пуйкив клетки на път из ЕС.

Скоро на ЕП ще бъдат представени за гласуване предложения за промяна на законодателството с цел защита на животните. Конкретно в тях става дума за ограничаване на времето за транспорт по суша, по вода и във въздуха, както и за генерална забрана за транспорт на бременни животни и на сукалчета. Тези забрани биха били по-строги от въведените през 2005 година.

Често обаче проблемите си остават - дори и при нови по-строги правила. Било защото правилата невинаги са прецизно формулирани, било защото няма достатъчно квалифициран персонал, който да контролира спазването им, или защото в повечето страни, за които е предназначен износът, законите в защита на животните са значително по-либерални, отколкото в ЕС.

Габриел Паун е виждал ужасяващи сцени при разследванията си в страни извън ЕС. "Първо пробождат очите на бика, за да не вижда нищо, след това срязват сухожилията между копитата му, за да свалят голямото животно на земята, а после му нанасят множество удари по врата. Понякога умъртвяването на едно едро животно продължава 40 минути", разказва Паун.

Аграрното лоби също се бори срещу затягането на законите в защита на животните. Независимо от всички съпротиви, все пак се очертава прелом в мисленето. А Еврокомисията вече обяви, че ще преработи действащите правила за транспорт на животни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
0
 
! Отговори
Лудката преди 2 години
Ммуууууууу!........
125
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като малък помня на село как се коляха кокошки, зайци, *** и после как сладко хапвахме прясно месце - едни от най-хубавите ми спомени.
124
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СТИГА ВЕЧЕ БЕ ЕЙ! Стига с тия щастливи кокошки и глупости! Да гледаме ги нехуманно, да нагъчкани са на едно място и да храним ги с антибиотици и глупости! И КАКВО ОТ ТОВА? Аз съм от отбора на хората, а хората имат нужда от евтина храна, щото не сме всички на 5000 евра заплата. Никой не ходи да брои изтребените мишки по полето като тръгнем да жънем или изкопаните хралупи на лисици с мъртвите бебета там пролетно време като орем. Всяка култура, която добиваме е свързана с пестициди и смърт!
123
2
 
12
 
! Отговори
Монде преди 2 години
Абе, тука имат предвид, че се мъчат тея животни, кой ви кара да ядете или да не ядете, става въпрос за по хуманно третиране! Баси и болните мозъци и шизофрениците! И те душа носят, дайте на вас да ви избодем очите, да ви оставим на 40 градуса без вода. Айде замислете се малко. То бива да сте прости....
122
4
 
13
 
! Отговори
412441 преди 2 години
Егоистични, ненаяли се ***, заради вас страдат животните, защото никога не ви стига, не сте се наплюскали, алчни, лакоми, мръсни, дебели гномски изчадия! Единствено ви интересува да се наплюскате! Въпроса не е, че ядете месо, а болката която тези живи същества изпитват, преди да умрат жестокостта, с която ги убиват, живота им преди това, и не го сравнявайте с вашия, защото в тези животни има повече душа и човещина от всеки един от вас !!!!
121
2
 
3
 
! Отговори
шофьор преди 2 години
Господарите ни подготвят за зелено хранене чрез дажби по кодекс Алиментариус или другояче казано по една шепичка Африкански скакалци на глава човешки ***.
120
3
 
2
 
! Отговори
Събуди се преди 2 години
"Американци", "Западняци", "дъртаци", "изперкали", "болни хора"....колкото и да биете около храста в коментарите, истината е, че налагащите стипулатите на дявола не са нито едно от гореизброените, защото общият им знаменател е, че са евреи. За масата от овци е много трудно да си даде сметка кой забърква войните по света, кой организира революциите, кой сваля монархиите, кой манипулира финансовите пазари, кой разрушава етнонационалните, християнски държави. Еврея. Отворете си очите!
119
1
 
4
 
! Отговори
Egler преди 2 години
Ти, Петя Славовa, така като те гледам каква си месеста и бузеста на снимката, едно е сигурно - бая месо муваш! А това месо, което тъпчеш в червото си, как според теб е станалонма месо от живо животно? Заклано е, Петя и то ако е имало късмет е било заколено в селски двор, защото това е най-хуманният метод! В промишлените кланици животните биват убивани с високоволтажна токова дъга и често пъти влизат в скалдера (контейнер с вряла вода) живи и в пълно съзнание! Изключително двулично е за теб!
118
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До йъфэкуку
117
12
 
9
 
! Отговори
йъфэ преди 2 години
Аман от глупави статии! Животните са за храна на хората.
116
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко огромно е лицемерието на западняците! Правят се на благородни, а всъщност са те измислиха клетките,гушенето на гъските, железата за свинете, изкуствените легла и месокостното брашно за кравите, ликвидирането на живи *** в негасена вар! А в Испания, Франция и Португалия дават коридата по телевизията, т. жестокостта ти я сервират в хола. И те били загрижени за животните!? Да, след грижата за печалбата си. В Испания свинските мазнини ги пречистват, парфюмират и влагат в детските закуски.
115
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфантилно-веганска простотия! Дайте сега да съсипем животновъдството в ЕС, като принудим фермерите да отглеждат животни в петзвездни апартаменти и да ги превозват само в мерцедес S-класа. На тези човечета им дай само да рушат и да се правят на интересни - аман от примадони и ***.
114
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоест Дойче Зеле ни казва вместо месо да ядем ваксини. NO PASSARAN.
113
3
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Аз стар веган не познавам, а столетници дето щял живот готвят с мас и масло много.....
112
6
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Злите вегани тормозят невинни вируси и грипове като пият лекарства и им пречат да се размножават и да създават потомство! С какво са заслужили горките вируси да биват избивани когато влязат в тялото на веганите и с какво това нехуманно отношение към вирусите се различава от това на нас, злите месоядни? Нали сте загрижени за хуманноста? Спрете всички ваксини и лекарства на веганите!
111
11
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Първият веган който ми покаже с какво нашите пържоли са по нехуманни от лъвове които ядат *** докато е още живо ще получи тиквен медал лично от мен! Нямало хуманно отношение към храната, ха. Какво хуманно искате в това да изядеш нещо?А хуманно отношение към водата? А хуманно отношение към плъховете и вирусите? Те просто искат да си живеят, това, че ни убиват не е защото са лоши, нали?Всички вегани да спират веднага всякакви лекарства и да прекратят нехуманното си отношение към горките вируси!
110
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само на мен ли така ми се струва или светът полудява
109
3
 
13
 
! Отговори
111 преди 2 години
Всички знаят откъде идва месото. От щанда на месаря, другото са излишни подробности.
108
1
 
10
 
! Отговори
Гов преди 2 години
Вие чак сега се сетихте да се загрижите за тези животни, досега къде бяхте?
107
7
 
22
 
! Отговори
Изненадан преди 2 години
А замислял ли се е авторът на статията как се чувства 50 годишен българин съкратен от работа и търсещ нова такава и на когото му остават още 15 години стаж до пенсия.Знае ли какво е унижението което изпитва когато иска работа и му отговорят че ЕГН-то му е проблема.Ами младите докато си намерят пътя?