Ужасяващият път на животните до чинията

На ЕП ще представят за гласуване предложения за промяна на законодателството
23 яну 2022 22:24, Петя Славова
171
Ужасяващият път на животните до чинията
Снимка: БГНЕС

Крави, затънали в екскременти, изпопадали от изтощение на пода на камиони, овце, подкарвани към корабите с електрошокове, птици, натъпкани в тесни клетки. Транспортът на животни в ЕС често е мъчение, пише "Дойче Веле".

Някои животни умират още по пътя

Гледките са трудно поносими: счупеният рог на една крава е покрит със засъхнала кръв. Чипът на ухото с буквите HU - за Унгария - издава откъде е животното. Много от животните, отглеждани в Европа, са предназначени за износ в страни извън ЕС. Те прекарват дни и дори седмици, наблъскани в камиони или параходни контейнери, където страдат от жега, обезводняване и различни болести. Много от животните умират още по пътя.

Разтърсващи кадри на измъчени животни

"По-добре пий една ракия преди да гледаш това видео", казва Габриел Паун, който предостави на ДВ видеоматериал с разтърсващи кадри, събрани от него самия. Той работи за Animals International - организация, защитаваща животните. Във видеото се виждат например крави, затънали в екскременти и паднали от изтощение и жега на пода на камиони. Или пък овце, които биват подкарвани към корабите с удари или електрошокове. Има и кадри на дилетантски кланета на животни в страните, за които са предназначени. Към тях спадат например Саудитска Арабия, Ливан, Либия и Израел.

Дълги години Габриел Паун и други активисти са документирали изтезанията над животни както в ЕС, така и извън територията му. Те многократно са си имали неприятности с полицията и от страх често са снимали тайно. В Словения, например, Паун бил принуден от полицай с пистолет в ръка да подпише акт за глоба. А самият Паун преди това извикал полицията, за да им покаже критичните обстоятелства на транспорт за животните. "Там нямаха никакво понятие, че съществуват европейски закони, които забраняват подобни неща. Тези закони би трябвало да осуетяват транспортирането на животни в камион, когато температурите навън са такива, че направо разтопяват асфалта, а животните мрат в каросерията", казва активистът.

Над 3,8 млн. животни се превозват всеки ден през територията на ЕС. Част от тях са предназначени за износ в трети страни - а до там транспортните пътища са още по-дълги и мъчителни. Само през 2020 от ЕС са били изнесени близо 3 млн. живи овце и агнета за страни като Йордания, Саудитска Арабия и Израел.
Пуйкив клетки на път из ЕС.

Скоро на ЕП ще бъдат представени за гласуване предложения за промяна на законодателството с цел защита на животните. Конкретно в тях става дума за ограничаване на времето за транспорт по суша, по вода и във въздуха, както и за генерална забрана за транспорт на бременни животни и на сукалчета. Тези забрани биха били по-строги от въведените през 2005 година.

Често обаче проблемите си остават - дори и при нови по-строги правила. Било защото правилата невинаги са прецизно формулирани, било защото няма достатъчно квалифициран персонал, който да контролира спазването им, или защото в повечето страни, за които е предназначен износът, законите в защита на животните са значително по-либерални, отколкото в ЕС.

Габриел Паун е виждал ужасяващи сцени при разследванията си в страни извън ЕС. "Първо пробождат очите на бика, за да не вижда нищо, след това срязват сухожилията между копитата му, за да свалят голямото животно на земята, а после му нанасят множество удари по врата. Понякога умъртвяването на едно едро животно продължава 40 минути", разказва Паун.

Аграрното лоби също се бори срещу затягането на законите в защита на животните. Независимо от всички съпротиви, все пак се очертава прелом в мисленето. А Еврокомисията вече обяви, че ще преработи действащите правила за транспорт на животни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисирките и те били хора..
85
3
 
13
 
! Отговори
Не знам дали знаете преди 2 години
Може да вземете всичко на българина, но барнете ли му ракията и манджата.. ой мама.. ще направи бунт с пушки, прашки, камъне, дръве - каквото има под ръка, но ще се бие до смърт.
84
4
 
16
 
! Отговори
след 2 седмици преди 2 години
След 2 седмици щя колям прасе. Първото го разфасовахме в началото на сезона, време е за номер 2. Прасе не се коли ей така, както си го представят жендеририте. Викаш опитен ножар, да го дупне във вената, всичко приключва за секунди. А пържолите с ракията стават.. ммм .. ефекта уау! Прясна пържола на жарта, този аромат няма да го усетите от смути. Жендерчета
83
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще стане, както е било нормално преди - Богаите си хапват месценце, бедните ... по-рядко.
82
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Понякога умъртвяването на едно едро животно продължава 40 минути" - И после 2 часа готвене и 20 минутки хапване ... ммм мляс мляс вкусничкоооо :)
81
4
 
11
 
! Отговори
Виктор Орбан преди 2 години
Гледахте ли клипчето на Виктор Орбан, дето коля едно Гуси? Не сте? Намерете го във фейса - качил си го е на профила, за радост на евроджендерите.
80
3
 
9
 
! Отговори
Medium Rare преди 2 години
Не е възпитано да гледаш в чинията на хората. Не са ли ви учили на обноски?
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокойно, в готовите кебапчета и кюфтета няма месо. Лошото е, че масата стоят по складовете замразени по 10-15 г. и после нашите ги изкупуват евтино от резерва на западняците и ги правят тук на колбаси.
78
2
 
17
 
! Отговори
На село преди 2 години
Ремонтирайте си селските къщи, запасете се с храна и всичко нужно. Предстоят гладни години.
77
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ауууу ужас ,хранителната пирамида свършва с чинията ,много ужасяващо ,човека се храни, надявам се автора да е на фотосинтеза ,иначе да очакваме втора серия ,"Вопъла на една беззащитна краставица "
76
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Присъствал съм на сума ти кланета на прасета и пернати още преди да навърша 10. Един път неуспешно заклано прасе ме гони 50 метра с нож забит във вената. Ако тези лигльовци доминираха в момента, в който хващахме влака на еволюцията, в момента щяхме да се пощим взаимно за да убиваме времето. До гуша ми е дошло от хипарски глупости.
75
1
 
6
 
! Отговори
Нали видяхте? преди 2 години
Нали видяхте на какво са способни, с Ковид "кризата"? Я сега си представете какво ще стане, ако случайно след няколко месеца някоя "случайна, невиждана" харп буря удари земеделските ниви на хранителните конгломерати и онищожи житото и царевицата?? :)
74
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ужасяващият път на животните до чинията"-----------Краят на пътя им винаги свършва в клозета, така че не знам защо правим тези излишни медийни упражнения по темата. Точно на "ужасяващият път на животните до чинията" дължите размера на мозъка си, еволюирал до размера, който имате сега. Прекъсвайки веригата от събития се връщате обратно на клона. Освен ако не искате да си ги убивате сами де...
73
2
 
11
 
! Отговори
SS преди 2 години
Въоръжавайте се ! Утре може да няма и храна ! А този който има трябва да я пази да не му я вземат !
72
1
 
8
 
! Отговори
Планирани кризи преди 2 години
Здравна. Хранителна. Имотна. Финансова. Енергийна. Трудова. И други. Весело!
71
9
 
3
 
! Отговори
Дар от вселената преди 2 години
Истината е че България докато е ромска, турска, немска и американска, така ше е !България трябва да стани руска или типично българска !Освен това ДЪРЖАВА на име България всъщност няма !Държавната структура на България от около 30 години е турска, ромска, немска и американска !
70
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според ЕП сигурно ще трябва да ядем имитация на месо подправена с доза хормони от надбъбречните жлези на бебешки ембриони.
69
4
 
2
 
! Отговори
Нормален психопат преди 2 години
Истината е че България докато е ромска, турска, немска и американска, така ше е !България трябва да стани руска или типично българска !Освен това ДЪРЖАВА на име България всъщност няма !Държавната структура на България от около 30 години е турска, ромска, немска и американска !
68
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова социалистическото производство бе далеч далеч по-хуманно!
67
10
 
12
 
! Отговори
SS преди 2 години
Поредната евроджендърска пропаганда ! Светът е пред война те за крави и кокошки ми говорят !