Заради Русия-Украйна: Над 8000 американски военни са в повишена бойна готовност

Джо Байдън обсъди с евролидери напрежението НАТО-Русия
25 яну 2022 07:00, Анисия Иванова
248
Заради Русия-Украйна: Над 8000 американски военни са в повишена бойна готовност
Снимка: БГНЕС, архив

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че над 8000 американски военни са в режим на повишена бойна готовност да бъдат използвани за подсилване на НАТО при нужда. Кърби заяви, че стъпката е предприета, за да се уверят съюзниците в НАТО и за „изпращане на много ясен сигнал до Путин, че ние вземаме насериозно задълженията си към НАТО“. Кърби също заяви, че към момента „е много ясно, че руснаците нямат намерение да действат в посока деескалация.“

„Още един път ще кажа - тези военни не са натоварени със специфична мисия. Няма издадена заповед за прехвърлянето им. Това, което министърът на отбраната им е наредил, е да бъдат готови да тръгнат, дори и по-рано, отколкото се е случвало преди”, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Още по темата

Засега е ясно, че американските военнослужещи няма да бъдат изпращани вътре в самата Украйна.

Снощи Джо Байдън обсъди ситуацията с лидерите на Франция, Германия, Великобритания, Италия, Полша, Европейския съюз и НАТО. Американският президент заяви, че има „пълно единодушие“ между Съединените щати и европейските лидери по въпроса за руската военна заплаха по украинската граница.

Според Белия дом видеосрещата продължила час и 20 минути е част от „тясната консултация и координация с трансатлантическите съюзници.“

Пред журналисти Байдън нарече срещата "много, много, много добра" и каза, че на нея е имало "пълно единодушие". В изявление на Белия дом се казва, че лидерите са подчертали общото си желание за дипломатическо уреждане на кризата около Украйна, но са обсъждали и "подготовката за налагане на мащабни последици и голямата икономическа цена", която Русия би платила, ако нападне Украйна, както и "укрепването на източния фланг на НАТО".

След срещата полският президент Анджей Дуда каза, че НАТО е единна по въпроса за Украйна. Искам да подчертая единството на Северноатлантическия алианс, заяви той пред журналисти. "В момента няма съюзник, който да наруши солидарността с Украйна, с останалите членки на НАТО", каза той.

В изявление на Даунинг стрийт бе посочено, че участвалите в разговора лидери са били съгласни, че ако Русия нахлуе в Украйна, съюзниците трябва бързо да отвърнат с наказателни мерки, включително с "безпрецедентен пакет от санкции" срещу Москва.

Деескалацията на напрежението с Русия по въпроса с Украйна изисква твърди и ясни предупреждения, но също така и засилен диалог с Москва, заяви френското президентство. То съобщи, че "през следващите дни" Макрон ще разговаря с руския президент Владимир Путин и с украинския президент Володимир Зеленски, съобщи БТА.

Русия настоява, че няма намерение да влиза в Украйна, но уверенията не са достатъчни за Вашингтон и съюзниците. Притесненията са заради струпването на десетки хиляди руски военни по границата с Украйна. В страната Русия контролира Крим и подкрепя сепаратистка армия в източната част. За намаляване на напрежението Москва представи искания, сред които гаранции Украйна да не бъде включена в НАТО. Съединените щати и като цяло НАТО отхвърлят подобни искания и предупреждават за сериозни икономически санкции, ако Русия не деескалира напрежението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен "Точно така - Русия искала колония, то другите ама никак, никак не са искали колонии?!" Тогава защо лъжете, че са ни "освободили", като целта им е била да ни заробят за техни си цели?
74
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Точно така - Русия искала колония, то другите ама никак, никак не са искали колонии?! Я си спомнете за огромните колонии като повечето страни в Африка напр., че и съвсем не само те? Всичко това да не би да е на Русия!? Затова сте пристрастни и само грачите общи приказки срещу Русия, която, по мое мнение е същата, че и им отстъпва понякога. А отррррепките сме си точно ние, и само зяпаме какви са другите и или плюеме, или се възторгваме радостно като оли.......гофрени.
73
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нато да струпа цялата си армия и ядрен потенциал около Русия. Няма да давате крачка назад от един плъх. Като иска да се самоубива, като другия мустакат пияница Сталин. На Европа и е дошло до гуша от теа суляции от степите, които през 30 40г започват войни. Всичко живо от другата страна на Украйна да го видим, колко е курназ.
72
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брей...колко са загрижени американските геьове за Украйна ,Путин само за 30 минути ще им резне зелките
71
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Forever "Русия няма никакво намерение нито да превзема, нито да напада Украйна" Русия вече нападна Украйна. Сега търси начин как да анексира териториите, в които вече е.
70
6
 
6
 
! Отговори
Forever преди 2 години
Русия няма никакво намерение нито да превзема, нито да напада Украйна, какво разширение търсят НАТО там, ако най- големия ти враг иска да си купи съседната къща за да те тероризира и тормози и ти ще реагираш.
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 94Германците не спят, те са се оплели с руснаците като свински черва.Германски фирми участват в разработването на ресурсите на Русия, даже имат дялове във руските компании. Един техен бивш премиер беше зам. директор на газова компания.
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БЪЛГАРИНО!!! И като се скриеш в "противоядреното си скривалище" после, като излезеш от него какво, ще се увиеш в мокър чаршаф ли?
67
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ви ли прелича ситуацията на тази от преди 70години, когато Англия и Франция си мислеха, че като анексира тук там територии Хитлер ще спре? А накрая се стигна до ВСВ... пак ли не се учим от грешките си? :)
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно не си запознат с военните действия при руската инвазия. Крим го превзеха, защото украинците им разрешиха да имат военни бази там.Русия искаше да осъществи сухопътна връзка с Крим, но не успяха защото украйнците ги спряха при гр. Николаев. Сега, ако има война, ще бъде точно за тези територии.
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия пак спи ... ли...спи... зимния си сън. Тотално неадекватни Германци за пореден път. А имат самочувствие, че водят Европа.
64
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
8000 мишенки които гордо ще пукнат заради пуяците от уол стрийт !
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До народа е губещ "..когато народа е забогатял е на 9.9.1944 г. когато благодарение на червената армия са затворени или разстреляни тогавашните олигарси и е възстановена народната власт." Никаква "народна власт" не е възстановена. Народа има власт, ако има думата в управлението на страната. След преврата 44та и инсталирането на комунистическия режим, само одобрените от Москва са управлявали, а "народа" само е изпълнявал без да има думата. А държавата и "народа" три пъти са докарвани до ФАЛИТ.
62
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
С този начин на разсъждение кое на кого е било, че то и ние сме били на турците, или пък кой какво бил искал,че и ние искаме разни неща, накрая излиза, че нас никой не ни пита какво искаме, затова съм на мнението на коментара до Иванов....., има цивилизовани начини за всичко, а не със секирата. Но злата човешка природа спирка няма, дорде не ликвидира тази прекрасна планета.........
61
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 78Едно е сигурно, ние обикновените шарани едва ли ще спечелим от една война без значение )))Напротив ще спечелим, ако САЩ спечелят.Иначе ни чака тук да стъпи миризлив руски ботуш и България да се върне в 90те год. и чао ЕС, здравей Евразия.
60
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 75-ИМАТ ИМАТ. СЛЕД КАТО ИЗМЪКНАХА СЪРЦЕТО/КРИМ, ДОНБАС/ НА ХОХЛИТЕ НАРЕД Е ДЖИГЕРА,ДА ИМ СПРАТ ДИШАНЕТО.
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 86 "Разбирач, също така е възможно и да не влязат руснаците в Украйна. И това е по-вероятно. Защо им е да го правят?" Те вече са влезли в Украйна. Сега си търсят начин да анексират териториите, в които вече са влезли.
58
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Иванов - още ли уроци от историята искате? Никой никого не трябва да напада, а да се събират и да дават напр. на руснаците автономия в Украйна напр. като решение. Винаги има и друг начин освен млатене. Нима няма толкова области за конкуренция или откровено перчене - ето ви наука, ето ви стадиони, ето ви екология, нова енергия и т.н. Но не, дайте да се трепем, дайте пари за оръжия, дайте, дайте, а после събирайте капачки?!
57
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 80 "Русия искаше колония,, Задунайская губерния" Това е накратко същността на т.нар. от русофилите "освобождение".
56
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 66,, Велики сили не са искали, особено Англия, да получим каквато и да е независимост, а да си останем в Османската империя."На Цариградската конференция през 1877год.Великите сили. вкл. Англия се съгласяват да има 2 (две) България. Западна с център София, Източна с център Търново.Русия проваля проекта, като не се съобразява с границите.Нито една Балканска държава не е получила от раз всичко. Русия искаше колония,, Задунайская губерния"